Negeer de ruis. Impact investing is de goede kant van de geschiedenis.
In november 2023 meldde de financiële pers stilletjes een outflow van 6,8% bij beleggingen in grondstoffen. Zoals te verwachten was er weinig ophef in de markt. Beleggers begrijpen dat markten van nature op en neer gaan en profiteren daar zelfs van .
Toen de netto-uitstroom uit ESG-beleggingen (milieu, maatschappij en goed bestuur) een maand later met slechts 0,1% daalde, kwamen de Armageddon-achtige titels bij sommige publicaties daarentegen in volle hevigheid los. We werden gebombardeerd met berichten over ‘Historische klappen’, ‘Sombere beelden’ en zelfs ‘de laatste nagel aan de doodskist’. Voor een volkomen normale -0,1%.
Zo ziet tegenwerken van vooruitgang eruit. Op een dag zullen onze achterkleinkinderen deze artikelen net zo verbijsterend vinden als wij de archaïsche pamfletten met ‘Stemmen voor vrouwen, NOOIT!’ die meer dan een eeuw geleden werden verspreid. Krantenkoppen als deze zullen simpelweg aan de verkeerde kant van de geschiedenis neerdalen, waar ze thuishoren.
Ook al slagen alarmistische krantenkoppen, machtige conglomeraten en zogenaamde ‘anti-woke’ politici erin om twijfel te zaaien, toch zullen ze de vooruitgang niet kunnen tegenhouden. Het momentum is immers al te sterk. Nu al laat 84% van de consumenten een merk dat slecht presteert op milieugebied links liggen en dit sentiment neemt elk jaar toe naarmate de klimaatangst zich verder verspreidt. Het marktaandeel van duurzame producten groeit bovendien 2,7 keer sneller dan dat van andere. Het aantal rechtszaken over klimaatverandering is eveneens meer dan verdubbeld in slechts vijf jaar.
Ook de regelgevende instanties zijn al een stap verder. De regels rond CO2-uitstoot, greenwashing en transitieplannen volgen elkaar in hoog tempo op, met de EU aan kop. De EU Taxonomy, SFDR en Carbon Market-regelgeving worden al in hoog tempo wereldwijd overgenomen. Bij Triodos voeren we campagne om traditionele beleggingen aan dezelfde strenge normen te laten voldoen als duurzame activa.
De eindbestemming is zonneklaar en de trein heeft het station reeds verlaten. Sterker nog, het zijn consumenten en beleggers die de route bepalen.
Als manager van duurzame beleggingen voel ik me alleen maar gesterkt door de soms schaamteloze argumenten tegen ESG, duurzaamheid en impact investing. Weerstand is een normaal onderdeel van veranderingsprocessen en tegenargumenten maken je bewust van hoe anderen tegen dingen aankijken. Ze dwingen ons om beter te verwoorden waarom wij vinden dat de financiële sector naar het ‘echte rendement’ van beleggingen moet kijken en de risico-rendementslens moet vervangen door een impact-risico-rendementslens.
Bij Triodos Investment Management beleggen we al sinds halverwege de jaren tachtig in winstgevende groene en duurzame projecten. Omdat het werkt. Onze beleggingsaanpak heeft vier grote recessies en 65 renteverhogingen overleefd. Ondanks alle doemscenario’s (die er in de jaren 80 ook al waren), zijn we er nog steeds en blijven we groeien en solide financiële rendementen leveren.
Net zo belangrijk als positieve financiële rendementen zijn de milieu- en maatschappelijke rendementen. Dit is immers wat duurzame en vooral impact-investeerders onderscheidt van de massa. In mijn ogen heeft het geen zin om geld te investeren als we het niet gebruiken om de wereld een stukje beter te maken. Om een licht te werpen (letterlijk) op een van mijn favoriete impactinvesteringen: in 2023 financierden we WeLight, dat minigrids op zonne-energie bouwt in Madagaskar. Door 45.000 gezinnen en bedrijven voor het eerst van schone elektriciteit te voorzien, hebben we zoveel goeds gedaan voor de lokale economie, het onderwijs en een menswaardig bestaan, dat ik dit niet genoeg kan benadrukken.
Overal waar je vooruitgang vindt, vind je ook mensen (nu aan de verkeerde kant van de geschiedenis) die dit probeerden tegen te houden. Meer dan een eeuw geleden waren het de anti-suffragisten. Een paar honderd jaar eerder waren het de anti-abolitionisten. Van walvisolie in de jaren 1800 tot de klimaatcrisis vandaag de dag, er zal altijd iemand in de weg staan - meestal heel luid - die zinvolle verandering probeert te voorkomen.
Maar laten we niet vergeten dat deze luide en kritische stemmen een cruciale rol spelen in het proces van verbetering en institutionele verandering. Door naar verschillende standpunten te luisteren en alternatieve perspectieven te overwegen, kunnen we punten identificeren die voor verbetering vatbaar zijn en noodzakelijke aanpassingen doorvoeren. Door de toenemende EU-regelgeving op het gebied van duurzaamheid hebben wij bijvoorbeeld onze processen verder verfijnd en nieuwe datapunten toegevoegd. Dat maakt het voor beleggers makkelijker om beleggingsfondsen te vergelijken.
Mijn boodschap aan duurzame beleggers is dan ook om standvastig te blijven en door te zetten. Als een eik in de harde wind. Ik twijfel er niet aan dat de herrieschoppers elke marktdip zullen blijven opkloppen voor hun eigen agenda. Maar wij zitten erin voor de lange termijn. Al meer dan 35 jaar. We volgen daarbij zowel ons hart als ons hoofd, zoeken winst met een doel en laten onze visie nooit los.
Negeer de ruis. Impactvol beleggen is de goede kant van de geschiedenis.