Activa-allocatie: beter dan gevreesd?
Het is nog vroeg, maar tot nu toe ziet 2023 er beter uit dan een paar weken geleden werd voorspeld.
De Amerikaanse inflatie heeft duidelijk een hoogtepunt bereikt, de Europese economie blijkt veerkrachtiger dan sommigen hadden gevreesd, de dynamiek van de energieprijzen is gunstig en de heropening van de Chinese economie heeft een tempo bereikt dat zelfs de meest optimistische verwachtingen overtreft.
De wolken beginnen duidelijk op te trekken, maar wij denken dat het te vroeg is om een beslissende stap in aandelen te zetten – de waarderingen zijn immers niet bijzonder goedkoop, de bedrijfswinsten stagneren en de wereldwijde groei is in het beste geval zwak. Ook de belangrijke Amerikaanse consument is nog niet uit de problemen.
Daarom blijven we in het algemeen onderwogen in aandelen en overwogen in obligaties, terwijl we onze blootstelling aan sectoren zoals communicatiediensten tactisch verhogen.
Onze conjunctuurindicatoren blijven negatief voor de wereldeconomie als geheel, maar het beeld is minder somber dan een maand geleden. De vooruitzichten voor China zijn positief geworden en de economie zal naar verwachting profiteren van een toename van de consumptie. Naarmate het land uit de door Covid veroorzaakte lockdowns komt, is er ongeveer 5 biljoen RMB (740 miljard dollar) aan overmatige besparingen van huishoudens die mogelijk kan worden uitgegeven.
Dat zal een grotere weerslag hebben door een toename van de goederenhandel, een opleving van het Chinese toerisme en een grotere vraag naar grondstoffen, met name basismetalen. De belangrijkste begunstigden van de economische opleving in China zijn Hongkong, Singapore, Korea, Vietnam en Taiwan, alsook Japan en Australië.
Cruciaal is dat we niet verwachten dat de heropleving van China de wereldwijde inflatiedruk zal voeden, zoals het geval was toen de VS en Europa opnieuw opengingen. De belangrijkste verschillen tussen de heropening van China en die van de ontwikkelde landen zijn dat er tijdens de pandemie geen fiscale overdrachten aan Chinese consumenten plaatsvonden (in schril contrast met de cheques die in de VS werden uitgedeeld), dat de wereldwijde aanbodbeperkingen zijn verminderd, dat de outputkloof in China groter is en dat de Chinese arbeidsmarkt geen tekenen van loondruk vertoont.
Onze verwachtingen voor een wereldwijde matiging van de prijsdruk zijn versterkt door toenemend bewijs dat de inflatie in de VS en Europa een piek heeft bereikt (zie Afb. 2). Dat is goed nieuws voor risicovollere activa. In Europa vertaalt zich dat in betere economische vooruitzichten dan eerder verwacht, waarbij de verbeterende inflatiedynamiek het consumentenvertrouwen aanwakkert.
Lees het hele artikel op onze website. Klik hier.