De onderzoeksinspanningen op het gebied van artificiële intelligentie lijken te vertragen, zo blijkt uit octrooigegevens. Het is mogelijk dat, nu de private sector het grootste deel van de inspanningen overneemt, de focus van nieuw onderzoek verkleint.
Het AI-domein is booming, omdat decennia van onderzoek eindelijk leiden tot nieuwe tools en modellen die de menselijke intelligentie benaderen of misschien zelfs evenaren.
Van de hele reeks resultaten van DeepMind, zoals game-playing AI en voorspellende modellering voor het vouwen van eiwitten, wat wetenschappers decennialang niet lukte, over de bijna-menselijke taal van het AI-model GPT-3 tot het nieuwste product van de ‘deep learning’-revolutie die de menselijke neocortex nabootst: AI lijkt zijn toppunt te bereiken.
Maar is dit echt een gouden tijdperk? Het domein werd in het verleden immers te veel gehypet. In de jaren 1960 voorspelde Herbert Simon dat computers binnen 20 jaar mensen zouden kunnen evenaren. Marvin Minsky, die mee aan de basis lag van de computerwetenschappen, voorspelde dat het probleem van het creëren van artificiële intelligentie binnen een generatie zou worden opgelost. Geen van beide voorspellingen is uitgekomen.
Economist Impact heeft de geschiedenis en het tempo van innovatie in belangrijke technologische sectoren geanalyseerd. Met behulp van data science-tools ontwikkelden wij een unieke aanpak om innovatieactiviteiten te meten, op basis van een analyse van de taal die in wetenschappelijke artikels en octrooien wordt gebruikt.
Lees hier het hele artikel.