Dit artikel wordt u aangeboden door OBAM Investment Management.

OBAM: Zoeken naar zekerheden in een onzekere tijd

Langzaam aan beginnen de stofwolken van al het handelsgeweld sinds Trumps ‘Liberation day’ van afgelopen 2 april wat op te trekken. De wereldwijde handel is in onzekere tijden beland, zoveel is wel duidelijk aangezien vrijwel geen enkel land, sector of bedrijf precies weet waar het aan toe is.

Afgezien van het feit dat Amerika een andere (protectionistische) koers aan het varen is, weten we niet hoe deze handelsoorlog afloopt. Een handelsoorlog kent geen winnaars en leidt tot grote onzekerheid en uitstelgedrag onder bedrijven en consumenten. Als gevolg hiervan zijn aandelenbeurzen naar beneden gekomen, met angst voor een wereldwijde groeivertraging.

Hoe kunnen beleggers deze tijd doorkomen zonder al te veel schade op te lopen? Waarop moet gelet worden? Ik geef een tiental suggesties.

1. Bedrijven die een service verlenen zijn minder kwetsbaar
Deze handelsoorlog gaat (vooralsnog) over goederen. Trump wil dat goederen, componenten en grondstoffen weer in Amerikaanse fabrieken worden gemaakt in plaats van dat Amerika het vanuit bijvoorbeeld China importeert. Over het algemeen wordt de dienstensector hierdoor niet direct geraakt. Je abonnement op je favoriete streamingsdienst valt bijvoorbeeld niet onder tarieven en wordt er dus niet duurder van. Indirect effecten kunnen er uiteraard wel zijn wanneer er een recessie ontstaat. Wat me op het volgende punt brengt.

2. De vraag naar ‘must have’ producten en diensten blijft bestaan
Er zijn van die industrieën waar je niet omheen kunt, zoals ongediertebestrijding of de afvalindustrie. Wanneer je ongedierte in je restaurant hebt, wil je er meteen vanaf. Afval blijft ook opgehaald worden. Dit zijn vaak ook lokale diensten waarop de handelsoorlog geen impact heeft. Ook veel verzekeringsproducten vallen hieronder of telefoonabonnementen.

3. Bedrijven met prijskracht en een sterke balans zullen de effecten van de handelsoorlog minder voelen
Als gevolg van de handelsoorlog is de kans groot dat inflatie weer gaat aantrekken in een moeilijker economisch klimaat. De bedrijven die hun prijzen in dat klimaat even goed kunnen verhogen om zo de marges te beschermen zullen beloond worden. Bedrijven zonder prijskracht worden dubbel geraakt als gevolg van lagere volumes en vraaguitval.

4. Bedrijven die lokaal produceren hebben minder last van de handelstarieven
In sommige gevallen komen dezelfde problemen terug als die we tijdens Covid hebben meegemaakt. Bedrijven die destijds kwetsbaar waren, zullen dat nu waarschijnlijk voor een deel weer zijn. Als gevolg van de verschillende tarieven op landen en industrie niveau, weten bedrijven niet meer waar ze bijvoorbeeld de beste componenten vandaan kunnen halen, ook omdat tarieven steeds wijzigen. Sommige bedrijven hebben ook niet echt een alternatief.

5. Houd rekening met anti-Amerika-sentiment
De aversie tegen het beleid van Trump neemt wereldwijd toe en heeft ook een effect op consumentenbestedingen. Allereerst hebben we dit bij Tesla gezien rondom de controverse met Elon Musk, waardoor veel mensen geen Tesla meer willen rijden. Echter, dit lijkt zich breder te verspreiden ten aanzien van Amerikaanse merkproducten (zeker in China), waarbij Amerika ook als vakantieland bijvoorbeeld steeds meer kan worden vermeden.

6. Amerikaanse bedrijven die veel van producten of componenten buiten de VS (en met name China) halen, lopen extra risico’s
Dit lijkt logisch aangezien deze bedrijven direct onder de hoge tarieven vallen, maar het is vervolgens voor deze bedrijven ook niet heel makkelijk om dit te omzeilen. Productie verplaatsen kost in veel gevallen jaren en gaat met hoge kosten gepaard. En stel dat er over 3,5 jaar een nieuwe regering zit in de VS die alles weer omdraait? Bedrijven kunnen de prijzen verlagen om effect van de handelstarieven te mitigeren, maar dat gaat dan ten koste van de marges of een andere afzetmarkten zoeken. Ook is dit niet voor elk bedrijf weggelegd gezien de grootte van de Amerikaanse eindmarkt.

7. Let op bedrijven die veel exposure hebben op China als eindmarkt
De VS ziet China zowel economisch als op militair gebied als grootste vijand. Ook al mocht er ergens een deal gesloten worden met China, dan nog zal er de komende jaren waarschijnlijk getouwtrek blijven tussen de landen, zeker ook op het gebied van defensie en technologie.

8. Kijk voor aandelenexposure ook buiten de VS
Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen jaren een premiumwaardering gehad tegenover de rest van de wereld. Er is altijd wel een premie voor Amerikaanse aandelen, echter de afgelopen jaren was die extra hoog. Dit was ook wel te rechtvaardigen aangezien de groei en winstgevendheid van Amerikaanse aandelen ook fors hoger was. Europa en opkomende landen hadden hun problemen waardoor beleggers zich tot de VS bleven richten.

Nu Amerika zich zo protectionistisch opstelt en er kans bestaat dat landen en bedrijven zich gaan afkeren tegen de VS onder deze regering, is de kans niet zo groot dat Amerika zijn premiumwaardering zal terugkrijgen. Veel zal ook afhangen van de verdere ontwikkeling van AI. Mocht daar een versnelling in komen, dan zou dat beleggers terug naar de VS kunnen trekken, aangezien deze exposure voornamelijk in de VS is te vinden.

9. Op de beurs blijft de spreidingswet wel gelden
De mate van onzekerheid is groot waardoor de voorspelbaarheid op de aandelenbeurs momenteel laag is. Door middel van spreiding van je beleggingen over verschillende industrieën verklein je de kans dat de aandelen in je portefeuille gelijktijdig in waarde dalen aangezien de correlatie hoog is tussen de verschillende aandelen.

Pas wanneer er wat meer duidelijkheid komt hoe de winstgroei van bedrijven zich de komende tijd zullen gaan ontwikkelen, kun je accenten in je portefeuille vergroten. Het verleden wijst uit dat er veel crises in de wereld geweest zijn, maar uiteindelijk komt de aandelenmarkt deze altijd weer te boven.

10. Laat je niet beïnvloeden door de waan van de dag,
want dan loop je achter de feiten aan. 
Zeker in deze zeer volatiele aandelenbeurzen waarin er elke dag weer een nieuw bericht door Trump verspreid wordt, wat het tegenovergestelde kan zijn van de dag daarvoor. Richt je op bedrijven waarvan je weet dat ze over 10 jaar nog steeds bestaan en vaak juist sterker uit een crisis vandaan komen, deze presteren namelijk over het algemeen bovengemiddeld op de beurs op lange termijn. Dit zijn bedrijven met een uniek business model of een dominante marktpositie in een industrie met hoge marges en hoge entree barrières.

Voor meer informatie, ga naar de OBAM website.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.