Bescherming zoeken of (nog) niet? Hoge inflatie kan potentieel een flinke hap nemen uit de koopkracht van een beleggingsportefeuille. Momenteel zien we, ondanks de sterke economische groei, nauwelijks tekenen van een oplopende inflatie. Is dit het moment om inflatiebescherming in de portefeuille aan te brengen?
De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van ongekende monetaire stimulering. Er is nu voor het eerst sinds tijden sprake van gelijktijdige economische groei in alle grote economische blokken. In de Verenigde Staten en Noord-Europa neemt de overcapaciteit in de economie zienderogen af. Toch zijn er nog geen echte tekenen van oplopende inflatie.
Voor beleggers vormt inflatie vaak een dilemma. Enerzijds kan hoge inflatie ongemerkt de koopkracht van een beleggingsportefeuille flink aantasten, zelfs als die behoorlijk gespreid is. Anderzijds kan een onnodige of onzorgvuldige afdekking tegen inflatie het rendement/risicoprofiel van een portefeuille danig verstoren.
Bij het afdekken van inflatie heeft een belegger de keuze tussen categorieën waarvan het rendement direct gekoppeld is aan inflatie en categorieën waarbij deze koppeling wat losser is. Het beste voorbeeld van de eerste categorie zijn inflatiegerelateerde obligaties. Bij deze obligaties wordt de hoofdsom jaarlijks met de (gerealiseerde) inflatie geïndexeerd, zodat de waarde beschermd is tegen plotseling oplopende inflatie. De grootste uitgevers van dit soort obligaties zijn overheden, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Door de lage rentestanden is het effectief rendement van deze obligaties momenteel echter laag. Bovendien is het aannemelijk dat deze obligaties op de lange termijn een iets lager rendement geven dan normale obligaties zonder inflatiebescherming. De reden hiervoor is dat er meer partijen zijn die zich willen beschermen tegen oplopende inflatie dan tegen dalende inflatie.
Is er een alternatief?
Er bestaan alternatieve beleggingscategorieën waarvan de opbrengst eveneens beïnvloed wordt door inflatie, maar op een wat minder directe manier. Denk aan bepaalde aandelensectoren, maar ook aan vastgoed, infrastructuur en landbouw- en bosgronden. Deze categorieën genereren kasstromen die veelal geïndexeerd worden met inflatie, soms is dit zelfs contractueel vastgelegd. Het rendement van deze categorieën wordt echter niet alleen door deze kasstromen bepaald, maar ook door sentiment en inschattingen van toekomstige economische groei. Net zoals rendement van aandelen niet alleen wordt bepaald door de dividendstroom. Toch is er, op een wat langere termijn, een duidelijke samenhang tussen het rendement van deze categorieën en inflatie te ontdekken.
De horizon telt
Naar onze mening speelt de lengte van de beleggingshorizon een cruciale rol bij de vraag of, en hoe, bescherming gekocht zou moeten worden tegen inflatie. Als een belegger een korte horizon heeft, en zich zorgen maakt over oplopende inflatie, dan vormen inflatiegerelateerde obligaties bij uitstek een geschikt instrument. Dat geldt ook voor beleggers met een beperkte risicotolerantie. Inflatiegerelateerde obligaties kennen een laag risico, maar dat vertaalt zich ook in een laag verwacht rendement. Daarom hebben wij voor beleggers die het voordeel van een langere horizon hebben en/of een hogere risicotolerantie, de voorkeur voor alternatieve categorieën die net zo goed de gewenste samenhang met inflatie vertonen.
Wel of niet afdekken?
Wij zijn van mening dat de relatie tussen economische groei en inflatie nog steeds bestaat. Er zijn weliswaar oorzaken aan te wijzen waardoor de huidige economische groei zich nog niet in oplopende prijzen heeft vertaald – zoals digitalisering en robotisering en toegenomen arbeidsmobiliteit – maar aanhoudende economische groei, en vooral afnemende overcapaciteit, zal zich naar onze mening uiteindelijk in hogere lonen en prijzen gaan vertalen. Hierbij verwachten wij geen forse stijgingen, maar een beperkte toename is zeker mogelijk. Dit betekent dat het risico van hogere inflatie is toegenomen. Inflatie-gevoelige componenten kunnen daarom in de huidige fase van de economische cyclus een waardevolle toevoeging aan de beleggingsportefeuille zijn. Wij denken dat de keuze voor het type instrumenten daarbij afhankelijk moet zijn van de beleggingshorizon.
Michel Iglesias del Sol, investment strategist bij Kempen
Dit artikel verscheen eerder in Kempen Insight Magazine
Disclaimer:
Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van UCITS en AIF’s beleggingsinstellingen en voor het verlenen van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.