Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: Voorkeur Nederlandse particulieren verschuift, private assets populairder

Private Assets

Schroders Capital heeft afgelopen weken de vooruitzichten voor 2024 over de private equitymarkt gepubliceerd en de resultaten van een groot onderzoek onder particuliere beleggers bekendgemaakt. 

 

Schroders ziet in de uitdagende omstandigheden van grote private equityfondsen, juist kansen voor 2024. Sterker nog, nieuw onderzoek toont aan dat kleine en middelgrote private equity fondsen historisch beter hebben gepresteerd tijdens eerdere economische cycli dan grote fondsen, juist doordat kleinere en middelgrote fondsen een grotere veerkracht tonen tijdens economische cycli. De resultaten van dit onderzoek treft u hier aan. En de Outlooks private markets hier en private equity hier

 

Ook Nederlandse beleggers blijken steeds vaker geïnteresseerd in private assets, zo wijst een grote enquête uit die is gehouden onder beleggers. De beleggingsvoorkeuren van Nederlanders zijn aanzienlijk aan het verschuiven. Actief beheerde fondsen, private activa zoals private equity en vastgoed, worden steeds populairder, blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2023 (1).

 

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral willen investeren in private equity (24%), vastgoed (24%) en infrastructuur en hernieuwbare energie (21%). Ze geloven dat deze activa kunnen bijdragen aan zowel rendement als spreiding van hun portefeuille.

 

De top drie van private assets wanneer mensen de keuze krijgen waarin ze willen investeren: 

Private Assets

Private assets zijn voor 38 procent van de Nederlandse beleggers een aantrekkelijkere investering geworden. Andere categorieën waarvan de populariteit flink is gestegen, zijn actief beheerde beleggingsfondsen, digitale activa en ETF’s. 

 

Welke beleggingscategoriëen zijn voor Nederlandse beleggers volgens de Schroders Global Investor Study 2023 aantrekkelijker geworden, of juist minder aantrekkelijk?

Private Assets

Hoewel Nederlanders dus enthousiaster zijn over private activa, geven ze ook aan dat er barrières blijven bestaan om hierin te gaan investeren. Meest genoemd wordt ‘lagere transparantie’, door 68% van de respondenten. Verder wordt vaak genoemd: ‘Minder ervaring met/kennis over de beleggingscategorie’ (62%), ‘illiquiditeit/lange beleggingsperiode’ (60%), ‘kosten en vergoedingen’ (56%) en ‘het minimaal te beleggen bedrag’ (33%).

 

Nederlanders blijken bereid om gemiddeld 14,6% van hun vermogen in private activa te investeren. Kijk je specifiek naar de groep respondenten die meer kennis van deze materie heeft, dan ligt dit percentage zelfs op 18,6%.

 

Naast de populariteit, neemt ook de kennis over de risico’s aangaande private activa, zoals private equity, vastgoed, infrastructuur en private financiering en credit toe. Over het algemeen weten mensen waar ze rekening mee moeten houden wanneer ze gaan beleggen in dit soort activa. Dat is goed en belangrijk nieuws, omdat toezichthouders wereldwijd steeds vaker gewone beleggers toegang geven tot deze opties, die voorheen alleen beschikbaar waren voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers.

 

Al met al laat het onderzoek zien dat Nederlanders steeds meer interesse tonen in actief beheerde fondsen, private activa zoals private equity en vastgoed, en aandelen-ETF’s. Hoewel er nog uitdagingen blijven bestaan bij het investeren in private activa, lijkt het erop dat mensen de bereidheid hebben om meer ervaring op te doen en deze opties in hun portefeuille op te nemen.

 

Schroders publiceert Outlooks: private assetsprivate equityreal estatereal assets debtprivate debt en credit alternatives.

 

Meer informatie over de Global Investor Study 2023 en het volledige rapport met alle gedetailleerde bevindingen vindt u hieronder:

 

 

Meer data en informatie is op aanvraag beschikbaar.

EINDE

 

 

1) Tussen 26 mei en 31 juli 2023 liet Schroders een onafhankelijk online onderzoek uitvoeren bij meer dan 23.000 particuliere beleggers in 33 landen wereldwijd. Er namen beleggers aan deel uit onder meer Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, waaronder 1000 Nederlanders. Dit onderzoek definieert ‘mensen’ of ‘beleggers’ als personen die de komende twaalf maanden minstens € 10.000 (of het equivalent daarvan) willen beleggen en die de afgelopen tien jaar veranderingen in hun beleggingsportefeuille hebben aangebracht. Gelet op die drempel erkent Schroders dat deze groep en daarmee ook de bevindingen van het onderzoek niet representatief zijn voor de ervaringen van elke belegger.

 

Opmerking: doordat cijfers werden afgerond en voor sommige vragen meerdere antwoorden konden worden gegeven, kan het voorkomen dat de som van de resultaten in dit document niet exact 100 procent bedraagt.