Harrison Hill legt uit hoe RBC BlueBay specifieke oplossingen biedt die beleggers toegang geven tot wat wij als sterke, toekomstgerichte duurzaamheidsthema's op de publieke vastrentende markten beschouwen. Hierbij wordt er breder gekeken dan uitsluitend te beleggen in ESG-obligaties.
Uit onze analyse kwamen verschillende seculaire megatrends naar voren die onze wereld op een niet-duurzame manier veranderen. Het gaat daarbij dan onder meer om sociale ontwikkelingen zoals de groeiende en vergrijzende bevolking, een niet-duurzame levensstijl en steeds grotere verschillen op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg. Er zijn ook tal van milieu-uitdagingen, van klimaatverandering tot toenemende waterschaarste, afval, vervuiling en niet-duurzaam landgebruik.
Om die duurzaamheidsuitdagingen te helpen aanpakken, hebben wij een eigen impact gebonden kader voor obligatiebeleggingen ontwikkeld, dat is opgebouwd rond zeven duurzame beleggingsthema's. Drie daarvan zijn sociale thema's (een inclusieve samenleving; kennis en vaardigheden opbouwen; goede gezondheid, veiligheid en welzijn), de overige vier zijn milieuthema's (een circulaire economie; schoon en voldoende water; schone en veilige energie; duurzame mobiliteit en infrastructuur). Deze multi themabenadering vormt de hoeksteen van onze beleggingsfilosofie voor de impactbewuste strategie en maakt wat ons betreft het grote verschil met enkele van onze collega's die zich voornamelijk richten op ecologische of sociale thema's. We beseffen dat beide overwegingen hand in hand moeten gaan, aangezien hun onderlinge samenhang nu eenmaal niet te ontkennen valt. Op het vlak van klimaatverandering kan de transitie naar een koolstofarme economie bijvoorbeeld uitsluitend werken als ook de sociale aspecten worden aangepakt. Er moet met andere woorden een synergie zijn tussen de beide dimensies.
Voor onze duurzaamheidsthema's hebben we de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, de zogeheten SDG's, gehanteerd en we rapporteren ook over de mate waarin onze portefeuilles op die thema's zijn afgestemd. Hierbij worden deze SDG´s overigens niet puur als beleggingsfilter gebruikt op basis van twee redenenen. Ten eerste vormen de SDG's immers een kader dat is ontwikkeld door overheden, om overheden te helpen tot duurzame ontwikkeling te komen. Ten tweede zijn we ons ervan bewust dat het kader is opgezet met een horizon 2030, terwijl onze strategie uiteindelijk ook daarna nog moet doorgaan.
Via ons beleggingsproces streven we er bewust naar een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij en het milieu. Onze zeven thema's verwijzen naar de impact en de resultaten die we nastreven door te beleggen in ondernemingen met een kernactiviteit in dat domein of in obligaties die activiteiten financieren om een oplossing te vinden voor enkele van de grootste duurzaamheidsuitdagingen in de wereld. Door in de voorhoede van die trends te willen lopen, kunnen we naar onze mening een bijdrage leveren om wereldwijd de levensstandaard te verbeteren.
In de industriesector proberen we bijvoorbeeld het traditionele lineaire productiemodel ‘nemen-maken-weggooien’, dat heel wat afval en vervuiling veroorzaakt, ter discussie te stellen. Onze circulaire benadering is erop gericht om bedrijven te ondersteunen die afval willen voorkomen door te maken dat hun producten en materialen blijvend kunnen worden gebruikt, door natuurlijke systemen te regenereren en door innovatie te stimuleren. Daarnaast zien we voor de toekomst ook marktkansen op het vlak van onderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden. Ondernemingen die mensen in staat stellen om te leren, zich aan te passen en te evolueren, zullen cruciaal zijn om een duurzame toekomst vorm te kunnen geven.
Voor elke beleggingsmogelijkheid die wij overwegen, hanteren we dezelfde rigoureuze beleggings- en risicobeheerbenadering: elk effect wordt grondig geanalyseerd en we onderzoeken nauwgezet of de kerncijfers gezond zijn om alfa kan genereren. En uiteraard bekijken we alles door de lens van onze duurzaamheidsthema's.