Asset-allocatie: van zachte landing naar geen landing
Nog niet zo lang geleden waren de markten ervan overtuigd dat de VS ergens dit jaar in een recessie zou belanden en de rest van de wereld zou meesleuren. Nu is de meest waarschijnlijke uitkomst noch een recessie, noch een zachte landing. Het meest waarschijnlijke scenario is eerder dat de economie stabiel blijft met slechts een bescheiden kortstondige vertraging (zie Afb. 2).
Tegen deze achtergrond verwachten wij dat aandelen beter zullen presteren dan vastrentende waarden, en daarom blijven we overwogen in aandelen en neutraal in obligaties. Wij blijven onderwogen in cash nu de wereldwijde monetaire versoepelingscyclus op gang komt, ook al zal de Amerikaanse Federal Reserve waarschijnlijk achterblijven bij de centrale banken van andere ontwikkelde markten.
Er zijn uiteraard risico's verbonden aan deze gunstige visie. De Amerikaanse verkiezingen later dit jaar kunnen voor aanzienlijke turbulentie zorgen, aangezien Donald Trump nek-aan-nek loopt in de peilingen met zittend president Joe Biden. Bovendien beginnen sommige economen zich zelfs zorgen te maken dat de VS verdere renteverhogingen nodig heeft om de fiscale vrijgevigheid af te zwakken, terwijl anderen denken dat een toevallige harde landing nog steeds mogelijk is. Dat is niet te verwaarlozen, aangezien 80 procent van de activa nu boven de historische trend wordt verhandeld – de risicobereidheid is robuust. Onze conjunctuurindicatoren geven positieve signalen af over opkomende markten en Australië, wat de balans doet doorslaan ten gunste van een opwaardering van onze wereldscore. Opkomende markten, niet in het minst China, lopen voorop in de versoepelingscyclus, omdat ze hun beleid snel hebben aangescherpt in het licht van de post-Covid inflatiegolf. Dat zal de groei ondersteunen. De ontwikkelde economieën laten minder goede economische prestaties zien, maar de eurozone en het VK tonen een verbetering van de activiteit.
Lees hier onze hele Barometer.