Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Nu institutioneel: Illiquide beleggen? Denk ook eens aan Direct Lending!

Private Debt en daarmee Direct Lending kan momenteel aantrekkelijke kansen bieden vanwege de bewegelijke renteomgeving en de toenemende vraag naar alternatieve financiering. Het genereert stabiele inkomstenstromen en speelt een belangrijke rol in het diversifiëren van portefeuilles. Ook biedt het de kans om duurzame ontwikkeling te bevorderen en positieve impact te maken op de samenleving. Aan de hand van 5 vragen gaan wij dieper in op deze interessante beleggingscategorie.

nu institutioneel martin en arina zijn direct lending specialisten

Waarom meer beleggen in illiquide categorieën?

Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen (WTP) ontstaat er een nieuwe dynamiek binnen het Nederlandse pensioenlandschap. Deze wetgeving biedt pensioenfondsen meer flexibiliteit in hun beleggingsstrategieën, waardoor er ruimte ontstaat voor een grotere allocatie naar illiquide activa. Dit biedt kansen voor het opnemen van alternative credit, zoals Direct Lending, in de beleggingsportefeuilles.



Wat is Direct Lending en waarom is het aantrekkelijk?

Direct Lending is een vorm van financiering waarbij institutionele beleggers investeren in leningen aan middelgrote bedrijven, zonder de tussenkomst van traditionele banken.

Bedrijven in het middensegment benaderen steeds vaker een niet-bancaire, specialistische partij. Na een uitgebreide due diligence wordt een onderhandse lening verstrekt, zonder tussenkomst van banken en de kapitaalmarkt. Deze specialistische kredietverleners bieden doorgaans efficiëntere acceptatieprocessen, meer flexibiliteit en financieringszekerheid.

De investeringen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun potentieel voor hogere rendementen en de mogelijkheid om te diversifiëren buiten de traditionele obligatiemarkten. Ook kunnen bedrijven worden ondersteund die een belangrijke rol spelen in de maatschappij (bijvoorbeeld bij de energietransitie) en bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid.

 

Grafiek 1: hoger rendement bij Direct Lending ten opzichte van hoogrentende obligaties (high yield bonds) en risicovollere leningen (leverage loans)

Bron: Corporate Direct Lending: Cliffwater Direct Lending Index – Senior & Cliffwater Corporate Lending Fund; High Yield bonds: J.P. Morgan High Yield Bond Index | North America; Leveraged Loans: JPMorgan Leveraged Loan Index. 

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Direct Lending kent een lagere volatiliteit dan bedrijfsobligaties, omdat onderhandse leningen slechts eens per kwartaal worden gewaardeerd. Uitsluitend als er bij een bedrijf sprake is van een materiële verslechtering van kredietwaardigheid wordt ten laste van de waardering een voorziening voor wanbetaling genomen. Bedrijfsobligaties worden daarentegen dagelijks gewaardeerd en verhandeld.

De categorie brengt ook risico's met zich mee. Het kredietrisico is vaak hoger omdat kleinere bedrijven worden gefinancierd, die soms minder bezittingen hebben of een meer afhankelijke positie in hun waardeketen. Daarnaast is er een hoger illiquiditeitsrisico, aangezien de betreffende leningen minder goed verhandelbaar zijn.

Tenslotte biedt deze categorie meer mogelijkheden (dankzij een nauwe relatie tussen kredietverstrekker en -nemer) om specifieke impact- of duurzaamheidsdoelstellingen af te stemmen.

 

Op welke manier kan er met Direct lending impact worden gemaakt?

In het veranderende financiële landschap zijn Private Debt en Direct Lending naar voren gekomen als krachtige instrumenten voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het creëren van betekenisvolle impact. Wij zetten ons in om onze strategieën voor directe leningen af te stemmen op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde naties (SDG's), zodat deze niet alleen streven naar financiële rendementen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Direct Lending biedt unieke kansen voor afstemming op specifieke thema’s en behoeften. De leningen kunnen zich bijvoorbeeld richten op Klimaat & Energie of op andere uitdagingen dichter bij huis. Door gebruik te maken van onze kennis en ons uitgebreide netwerk van externe managers, kunnen wij bijvoorbeeld investeren in een lokale- of infrastructuur schuldstrategie gericht op de toevoeging van hernieuwbare energie aan het elektriciteitsnet. Dit is een belangrijke doelstelling die we niet vinden in traditionele bedrijfsobligatiestrategieën.

Door direct in gesprek te gaan met zakelijke kredietnemers, kunnen verstrekkers hun doelstellingen beter begrijpen en hun kredietpraktijken afstemmen op specifieke duurzaamheidsdoelen. Deze bottom-up benadering stelt investeerders in staat om verandering te stimuleren, zodat hun investeringen initiatieven ondersteunen die voor hen het belangrijkst zijn. Denk hierbij ook aan biodiversiteit, decarbonisatie van de economie en sociaal welzijn.

Hoe wordt Direct Lending geïmplementeerd?

Bij Van Lanschot Kempen zijn we goed gepositioneerd om beleggers te ondersteunen bij het navigeren door deze mogelijkheden. Juiste implementatie is binnen deze beleggingscategorie zeer belangrijk. Wij kiezen voor een open-end structuur met enkele best-in-class externe managers en doorlopende monitoring. Voordelen hiervan zijn onder andere verbeterde blootstelling (incl. hogere IRR) en verbeterde liquiditeit.

Met onze expertise in Direct Lending en ons uitgebreide netwerk kunnen we ook maatwerkoplossingen bieden die aansluiten bij de specifieke doelen en risicoprofielen van pensioenfondsen.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

 

Disclaimer

Dit is een reclame. Dit document van Van Lanschot Kempen Investment Management NV (VLK Investment Management) wordt u slechts ter informatie aangeboden en biedt onvoldoende informatie om een beleggingsbeslissing te kunnen nemen. VLK Investment Management heeft een vergunning als beheerder van diverse ICBE’s en ABI’s en is bevoegd om beleggingsdiensten te verlenen en staat als zodanig onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Algemene risico’s waarmee rekening moet worden gehouden bij het beleggen in Direct lending strategieën:
Door de illiquide aard van de onderliggende beleggingen zijn inkoopmogelijkheden beperkt of kunnen vertraagd zijn. Wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen een aanzienlijke impact hebben op de operatie en het rendement van de strategie. De waardering van illiquide beleggingen kan uitdagend zijn aangezien marktprijzen niet op regelmatige basis beschikbaar kunnen zijn en mogelijk gebruik moet worden gemaakt van niet-geauditeerde financiële informatie van onderliggende fondsen. Dit kan leiden tot onnauwkeurige intrinsieke waarden. Daarnaast kan de strategie risico lopen door investeerders die niet kunnen voldoen aan een verzoek tot het opvragen van kapitaal, tegenpartijrisico, valutarisico en het risico van mogelijke vertraging van het recht van inkoop van een investeerder. Wanneer beleggingen zijn afgedekt, kan een valutarisico ontstaan als het afdekkingsproces geen volledige bescherming biedt tegen valutakoersschommelingen. Concentratie van beleggingen kan leiden tot aanzienlijke verliezen als een grote positie in een bepaalde belegging in waarde daalt.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Neem geen onnodige risico’s. Voordat u belegt, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van en geïnformeerd bent over de kenmerken en risico’s van beleggen. Deze informatie is te vinden in de beschikbare documenten van de strategie en/of in de overeenkomsten die deel uitmaken van de service die u kiest of hebt gekozen.

¹: Bron: Van Lanschot Kempen Deal Database per 31/12/2024. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst