Hoewel de financiële markten zich zorgen maken over de opkomst van de Omicron-variant van het coronavirus, moeten beleggers niet panikeren.
De economieën zijn beter uitgerust om een nieuwe golf van besmettingen aan te kunnen.
Asset-allocatie: de heropening blijft op koers
Risicovollere activaklassen noteren tegen of dicht bij hun recordhoogte. Daar zijn goede redenen voor.
De consumenten- en industriële vraag is sterk, de knelpunten in de toeleveringsketen lijken af te nemen – wat voor een neerwaartse druk op de inflatie kan zorgen – en de bedrijfswinsten en -marges blijven gezond.
Dat is goed nieuws voor de aandelenmarkten op korte termijn.
Toch moet dit positieve beeld worden afgewogen tegen een nieuwe bedreiging voor de economie. Hoewel beleggers net wat minder bezorgd waren over Covid-19, wijst de recent geïdentificeerde Omicron-variant van het coronavirus erop dat de pandemie nog niet voorbij is. Pandemiegerelateerde ontwikkelingen kunnen de economische cyclus niet langer dicteren, maar ze kunnen die zeker wel nog beïnvloeden.
De markten werden duidelijk verrast door de opkomst van een nieuwe coronavariant die door de Wereldgezondheidsorganisatie ‘zeer risicovol’ wordt genoemd. Hoewel het ongekende aantal mutaties van de stam suggereert dat het virus de huidige vaccins tot op zekere hoogte zou kunnen omzeilen, moet dit nog worden bewezen.
Ook onduidelijk is de ernst van de ziekte die de nieuwe variant veroorzaakt, maar het anekdotische bewijs is bemoedigend.
Van hun kant nemen overheden geen risico’s. Veel landen hebben reisbeperkingen opgelegd. Misschien hebben ze lessen geleerd uit hun twijfelende reacties op de verspreiding van de Delta-variant eerder in het jaar.
Maar het beeld is niet overal negatief.
Hoewel Covid-19 verstoringen en knelpunten in de toelevering heeft veroorzaakt, hebben economieën zich in grote mate opmerkelijk goed aangepast aan de grillen van de pandemie en zijn ze nu beter voorbereid om de gevolgen ervan te weerstaan.
Ook blijkt dat de wereldwijd uitgerolde vaccins kunnen worden aangepast aan de nieuwe variant.
Tegelijkertijd zien we geen tekenen van ‘exuberantie’ in de aandelen van bedrijven die zouden hebben geprofiteerd van een volledige heropening van de economie. De waarderingen van Covid-gevoelige aandelen tonen dat beleggers grotendeels sceptisch waren over het vooruitzicht van een vlotte, probleemloze heropening van de economie.
Ondanks de toegenomen onzekerheid denken we dan ook dat we nog steeds in de richting gaan van het heropenen en bijna normaliseren van de economie wereldwijd.
Daardoor behouden wij een neutrale positie in aandelen en blijven we negatief ten aanzien van obligaties.
Lees hier meer.