Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: Wat staat wereldwijde aandelenbeleggers te wachten?

Een zachte landing van de Amerikaanse economie blijft het centrale scenario van Schroders en volgens Simon Webber, Head of Global Equities bij de Britse vermogensbeheerder zullen de aandelenmarkten op middellange termijn goed ondersteund worden door een bescheiden groei van de bedrijfswinsten. In Europa bleef de inflatie duidelijk op een neerwaarts pad: zowel de eurozone als het VK kwamen uit een kleine recessie.


 

Dit stelde de Europese Centrale Bank en de Bank of England in staat om te beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Economieën zoals de Engelse en Spaanse hebben een hoog percentage hypotheken met variabele rente dus de consument zal onmiddellijk profiteren van een rentedaling. Webber ziet ook een hogere reële loongroei in Europa en het VK, wat in combinatie met een spaaroverschot steun moet bieden aan de consumptiegroei.


 

Tijdens de marktcorrectie van augustus zakten de aandelenkoersen door de onzekerdere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, maar de verliezen werden snel weer goed gemaakt, dankzij een stevige winstgroei en het vooruitzicht op soepelere monetaire voorwaarden. De aandelenmarkten waren kwetsbaar voor een correctie na negen zeer sterke beursmaanden, maar de fundamenten van de bedrijven zijn behoorlijk en de verhoogde volatiliteit creëert kansen voor een herpositionering waar ontwrichtingen optreden.


 

1. De algemene waarderingen zijn aantrekkelijk in markten buiten de VS

Het VK blijft één van de meest aantrekkelijk gewaardeerde markten ter wereld in vergelijking met zijn langetermijngeschiedenis. Op de wereldwijde aandelenmarkten blijven de waarderingen in het voordeel van niet-Amerikaanse markten, met name het VK, Japan en de opkomende markten (zie onderstaande tabel).


 

De waarderingen op de Amerikaanse markt zien er echter minder opgeblazen uit als je verder kijkt dan de "Big Tech" megacap groeiaandelen, die de totale K/W-verhouding van de S&P 500 opdrijven. De Big Tech-aandelen hebben geprofiteerd van zowel relevante thematische exposure als sterke fundamentals. De rest van de markt had daarentegen te kampen met een nog steeds moeilijk bedrijfsklimaat, die de omzet- en winstgroei heeft getemperd.

Image Schroders

2. Ruimte voor marktaanjagers om te verbreden, waardoor kansen worden gecreëerd voor actieve beleggers

De marktbreedte is het afgelopen jaar op een extreem laag niveau gebleven, aangezien een beperkt aantal aandelen verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de marktwinsten. De beperkte marktbreedte is het gevolg van zowel top-down drijfveren – zoals het AI-thema – als bottom-up fundamentals, wat weerspiegeld wordt in uiteenlopende omzet- en winstgroei.

Volgens de consensus zal deze kloof enigszins  gedicht worden:  een versnelde winstgroei voor de bredere markt en een aanzienlijke vertraging voor het Big Tech-cohort (zie onderstaande grafiek) wordt verwacht. De Amerikaanse megacaps hebben de afgelopen 18 maanden een zeer sterke winstgroei laten zien, gedreven door hernieuwde kostendiscipline en aanhoudende omzetgroei.

De voordelen van die kostendiscipline zullen naar verwachting in de komende kwartalen echter afnemen, waardoor de winstgroei dichter bij de rest van de markt komt te liggen. Over het geheel genomen blijven deze ondernemingen ondersteund door hun bedrijfsmodellen en sterke fundamentals, maar ze zijn kwetsbaar voor neerwaartse asymmetrie in de omzet- en winstresultaten ten opzichte van de rest van de markt.

Er is ook een argument voor een verbreding van de aandelenmarktrendementen op regionaal niveau. Europese economieën zullen gevoeliger zijn voor renteverlagingen dan de Amerikaanse economie, en in Japan zijn de reële lonen positief geworden na maanden van krimp. Continentaal Europa en het VK zagen bijvoorbeeld eerder dit jaar een terugkeer naar positieve BBP-groei na een periode van zwakkere groei en een langdurige winstvertraging.

Deze regio's zouden verder ondersteund moeten worden door renteverlagingen. Met name Europese consumenten hebben een hogere blootstelling aan variabele rentehypotheken (ten opzichte van de VS) en Europese bedrijven zijn meer afhankelijk van bankleningen. Daarentegen is het narratief in de VS verschoven van het onder controle krijgen van inflatie naar het vermijden van een recessie. Hoewel een recessie in de VS niet het basiscenario van Schroders is, is er potentieel voor inhaalslagen in sommige regio’s.

Image Schroders

3. Japanse bedrijven blijven goed gepositioneerd om cash terug te geven aan de aandeelhouders

Webber ziet dat in Japan hervormingen plaatsvinden, onder leiding van de Tokyo Stock Exchange en verschillende overheidsinstellingen, gericht op het verbeteren van het bestuur en de kapitaalefficiëntie. Deze hervormingen worden doorgevoerd naast stimulansen zoals de NISA-regeling voor belastingvrije beleggingsplannen voor particulieren. Dergelijke initiatieven zouden moeten helpen om overtollige liquide middelen aan het werk te zetten en de uitzonderlijk lage percentages van aandelenbezit in vergelijking met andere ontwikkelde markten te verhogen.

Als gevolg hiervan zien we een grotere focus op aandeelhoudersrendementen en meer investeringen en kapitaaluitgaven. Deze hernieuwde focus op productiviteit en winstgevendheid wordt verder ondersteund door een normalere inflatoire achtergrond die ertoe leidt dat de Bank of Japan afstapt van de beheersing van de rentecurve op een moment dat de meeste centrale banken neigen naar versoepeling.

Volgens Webber zou dit moeten zorgen voor meer steun voor de Japanse yen, die het rendement voor buitenlandse beleggers het grootste deel van het afgelopen decennium heeft uitgehold. Als gevolg daarvan zou een toenemend aantal aantrekkelijke kansen moeten opdoemen in op het binnenland gerichte bedrijven.

Image Schroders

4. Amerikaanse verkiezingen: potentieel voor meer volatiliteit, maar fundamentals zijn het belangrijkste

De politieke kalender is bijzonder druk in 2024. Meer dan 40 landen, die driekwart van het wereldwijde beleggingsuniversum vertegenwoordigen, hebben nationale verkiezingen gehouden of moeten nog plaatsvinden. Naar de Amerikaanse verkiezingen in november wordt het meest uitgekeken, met een uitkomst die het potentieel heeft om de geopolitieke verhoudingen aanzienlijk te beïnvloeden.

Over het algemeen is het moeilijk significante beleidsverschillen tussen de Democratische en Republikeinse kandidaten te ontwaren op belangrijke gebieden, terwijl meer duidelijkheid wellicht bijdraagt aan het vergroten van de volatiliteit op korte termijn in plaats van te verminderen. Waar de verschillen echter wel duidelijk aanwezig zijn – handelstarieven, energiebeleid, deregulering van banken, prijsstelling van geneesmiddelen – denkt Webber dat de implicaties duidelijk zijn. In beide scenario's verwacht Schroders een handelsbeleid dat de betrekkingen tussen de VS en zijn rivalen heroriënteert en prioriteit geeft aan het bevorderen van het Amerikaanse leiderschap in hightech-sectoren.

De geschiedenis heeft aangetoond dat het positioneren van portefeuilles rond wie je denkt dat een verkiezing zal winnen bijna altijd een verliezende strategie is, en het is altijd belangrijk om risico te diversifiëren. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat Schroders de potentiële beleidsrisico's negeert, maar het is belangrijk om gefocust te blijven op de vooruitzichten voor de economie, de richting van de rente, de prognose voor winstgroei en de relatieve aantrekkelijkheid van waarderingen.

5. Meer focus op het genereren van inkomsten met AI

De euforie rond generatieve AI is het afgelopen jaar een belangrijke aanjager geweest van de stijgende aandelenkoersen op de markten. De beleggers zijn massaal in de koplopers in de halfgeleider- en datacentersectoren gestapt.

De inkomsten uit AI liggen echter in de buurt van een niveau dat wordt geschat op 10x minder dan het bedrag aan kapitaaluitgaven dat momenteel wordt uitgegeven. Het is dus nog maar de vraag of er op korte termijn voldoende toekomstige inkomsten zullen zijn om het huidige niveau van infrastructuuruitbouw te rechtvaardigen. Deze onzekerheden droegen ertoe bij dat de Big Tech-aandelen het zwaarst te lijden hadden onder de correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt in augustus. Het vermogen van deze technologiebedrijven om hun AI-investeringen te verzilveren, zal een belangrijk thema blijven.

Webber is zich er terdege van bewust dat generatieve AI zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat de ontwikkeling van deze technologie een enorm potentieel heeft om bedrijven en productiviteit te transformeren. De technologie wordt nu echter geconfronteerd met meer vragen rond energieverbruik, toeleveringsproblemen en het tempo van de omzetgroei. Er rijzen ook twijfels of er niet te veel gebouwd wordt, wat een consolidatiefase zal vereisen voor aandelen gerelateerd aan AI-infrastructuur.

Image Schroders

Lees meer in Five takeaways on the potential rewards and risks facing global equity investors van Simon Webber, Head of Global Equities bij Schroders.