Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Na de sell-off, wat moeten we verwachten van de aandelenmarkten?

De aandelenmarkten zijn de afgelopen dagen extreem volatiel geweest met sterke dalingen voor de belangrijkste indices. Verschillende factoren hebben samen de aandelenmarkten lager gestuurd: zwakkere economische cijfers uit de VS, waardoor de angst voor een recessie en de verwachting van snelle renteverlagingen toenam; een verrassende renteverhoging door de Bank of Japan; en enkele zorgen over de bedrijfswinsten. Experts van Schoders duiden deze factoren hieronder.


 

Hoe bezorgd moeten beleggers zijn over zwakkere Amerikaanse economische cijfers?

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) hield de rente tijdens de laatste beleidsvergadering op het hoogste niveau in 23 jaar, ondanks tekenen van afnemende inflatie. Deze beslissing werd begin augustus gevolgd door zwakkere Amerikaanse arbeidsmarktcijfers.


 

George Brown, senior US econoom, zegt: "De stijging van het werkloosheidscijfer heeft de 'Sahm-regel' in werking gesteld, die het begin van een recessie aangeeft wanneer het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het werkloosheidscijfer met 0,5 procentpunt of meer stijgt ten opzichte van het dieptepunt in de voorgaande 12 maanden. Deze regel is in het verleden een betrouwbare indicator voor een recessie geweest, maar heeft ook een aantal fout-positieve signalen gegeven.”


 

Beleggers maken zich zorgen of de Fed niet achter de feiten aanloopt om de rente te verlagen en of haar passiviteit een recessie kan veroorzaken. George Brown voegt daaraan toe: "Het probleem is dat de Fed in juni slechts één renteverlaging voor dit jaar aankondigde. Dat was te hawkish, waardoor de Fed niet in staat was om in juli snel te schakelen. De Fed kan in september met 50 basispunten verlagen om de ‘verloren tijd’ in te halen. Maar de markt rekent nu op vijf verlagingen in 2024, wat overdreven is.


 

"Het is belangrijk om niet te veel te lezen in het banenrapport van één maand. We moeten nog minstens een paar maanden wachten om te zien of er sprake is van een trend. De economische groeicijfers voor het tweede kwartaal in de VS waren solide, met een bbp-stijging van 2,8% op jaarbasis. We denken niet dat de recente zwakte in Amerikaanse cijfers een sell-off rechtvaardigt op de schaal die we de afgelopen dagen hebben gezien." 


 

Wat is de impact van de renteverhoging door de Japanse centrale bank?

Op woensdag 31 juli heeft de Bank of Japan (BoJ) de rente verhoogd van 0-0,1% naar 0,25%. Hoewel dit een onverwachte stap was, legt Taku Arai, plaatsvervangend hoofd Japanse aandelen, de beweegredenen uit: "De renteverhoging van de Bank of Japan weerspiegelt zijn vertrouwen in de macro-economische ontwikkeling van Japan, waaronder de loongroei. Het vermindert ook het risico van een verdere verzwakking van de yen, die de inflatie in Japan had kunnen aanwakkeren.”


 

In combinatie met de zwakkere Amerikaanse cijfers (die suggereren dat de Fed de rente zal moeten verlagen) zorgde dit voor een versterking van de Japanse yen. Dit leidde op zijn beurt tot verdere marktvolatiliteit. Simon Webber, portfolio manager, legt uit: "Japanse carry trades in yen (waarbij beleggers lenen in yen en beleggen in buitenlandse activa met een hoger rendement) worden snel afgewikkeld, wat leidt tot hoge volatiliteit en een snelle waardestijging van de yen. De yen was erg ondergewaardeerd. Het is moeilijk om nu al te zeggen dat de markten overdreven hebben gereageerd of dat alle positionering is afgewikkeld.”


 

Deze scherpe bewegingen in de yen hebben voor turbulentie op de markten gezorgd, maar zoals altijd zijn er winnaars en verliezers bij elke trendverandering. Taku Arai zegt: "Wij denken dat deze markttrends onze bullish visie op Japanse small-cap aandelen zullen ondersteunen, gezien hun meer binnenlandse focus. De financiële sector is een andere begunstigde. Japanse exporteurs zullen echter waarschijnlijk een negatief effect ondervinden".


 

Zijn de bedrijfsresultaten reden tot bezorgdheid?

De sell-off op de aandelenmarkten viel samen met het cijferseizoen over het tweede kwartaal, maar deze gaven weinig reden tot ongerustheid. "De cijfers over het tweede kwartaal waren redelijk robuust in de belangrijkste aandelenmarkten, hoewel er ook zwakke plekken te zien waren bij consumenten", aldus Simon Webber. "De recente marktbewegingen zijn grotendeels een afwaardering van aandelen als gevolg van de onzekere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, waardoor de Amerikaanse aandelenwaarderingen zijn gedaald van de hoge niveaus die we al enige tijd signaleren.


 

Nu het winstseizoen voor de Amerikaanse S&P 500 voor ongeveer 75% is afgerond, zijn er meer winstverbeteringen dan winstmissers. Tina Fong, strateeg, wijst erop dat "de winstgroei met 14% goed was, wat boven de consensus ligt die aan het begin van dit cijferseizoen werd verwacht. Het lijkt erop dat de markt teleurgesteld is dat de omvang van de positieve winstverrassingen minder groot is dan in voorgaande kwartalen”.


 

De huidige sell-off werd geleid door een aantal voorheen populaire sectoren, zoals technologieaandelen. Verschillende grote Amerikaanse technologiebedrijven benadrukten tijdens hun earnings calls de uitgaven voor AI. Tina Fong voegt hieraan toe: "Voor beleggers zal het vermogen van deze technologiebedrijven om hun AI-uitgaven te gelde te maken de komende kwartalen een belangrijk thema blijven.


 

Wat zijn de gevolgen voor aandelenbeleggers?

Japan heeft de afgelopen dagen het meest te lijden gehad van de verkoopdruk, maar de stap van de BoJ is niet alleen maar slecht nieuws voor aandelen. Taku Arai zegt: "Er wordt verwacht dat een ommekeer in de zwakke yen, in combinatie met loonstijgingen, de consumptie in de toekomst zal ondersteunen. Op basis van deze economische trends blijven we positief over de winstkracht van Japanse bedrijven als geheel.”


 

Beleggers elders overwegen of dit kan leiden tot betere relatieve prestaties voor regionale markten die ondermaats hebben gepresteerd. Nick Kissack, fondsmanager Europese en Britse aandelen, voegt hieraan toe: "We vragen ons af of de correctie van de afgelopen dagen het begin is van iets substantiëlers en of het een nieuwe fase is van technologie en groei die de Amerikaanse markten lager leiden.”


 

Simon Webber zegt: "We hebben geanticipeerd op meer volatiliteit op de aandelenmarkten, gezien de discrepantie tussen de hooggespannen consensusverwachtingen, de gemengde economische cijfers en een schijnbaar verkeerde prijsstelling van risico. Daarom blijven we bewust goed gediversifieerd, met een evenwichtige blootstelling aan cyclische en defensieve segmenten van de markt.


 

"Een zachte landing van de economie blijft ons centrale scenario en we verwachten nog steeds dat de aandelenmarkten op de middellange termijn goed ondersteund zullen worden door een bescheiden groei van de bedrijfswinsten. "Het komt erop neer dat de aandelenmarkten kwetsbaar waren voor een correctie, maar dat de fundamentals van bedrijven goed zijn en dat de toegenomen volatiliteit een kans is voor herpositionering waar zich dislocaties voordoen.”


 

Lees meer in het artikel What’s behind the stock market sell-off? Van verschillende experts van Schroders.