Beleggers hebben de afgelopen maanden aardig wat gehad om zich zorgen over te maken. Aanvankelijk was de volatiliteit heel laag en boden risicovolle beleggingen een solide rendement. Maar Goldilocks lijkt weer te slapen.
Meer dan een jaar lang bevonden de markten zich in een Goldilocks-scenario met een krachtige economische groei, solide bedrijfswinsten en een lage inflatie. Begin 2018 keerde de volatiliteit echter terug. De rente steeg, vooral in de Verenigde Staten, en zette de hoge waarderingen onder druk. Toen daar ook nog zorgen over een escalerende handelsoorlog tussen de VS en China bijkwamen, werden de markten ruw wakker geschud. We houden vast aan onze positieve visie op de wereldwijde economische vooruitzichten, maar zien wel steeds meer laatcyclisch marktgedrag.
Renteverschil historisch hoog
In de VS is de obligatierente de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen: de rente op tienjaarsstaatsobligaties kwam voor het eerst in jaren boven de 3 procent te liggen. De recente stijging is grotendeels het gevolg van hogere inflatieverwachtingen. Niet alleen is de olieprijs het afgelopen jaar gestegen, de Amerikaanse arbeidsmarkt wordt steeds krapper en de werkloosheid daalde naar het laagste niveau sinds de financiële crisis. De loondruk neemt toe en op termijn zullen de lonen sneller gaan stijgen. De stijging van de tienjaarsrente ging desondanks gepaard met een vervlakking van de rentecurve. Normaal gesproken is dit een teken dat beleggers wat voorzichtiger tegen de toekomstige groei aankijken. Voor de Europese rente gold een ander verhaal: die volgde de opmars van de Amerikaanse rente wel, maar in veel mindere mate. In Europa is de rente nog steeds heel laag, waarschijnlijk omdat het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank veel ruimer is. Het renteverschil tussen de VS en Europa is historisch hoog, waardoor sommige buitenlandse beleggers naar Amerikaanse staatsobligaties gelokt worden. We zijn terughoudend over de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties. De risico-opslag (credit spread) is laag, vooral in verhouding tot het absolute renteniveau. Hierdoor zijn bedrijfsobligaties gevoeliger voor rentebewegingen. De bedrijfswinsten zijn echter nog steeds solide en er zijn geen tekenen van een naderende golf van faillissementen. Ook koopt de Europese Centrale Bank nog steeds obligaties op. Al met al lijkt het onwaarschijnlijk dat de risico-opslag snel gaat oplopen.
Lees het artikel verder in de zomereditie van de Kempen Insight, het corporate magazine van Kempen.