De aanpak van klimaatverandering heeft een prijs. De kosten van nietsdoen zijn nog véél hoger. Duurzame beleggingen helpen bij de energietransitie.
Klimaatverandering: de kosten van actie zijn veel kleiner dan de prijs van niets doen.
De klimaatmaatregelen waar beleidsmakers voor staan zijn misschien wel de belangrijkste keuzes in de geschiedenis van de mensheid.
In Nederland is er dit jaar weinig van te merken, maar ook dit jaar worden allerlei weerrecords gebroken. Terwijl ons land nog een koud voorjaar achter de rug heeft – met zelfs de koudste aprilmaand sinds 1986 – werd het in andere delen van de wereld warmer dan ooit. In juli liep de temperatuur in het Canadese plaatsje Lytton op tot maar liefst 49,6 graden. Het was alweer de tweede extreme hittegolf op het noordelijk halfrond in 2021. In juni liep de temperatuur in het Midden-Oosten op tot meer dan 50 graden. Ook in de toekomst wordt de aarde steeds warmer. De effecten van de hoeveelheid broeikasgassen die we de atmosfeer in hebben gebracht, laten zich nog decennia of mogelijk zelfs eeuwen voelen volgens de documentaire van David Attenborough. In ‘A Life on Our Planet’ legt hij uit hoe we het zo ver hebben laten komen.
De hoeveelheid CO2 deeltjes in de atmosfeer vormt een rode draad in de film. Toen Attenborough in 1937 nog een klein jongetje was, waren dat er 280 per miljoen deeltjes. Met name door het gebruik van fossiele brandstoffen is dat aantal toegenomen tot 415 CO2-deeltjes per miljoen deeltjes in de atmosfeer. De temperatuur ligt inmiddels ongeveer 1 graad Celsius hoger dan in 1900. Die temperatuurstijging zet een dreigende kettingreactie in gang die de CO2-uitstoot verder versnelt. Met name in het smelten van het ijs in Groenland, Alaska, Noord-Canada en Rusland schuilt een groot gevaar. De bruine toendra die daaronder zit weerkaatst veel minder goed het zonlicht dan de witte sneeuw. Bovendien zit volgens Attenborough in het permafrost op het noordelijk halfrond maar liefst 1400 gigaton koolstof opgeslagen. Door smeltende sneeuw kan evenveel CO2 vrijkomen als dat de mensheid de afgelopen 200 jaar heeft uitgestoten.
Lees hier meer.