Reden voor optimisme. Hoewel de versnelling achter ons ligt, groeit de mondiale economie het komende jaar door, verwachten we bij Kempen. Voor veel centrale banken is de tijd aangebroken om langzaam minder verruimingsgezind te worden.
Vergeleken met vorig jaar is het sentiment onder beleggers sterk verbeterd. De diverse verkiezingen in Europa liepen met een sisser af en hoewel president Trump regelmatig voor kortstondige volatiliteit zorgt op de aandelenmarkten, is er van zijn America First-politiek nog weinig terechtgekomen. Bovendien was er sprake van een mondiale economische groeispurt.
De Amerikaanse expansiefase duurt alweer acht jaar, en nog is het einde van de cyclus het komende jaar vermoedelijk niet in zicht. Expansiefases eindigen vaak door toedoen van centrale banken, door een einde van de kredietcyclus, of door een combinatie van beide. Hoewel de overcapaciteit in de Amerikaanse economie in rap tempo afneemt, is de inflatoire druk nog altijd beperkt. We verwachten weliswaar dat de inflatie gaat aantrekken, mede als gevolg van een grotere loongroei, maar dit gaat zo langzaam dat de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) voorlopig niet hard op de rem hoeft te trappen.
Bij Kempen denken we dat de Fed komend jaar start met het geleidelijke afbouwen van de balansomvang en dat er twee tot drie rentestappen komen. Dit zijn aanzienlijk meer rentestappen dan er momenteel zijn ingeprijsd door de financiële markten. We verwachten dat, ondanks de voorziene renteverhogingen, de beleidsrente onder de neutrale rente blijft: het renteniveau dat de economie niet stimuleert of afremt. Het einde van de kredietcyclus komt naar onze verwachting het komende jaar dus nog niet in zicht, al zal de kredietkwaliteit iets verder verslechteren.
Deflatieangst eurozone verdwenen
Met de eurozone gaat het economisch ook steeds beter. De groei is sterk toegenomen en steeds meer landen dragen bij aan deze groei. Consumenten en producenten hebben dan ook alle reden om optimistisch te zijn. Ook in de eurozone is de inflatie nog altijd laag. Gezien de overcapaciteit in de economie en de appreciatie van de euro, voorzien wij dat dit voorlopig zo blijft.
Toch verwachten we dat de Europese Centrale Bank langzaam minder verruimingsgezind wordt. Niet alleen zijn de opgelegde limieten van de opkoopprogramma’s in zicht, de deflatieangst is verdwenen. Komend jaar zullen de opkoopprogramma’s geleidelijk naar nul worden afgebouwd. Van een eerste rentetstap zal echter nog geen sprake zijn. Dankzij de extreem lage beleidsrente komt het einde van de kredietcyclus voorlopig niet in zicht.
VK zucht onder Brexit
Voor het Verenigd Koninkrijk zijn de vooruitzichten minder positief. Als gevolg van de keuze voor Brexit voorzien we een sterke groeivertraging. Brexit zet naar verwachting een rem op de private consumptie en investeringen. De hoge inflatie beperkt de koopkracht, terwijl bedrijven door veel onzekerheid hun investeringen mogelijk uitstellen. Tegelijkertijd zijn er factoren die de val verzachten, zoals een sterke export (door het zwakke pond) en een sterke externe vraag, een pauze in de budgettaire verkrapping en een ruim monetair beleid.
Azië lift mee op groei China
De economische groei in Japan zet vermoedelijk door. Het land profiteert van de aantrekkende wereldhandel en de binnenlandse bestedingen dragen ook meer bij. Hoewel de economie boven trend groeit, blijft de inflatiedoelstelling van twee procent voorlopig buiten bereik. De Japanse centrale bank is ook komend jaar naar verwachting weer de meest verruimingsgezinde grote centrale bank.
In China vertraagt de groei zeer langzaam. De overheid orkestreert een zachte landing door stimulerende en verkrappende maatregelen af te wisselen. Voor een harde landing als gevolg van een schuldencrisis zijn we niet bang. Hoewel de schuldenberg blijft groeien, wordt het overgrote deel binnenlands gefinancierd. De binnenlandse besparingen zijn hoog en kapitaalmarkten onderontwikkeld, waardoor besparingen vooral in de vorm van deposito’s worden aangehouden. Ook blijft de liquiditeit in China door kapitaalcontroles. De grote overheidscontrole over de financiële sector en grootste debiteuren (staatsbedrijven) impliceert dat schuldherstructurering geleidelijk kan plaatsvinden. De rest van Azië (exclusief Japan) lift mee op de Chinese en wereldwijde groei. Bovendien is de inflatie onder controle, waardoor centrale banken indien nodig monetair kunnen stimuleren. Ook opkomende landen weten te profiteren.
Turning views into value: lees de hele Kempen Outlook 2018.