Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders’ Outlook 2025: Aandelen

De sterke prestaties van de aandelenmarkten dit jaar zijn vooral te danken aan solide bedrijfsresultaten, met name in de VS, en het optimisme van beleggers dat deze trend zich in 2025 zal voortzetten. Alex Tedder, Co-Head of Equities bij Schroders, zegt: “Voorlopig kunnen wereldwijde aandelen ondanks hoge waarderingen het goed blijven doen dankzij een relatief gunstige economische achtergrond. Maar op de langere termijn is het beeld minder zeker.”


Mega-Tech en de opkomst van AI

In de eerste helft van het jaar waren zes technologiebedrijven – Meta, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon en Apple – verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt. Deze “Mega-Tech”-bedrijven zijn onlosmakelijk verbonden met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel Nvidia, de grootste producent van chipsets voor AI, is sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 met meer dan 600% gestegen. Dit optimisme werd verder aangewakkerd door sterke omzet- en winstgroei bij deze bedrijven, wat leidde tot een recordconcentratie in de Amerikaanse aandelenmarkt.

Afbeelding: Prestaties aandelen Mega-Tech sinds lancering Chat GPT


Bron: Schroders, Bloomberg, per 18 november 2024.
 

Tedder stelt: “De vooruitzichten voor deze bedrijven, en de technologiesector in het algemeen, blijven overwegend positief. De grootste bedrijven zijn niet homogeen, maar delen wel een aantal unieke eigenschappen, zoals hun vermogen om hun sector te domineren en uitzonderlijke groei, marges en rendementen te genereren. Tenzij er regelgeving wordt ingevoerd om deze 'franchises' te doorbreken, zullen deze bedrijven waarschijnlijk buitengewoon winstgevend blijven en belangrijke componenten van wereldwijde portefeuilles vormen.”


 

Een groeiend probleem voor deze groep is echter de enorme investeringen die worden gedaan in AI. De drie grootste aanbieders van AI-infrastructuur – Microsoft, Alphabet (Google) en Amazon, ook wel de “hyperscalers” genoemd – investeren enorme bedragen in een “AI-wapenwedloop”. Tedder merkt op: “Deze bedrijven kunnen zich zulke grote investeringen veroorloven dankzij hun sterke balans en robuuste kasstromen. Maar de verwachte incrementele omzet uit deze investeringen – tenminste in de komende twee jaar – is eigenlijk vrij bescheiden. De markt is onzeker of deze investeringen op termijn positief zullen uitpakken voor aandeelhouders.” Tegelijkertijd beginnen de winstgroeicijfers van de grootste technologiebedrijven te vertragen. Als blijkt dat de terugverdientijd van AI-investeringen te lang is, zijn beleggers terecht bezorgd over de duurzaamheid van de dominantie van technologiebedrijven, vooral voor bedrijven zoals Nvidia.


 

Duur, maar houdbare waarderingen

Een gevolg van de aanhoudende bullmarkt is dat aandelenmarkten duur zijn geworden. Verschillende waarderingsmaatstaven laten zien dat de Amerikaanse markt extreem hoog geprijsd is, terwijl geen enkele andere markt nog goedkoop kan worden beschouwd. Zelfs minder geliefde markten zoals het VK en Japan zijn verre van goedkoop. Tedder stelt: “Tegen deze achtergrond zijn aandelenmarkten kwetsbaar voor negatieve katalysatoren, zoals een escalatie van geopolitieke conflicten.” Op korte termijn echter blijven deze hoge waarderingen waarschijnlijk ondersteund. 


 

De wereldwijde inflatie neemt af, wat centrale banken in staat stelt om relatief gesynchroniseerde renteverlagingen door te voeren. Historisch gezien hebben dalende rentes vrijwel altijd bijgedragen aan de prestaties van aandelenmarkten. Vanuit macro-economisch oogpunt blijft de Amerikaanse economie sterk, waardoor een recessie onwaarschijnlijk lijkt. Het bedrijfsvertrouwen in rentegevoelige delen van de wereldeconomie zal waarschijnlijk toenemen. Bovendien bieden sterke winstverwachtingen voor de komende twee jaar (8-12% groei per jaar in belangrijke regio’s) redelijke, zij het niet spectaculaire, rendementskansen.


 

Kansen in kleinere bedrijven

Een impliciete trend in de huidige marktdynamiek is de ‘verbreding' van markten. Voorheen verwaarloosde gebieden, zoals kleine en middelgrote bedrijven, beginnen te profiteren van positieve kapitaalstromen. Deze segmenten worden als relatief goedkoop beschouwd in vergelijking met grote bedrijven en hun eigen historische waarderingen, wat aantrekkelijke kansen biedt voor beleggers.


 

Afbeelding: Aandelen zijn niet goedkoop, vooral niet in de VS. Maar kleinere bedrijven zijn momenteel relatief aantrekkelijk.

Bron: LSEG Datastream, MSCI en Schroders Strategic Research Unit. Data tot 30 september 2024.

Trump’s tweede termijn: Wat kunnen we verwachten?
De herverkiezing van Donald Trump als president van de VS introduceert onzekerheden voor beleggers op middellange termijn. Schroders’ kerninzichten zijn:


 

  • 'America First'-beleid: Dit betekent minder globalisering, zwakkere internationale allianties en meer onzekerheid. Markten houden, om begrijpelijke redenen, niet van onzekerheid.

     
  • Tarieven en belastingen: Trump’s plannen voor handelstarieven van 10-20% op alle import en 60% op import uit China kunnen grote gevolgen hebben. Tarieven vormen een directe belasting op Amerikaanse consumenten en verhogen de inflatie. Hoewel belastingverlagingen voor de rijkste 1% de impact deels kunnen verzachten, zal de economische schade aanzienlijk blijven.


Tedder merkt op: “Onder Trump zal de wereld er anders uitzien. Zijn beleidsinitiatieven zullen zowel bedoelde als onbedoelde gevolgen hebben, wat waarschijnlijk zal leiden tot meer marktvolatiliteit. Onze focus blijft echter hetzelfde: wereldwijd zoeken naar bedrijven die positieve verrassingen bieden in termen van omzet, kasstromen en winst. Hoewel aandelenkoersen soms sterk kunnen afwijken van fundamentele waardes, volgen ze op de lange termijn altijd de winst. In een volatiele wereld is beleggingsdiscipline belangrijker dan ooit. Wij blijven gericht op groei, maar zijn ook voorbereid op volatiliteit.”


 

Lees meer in de uitgebreide Outlook 2025 for global and emerging market equities van Alex Tedder, Co-Head of Equities, en Tom Wilson, Head of Emerging Market Equities, bij Schroders.

 

De volgende outlooks van Schroders staan ook online:
 

Outlook 2025: Obligaties

Outlook 2025: Private markets

Outlook 2025: Inkomen, rendement en veerkracht - kansen in publieke en private markten