Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: Klimaatopwarming nadert kookpunt

Het opnieuw ratificeren van het Klimaatakkoord van Parijs door de Verenigde Staten.

Is het startsein van hernieuwde inspanning om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het zet de monumentale beleggingskans die de energietransitie biedt vol in de schijnwerpers.

Klimaatverandering is misschien wel de grootste bedreiging van onze tijd. De opwarming van de aarde gaat veel sneller dan de twee graden Celsius, die landen in Parijs hebben afgesproken. Dat laat ook het Climate Progress Dashboard van Schroders zien. Als de wereldwijde CO2-uitstoot niet drastisch wordt beperkt dan zal de aarde met 3,6 graden Celsius opwarmen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen desastreus, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Als de temperatuur op aarde met slechts twee graden Celsius zal stijgen dan worden miljoenen mensen door regelmatige overstromingen en voedseltekorten getroffen. Wetenschappers stellen dat rampspoed dreigt als regeringen geen drastische maatregelen nemen. De wereldeconomie moet in sneltreinvaart transformeren naar een duurzamer model, dat de opwarming van de aarde tot twee graden weet te beperken. 

Het Klimaatakkoord van Parijs probeert de rampspoed te voorkomen. De kracht van het akkoord zit in de samenwerking tussen 197 landen die het hebben ondertekend, want broeikasgassen houden zich niet aan landsgrenzen. Ondanks dat volgens sommige critici het akkoord een tandeloze tijger is omdat er geen sancties zijn als landen emissiedoelstellingen niet halen, levert het resultaat op. De Europese Unie heeft ambitieuze klimaatwetgeving ingevoerd. De Verenigde Staten en China trekken samen op tegen klimaatverandering en beloven in respectievelijk 2030 en 2060 C02-neutraal te zijn.



Klimaatdoelstellingen halen

‘In zijn boek How to Avoid a Climate Change Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need becijferde Bill Gates onlangs dat om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen we jaarlijks 51 biljoen kuub minder broeikasgassen moeten uitstoten’, zegt Mark Lacey, verantwoordelijk voor het Schroders ISF Global Energy Transition fonds. ‘De overgang naar een CO2-armere wereld vereist een structurele verandering in de manier waarop we energie consumeren, opslaan en distribueren. Het vraagt om een gigantische investering van op termijn twee biljoen euro per jaar.’

Dat bedrag is monumentaal, maar het momentum is goed. Los van de internationale samenwerking die voortvloeit uit Parijs snijdt de energietransitie ook economisch hout. De prijs van wind- en zonne-energie is inmiddels lager dan die van kolen of aardolie. Studies uit de Verenigde Staten laten zien dat de huidige beschikbare voorraad hernieuwbare energie voor 80 tot 90% in de energievoorziening kan voorzien. ‘Natuurlijk zijn er uitdagingen,’ zegt Lacey, ‘maar economische rationaliteit is historisch gezien altijd een doorslaggevende factor gebleken. Dat groene energie en duurzaam produceren economisch uit kan, verklaart ook waarom de duurzame variant van de MSCI World Index het beter doet dan de moederindex. We moeten anders naar beleggen gaan kijken.’

Doordat de energietransitie de volledige keten raakt, bestaat het universum van het Schroder ISF Global Energy Transition fonds uit meer dan energieproducenten. Het gaat om energiedistributeurs, energie-installaties, opslagspecialisten en technologiebedrijven die het gebruik van energie faciliteren en andere bedrijven. Uit een universum van circa tweeduizend bedrijven die (deels) met hun omzet zijn blootgesteld aan de seculiere groeitrend filtert het beleggingsteam een voorkeurslijst van 150 bedrijven, waaruit een goed gediversifieerde portefeuille wordt samengesteld van dertig tot vijftig bedrijven waarin voor producenten van nucleaire en/of fossiele energie geen plek is. 



Traditionele regels overboord

Bij het samenstellen van de thematische portefeuille gaan traditionele regels voor regio’s, sectoren, valuta en stijlen overboord, zegt Lacey. Voor marktkapitalisatie geldt een ondergrens van 250 miljoen dollar. ‘Doordat de technologische veranderingen snel gaan, is zowel top-down als bottom-up analyse nodig om winnaars en verliezers te identificeren. Vanuit een macroperspectief zijn sectoren met het potentieel voor sterke en aanhoudende groei aantrekkelijk. Op bedrijfsniveau kijken wij onder andere naar een gezonde kasstroom, de kwaliteit van het management en een gezonde balans.’



De wereldwijde energietransitie

Meer weten over beleggen in de energietransitie? Bezoek de website.