Dit artikel is een onderdeel van de paper Food innovation: Investing to feed our future, van het Franklin Templeton Institute. Om het volledige hoofdstuk te lezen kan u de paper hier downloaden. Dit hoofdstuk start op pagina 4 en kan u makkelijk terug vinden door in de inhoudsopgave op de titel van het hoofdstuk te klikken.
Ik ben geen expert op het gebied van klimaatverandering. Daarom laat ik het aan die experts en specialisten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) over om in detail te praten over de effecten van klimaatverandering op ons voedselsysteem en welk overheidsbeleid nodig is om de effecten aan te pakken of te verminderen. Zelf kijk ik naar de toekomst van voedsel en de innovatie en technologie die nodig zijn om het voedsel dat we nodig hebben veilig te produceren en te distribueren vanuit het perspectief van een belegger. Dat gezegd hebbende, is het duidelijk dat het voedselsysteem - dat 10% van de wereldeconomie uitmaakt1 - in toenemende mate een belangrijke motor van klimaatverandering wordt en tegelijkertijd wordt verstoord door klimaatverandering. Deze verstoring zal gevolgen hebben voor wereldwijde beleggers in alle activaklassen - alleen al in aandelen maakt voedsel 4,9 biljoen dollar of ongeveer 4% van de wereldwijde marktkapitalisatie uit.2 Het is dus van cruciaal belang dat we nadenken over hoe beleggers reageren - of ze zich nu op ESG concentreren of niet - om kansen in de markt te identificeren en mogelijk risico’s te vermijden die een wezenlijke impact kunnen hebben op hun portefeuilles.
Mijn afkomst ligt in de landbouw, ik kom uit een vierde generatie boerenfamilie in Montana. Iedereen die een band heeft met een boerenfamilie krijgt een levenslange opleiding over de voedselvoorzieningsketen, grondstofprijzen en de uitdagingen waarmee boeren dagelijks geconfronteerd worden om hun product - of het nu een koe of een schepel tarwe is - op de markt te krijgen. Ondanks deze ervaring ben ik enigszins verrast door het niveau van verfijning in de hedendaagse levensmiddelenindustrie. Voeding gaat niet langer alleen maar over land, water en weer; het is een verhaal over technologie, innovatie en de toekomst. Voor mij is het duidelijk dat voedselinnovatie en de toekomst van voedselproductie de komende decennia een grote rol zullen spelen in de markten.
“The global food system is responsible for 70% of global water use, over 50% of biodiversity loss and over 33% of GHG emissions contributing to climate change.” - Stephen Dover, Chief Market Strategist
In deze paper onderzoekt Stephen Dover, Chief Market Strategist, hoe de toekomst van onze voeding eruit ziet en welke innovatie en technologie er essentieel is om het voedsel dat nodig is op een veilige manier te produceren en te distribueren. Hij bekijkt deze vraagstukken vanuit het perspectief van een belegger en haalt 3 redenen aan waarom voeding belangrijk is voor beleggers.
Voetnoten
1Bron: van Nieuwkoop, M. “Do the costs of the global food system outweigh its monetary value?,” World Bank Blogs, 17 juni 2019.
2Bron: FactSet, per 21 februari 2022. Berekening bevat marktkapitalisatie van 2.114 bedrijven in deze categorieën: voedseldistributeurs, voedseldetailhandel, hypermarkten en supercentra, landbouwproducten, verpakte voedingsmiddelen en vleeswaren, en de frisdrankindustrie. Totale marktkapitalisatie van US $ 117,1 biljoen berekend op 48.325 bedrijven.