Dit artikel is een onderdeel van de paper Food innovation: Investing to feed our future, van het Franklin Templeton Institute. Om het volledige hoofdstuk te lezen kan u de paper hier downloaden. Dit hoofdstuk start op pagina 23 en kan u makkelijk terug vinden door in de inhoudsopgave op de titel van het hoofdstuk te klikken.
Al meer dan tien jaar staat de Braziliaanse rundvleesindustrie onder druk door ontbossing, aangezien boeren het Amazonewoud kappen om plaats te maken voor grazend vee. Ondanks oproepen tot bedrijfs- en regelgevingswijzigingen door investeerders, die in 2019 $ 17 biljoen aan activa vertegenwoordigden,1 en een daaropvolgende intentie om in 2020 Braziliaanse activa af te stoten door 30 vermogensbeheerders,2 versnelde de ontbossing van het Amazonewoud in 2021. Voor onze aandelenanalisten vereist de dreiging van aan ontbossing gerelateerde exportverboden uit markten zoals China en Europa een grondige risicobeoordeling voor de drie grootste vleesverwerkers van Brazilië - JBS, Marfrig en Minerva3 - die verantwoordelijk zijn voor 50% van de Braziliaanse rundvleesexport in 2021.4
In dit hoofdstuk bespreken onze analisten in Brazilië drie gebieden die cruciaal zijn voor het inschatten van toekomstige marktrisico’s voor Braziliaanse vleesverwerkers en duurzame rundvleesproductie op boerderijniveau.
- Digitale volgoplossingen. De mogelijkheid om stukken rundvlees te herleiden tot een enkel dier en boerderij bestaat al in landen als Uruguay. Met een focus op voedselveiligheid gebruiken veel van ‘s werelds grootste rundvleesexporterende landen nationale veevolgsystemen. Dit kan een wondermiddel zijn voor de vleesverwerkers in Brazilië.
- CO2-neutraal rundvlees. Duurzame rundvleesproductie begint op het land bij de boeren - lang voordat het vee de vleesverpakkersveilingen bereikt. Onze analisten beoordelen nieuwe regeneratieve begrazingstechnieken die boeren in Brazilië, en over de hele wereld, gebruiken om de bodemkwaliteit en koolstofvastlegging te verbeteren.
- Stimulansen voor de koolstofmarkt. Er is goed nieuws voor Brazilië na COP26, namelijk het vermogen om geld te verdienen met de koolstofvastleggingscapaciteit van het Amazonewoud via wereldwijde koolstofmarkten. We bespreken hoe koolstofmarkten duurzame begrazingspraktijken onder boeren en veeboeren kunnen versnellen.
“For the World Wildlife Fund (WWF), national traceability infrastructure for livestock is key to tackling deforestation. After all, focusing solely on Brazil’s three biggest meatpackers won’t curtail deforestation if Amazon ranchers simply sell to Brazil’s unlisted meatpackers.” – Claus Born, Franklin Templeton Emerging Markets Equity
De volledige analyse van Claus Born en Preyesh Patel, Franklin Emerging Markets Equity, leest u hier.
Voetnoten
- Bron: Ceres, Investor statement on deforestation and forest fires in the Amazon, Oktober 2019.
- Bron: “Open letter from financial institutions to halt deforestation in Brazil,” Juni 2020.
- Alle bedrijven en/of casestudy’s waarnaar hierin wordt verwezen, worden uitsluitend voor illustratieve doeleinden gebruikt; enige belegging kan momenteel al dan niet worden gehouden door een portefeuille die wordt geadviseerd door Franklin Templeton. De verstrekte informatie is geen aanbeveling of individueel beleggingsadvies voor een bepaald effect, strategie of beleggingsproduct en is geen indicatie van de handelsintentie van een door Franklin Templeton beheerde portefeuille.
- Bron: Jaarverslagen van het bedrijf, referentiedocumenten, duurzaamheidsverslagen en presentaties voor investeerders. Marktaandelen worden berekend op basis van productiecapaciteit, waarbij de laagste waarde uitgaat van 150 werkdagen per jaar en de hoogste waarde op basis van 250 dagen. Er is geen zekerheid dat enige voorspelling, schatting of projectie zal worden gerealiseerd.