Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders onderzoek: beleggers negeren zorgen rond verkiezingen

Beleggers blijken de kortetermijnonrust als gevolg van verkiezingen die dit jaar plaatsvinden, te negeren en zich te richten op de belangrijke trends als deglobalisatie, disruptie en decarbonisatie. Dit doen ze door hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors te vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.


 

Uit het toonaangevende onderzoek - dat bijna 3.000 beleggers en zo'n $74,5 biljoen aan activa omvat binnen alle typen professionele beleggers(1) - blijkt dat de zorgen over de impact van het beleid van de centrale bank (70%), de hoge rente (68%) en een mogelijke economische neergang (62%) de zorgen over de verkiezingen van dit jaar overtreffen.


 

Specifiek op het gebied van nationaal beleid geven beleggers aan dat wereldwijde allianties op het gebied van politiek en handel (44%), evenals hoge niveaus van overheidsschuld (35%), waarschijnlijk de grootste impact zullen hebben op hun beleggingsposities.

"Denkt u dat de verkiezingen die dit jaar wereldwijd plaatsvinden, van invloed zullen zijn op de risicobereidheid/-positionering voor uw beleggingen?"


 

Johanna Kyrklund, Chief Investment Officer van Schroders, zei: 

"Als actieve beheerder is het van cruciaal belang dat we ons blijven focussen op de fundamentele factoren van  beleggen en niet op de krantenkoppen. De economische activiteit blijft over het algemeen positief en de inflatie gaat de goede kant op, waarbij de grote centrale banken de rente momenteel verlagen. Een lagere rente ondersteunt de waarde van aandelen. 


 

"De belangrijkste verkiezingen liggen nog voor ons, nu de Amerikanen begin volgende maand gaan stemmen. Het is echter essentieel om te onthouden dat politiek zich meestal afspeelt in een periode van meerdere maanden en jaren, in plaats van dagen, en dit is waar we ons op zijn blijven concentreren; we houden het simpel.


 

"De resultaten van deze enquête laten ook duidelijk de spanningen zien waarmee centrale banken en beleidsmakers worden geconfronteerd, aangezien bijna evenveel respondenten zich net zoveel zorgen maken over inflatierisico's als over een hoge rente. Bovendien is de hoge overheidsschuld in veel grote economieën een belangrijk aandachtspunt. Hoewel de balansen van het bedrijfsleven over het algemeen goed uit het Covid-tijdperk zijn gekomen, blijven die van overheden precair. Een belangrijk risico dat we niet uit het oog mogen verliezen, is de groeiende schuldenberg die het in zich heeft om de obligatiemarkten uiteindelijk aanzienlijk te destabiliseren.”


 

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat macro-economische risico's, zoals een inflatie die hoger is dan verwacht of een vertraging in de economie (62%), het beleid van de centrale bank (60%) en politieke risico's (57%) de grootste bedreigingen vormen voor vastrentende beleggingen. 


 

Aan de andere kant verwacht meer dan de helft (51%) van de beleggers hun allocatie naar wereldwijde aandelen de komende twee jaar te verhogen. Hierbij is het interessant dat nagenoeg de helft van alle beleggers (44%) op zoek was naar een verhoging van hun allocatie naar actieve aandelen (44%) en dat de vraag naar thematische aandelen (39%) ook erg groot was. Ongeveer 30% van de institutionele beleggers en ‘gatekeepers’ verklaren dat ze hun blootstelling aan de energietransitie als beleggingsthema willen vergroten.

"Hoe verwacht u dat uw aandelenallocatie zich de komende 1-2 jaar zal ontwikkelen?"


 

Concreet stellen ze dat de decarbonisatie van portefeuilles, evenals de diversificatie (beide 41%) en het vermogen om rendement te behalen (38%) de grootste drijfveren zullen zijn om de energietransitie te omarmen. 


 

Alex Tedder, Co-Head of Equities, Schroders, zei: 

"Het is interessant om te zien dat de respondenten over het algemeen vrij positief zijn over de vooruitzichten voor actieve managers. De aandelenmarkten werden dit jaar gedomineerd door een klein aantal bedrijven. Dit is een wereldwijde trend, die met name in de VS zichbaar was. Daar is het fenomeen technologie en AI zeer sterk aanwezig op de markt. Sinds juli kregen we te maken met een herwaardering van de markten, te midden van veranderende renteverwachtingen. 


 

"Het is misschien wel tijd om te kijken naar gebieden die uit de gratie zijn geraakt en aantrekkelijk zijn geworden vanuit het oogpunt van waardering. Bepaalde sectoren zoals nutsbedrijven, vastgoedbeleggingsfondsen, biotechnologie en alternatieve energie zijn mogelijk interessanter in deze omgeving van lagere inflatie en rente. Dit zijn precies de omstandigheden waarin actieve beheerders flexibel kunnen inspelen door vroeg te beleggen in die segmenten van de markt waarvan zij denken dat ze de toekomstige winnaars zullen zijn.”


 

De beleggingen in private markets blijven groeien: meer dan 80% van de beleggers belegt al in in die markt of heeft plannen om dit op korte termijn te doen. Dit wordt nu beschouwd als een belangrijk onderdeel van de portefeuilleopbouw van institutionele vermogensbeleggers. De belangrijkste redenen om te beleggen in private markets vormen hogere rendementen en een grotere diversificatie van de portefeuille. Meer dan de helft (53%) van alle respondenten wil de allocaties naar private equity in de komende 12 maanden verhogen, gevolgd door 42% naar private debt en 45% naar renewable infrastructure equity.


 

Dit wordt gezien als een belangrijk manier waarop beleggers de energietransitie, decarbonisatieverschuiving en technologische revolutie kunnen versterken. 

"Aan welke beleggingsthema's en/of sectoren wilt u de komende één à twee jaar proactief toewijzen via private markten?"

 


 

Georg Wunderlin, CEO van Schroders Capital, zei:

"Private markets zijn een essentiële bron van langetermijnkapitaal om fundamentele structurele verschuivingen in de samenlevingen te financieren – deze worden namelijk gedreven door decarbonisatie, deglobalisering, demografie en de AI-revolutie. Beleggers erkennen het potentieel van private assets om positieve veranderingen te stimuleren, en dus hogere rendementen te realiseren. 


 

"Bovendien worden private assets gewaardeerd als een bron van diversificatie. Door verschuivingen in het renteklimaat bevinden investeringen in deze markten zich op een cruciaal punt. In de toekomst zullen beheerders nog beter hun best moeten doen om private assets te identificeren, aan te schaffen en te beheren. Beleggers zullen daarom steeds selectiever moeten zijn en moeten samenwerken met beheerders die de expertise hebben om doelgericht waarde toe te voegen.”


 

"Het is cruciaal om niet alleen institutionele, maar ook particuliere beleggers in staat te stellen te profiteren van de voordelen van beleggen op de private markets. De toegankelijkheid van private assets is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd dankzij een veel breder scala aan fondsstructuren die gericht zijn op individuele beleggers. We vinden het belangrijk om vol in te zetten op deze trend. "

(1) Totale groep - (2,830): Institutionele beleggers - (815), Gatekeepers - (260), Financieel adviseurs (1,755) 

Lees meer: