Emerging markets ervaren dit jaar aanzienlijke tegenwind door de sterke dollar, geopolitieke risico’s en de aanhoudend zwakke groei in China. Toch ziet State Street Global Advisors nog kansen in segmenten die minder dollargevoelig zijn en die profiteren van structurele groei. “We zijn positief over small caps in opkomende markten. In China en India zien we kansen voor beleggers die buiten de grote indices beleggen,” zegt Altaf Kassam, managing director en EMEA head of Investment Strategy & Research bij State Street Global Advisors.
Beleggers in emerging markets kunnen moeilijk om China heen. De zwakke economische groei van het land baart beleggers echter zorgen en dit drukt ook op andere landen in de regio. Als exportland voelt China de pijn van de stagnerende wereldhandel en de toenemende handelsbeperkingen.
De Chinese consument kan de economische tegenwind onvoldoende compenseren met hogere consumptieve bestedingen. De vastgoedcrisis heeft voor zoveel onzekerheid gezorgd dat consumenten de hand op de knip houden. Beleggers voelen de kou in China vooral aan de aandelenkant, stelt Kassam. “In emerging market aandelenindices weegt China voor zo’n 25% mee, waardoor beleggers – het gros belegt dichtbij de index – een aanzienlijke blootstelling aan het land kunnen hebben. Bij de meest gebruikte obligatie-indices geldt daarentegen een landenmaximumweging van 10%, waarmee China minder zwaar op obligatieportefeuilles drukt.”
China biedt zeker nog beleggingskansen
Kassam: ”China biedt zeker nog beleggingskansen. Beleggers zouden China echter wel als een apart segment moeten zien, buiten hun EM-portefeuille. We zien namelijk vooral goede mogelijkheden buiten de indices, in relatief kleinere bedrijven in sectoren zoals technologie en zorg die structureel groeien. Waar je in opkomende markten doorgaans prima via indexvolgers zoals ETF’s kunt beleggen, kiezen we in China meer voor een actieve beleggingsaanpak. Dat wordt ondersteund door de cijfers in de afgelopen jaren: alleen actieve managers hebben er echt rendement kunnen behalen.”
State Street Global Advisors heeft bij actief beleggen een voorkeur voor een actieve quantitative strategie waarbij aandelen worden geselecteerd op basis van factoren zoals value, momentum, omvang, kwaliteit en (lage) volatiliteit. Door op een of enkele factoren de focus te leggen, probeert deze strategie het beter te doen dan het brede marktgemiddelde. Kassam: “In emerging markets blijkt dit goed te werken. De afgelopen 12 maanden zagen we dat de factoren small size en value het goed deden, voor de komende maanden verwachten we dat value in een gunstige economische omgeving voor outperformance zal blijven zorgen. Lage volatiliteit zal als factor steeds belangrijker worden naarmate de onrust op aandelenmarkten aanhoudt.
De enorme invloed van de dollar
In emerging markets domineren large caps. Dit kan tot geconcentreerde portefeuilles leiden met bijvoorbeeld zware wegingen van Samsung Electronics in Zuid-Korea en halfgeleiderproducent TSMC in Taiwan. De omzetten van deze grote bedrijven staan echter onder druk van de sterke dollar.
De stabiliteit van de dollar zorgt er ook voor dat beleggers tijdens onzekerheden in de dollar vluchten. Dat drukt zwaar op de lokale valuta van opkomende landen. “Kapitaal trekt zich immers terug uit opkomende landen. Daarbij komt dat obligatiebeleggers zich in zulke gevallen afvragen of het beetje meer rendement dat ze halen in emerging markets wel opweegt tegen het hogere risico daar, als je bijna een 5%-yield met Amerikaanse T-Bills kunt halen”, stelt Kassam.
Onder deze omstandigheden is State Street Global Advisors nu meer gecharmeerd van EM obligaties die in dollars noteren en minder van obligaties in lokale valuta. Kassam: “Die voorkeur zal omslaan op het moment dat de Federal Reserve rentes gaat verlagen. Tot de presidentsverkiezingen verwachten we dat de dollar in zijn bandbreedte blijft, daarna ligt het open. In ieder geval Trump lijkt geen voorstander van een dure dollar.”
Verzwakt de dollar, dan is dat een belangrijke opsteker voor emerging markets, stelt Kassam. “Dat, en een aantrekkende economische groei in de landen zelf.”
Risico’s: inflatie en geopolitieke spanningen
Het belang van de dollar betekent dat de Amerikaanse verkiezingen direct van invloed zijn op de wereldwijde kapitaalmarkten en activa in emerging markets. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Die verkiezingen vinden bovendien plaats tegen een achtergrond van diepere kloven in de mondiale orde, verschillende conflicten, fiscale tegenwinden en protectionisme.
Een belangrijk risico voor deze markten is inflatie. Kassam: “Opkomende markten hielden na de pandemie de inflatie goed in toom, wat ze nu de ruimte biedt om rentes te verlagen. De inflatie kan echter stijgen door stijgende olieprijzen als gevolg van de geopolitieke spanningen rond Oekraïne en het Midden-Oosten.”
Daarnaast blijven er zorgen over de spanningen tussen China en Taiwan en over de relatie van China met de VS. Dit maakt beleggers voorzichtig. “Er staat nog steeds veel geld langs de zijlijn. Dat zien we aan de hoeveelheid beheerd vermogen in onze geldmarktrentefondsen”, aldus Kassam.
Small caps en India
State Street Global Advisors heeft een voorkeur voor kleinere bedrijven in emerging markets. Die bieden blootstelling aan de sterke groei in deze landen, maar zijn meer lokaal actief en daarmee minder afhankelijk van de export en de dollar. Bovendien zijn ze minder vaak (deels) in overheidshanden.
Kassam is verder vooral positief over India. “De Indiase aandelenmarkt is een beetje overgewaardeerd, maar de vooruitzichten voor de Indiase economie zijn goed: een duidelijk groeiverhaal, onder meer gebaseerd op de demografische ontwikkelingen. Verder biedt het land een economie met veel sectordiversiteit.” India profiteert ook van de verschuiving van productie uit China naar andere landen in de regio.
Kassam: “Een belangrijke plus voor Indiase obligaties in lokale valuta is de beslissing om India op te nemen in de toonaangevende JPM GBI-EM Global Diversified Index vanaf de tweede helft van 2024. Dat is positief voor de instroom in de Indiase obligatiemarkten.”