Dit artikel wordt u aangeboden door Candriam.

Candriam: Outlook 2022

Outlook 2022

WE MAKEN ONS OP VOOR DE TRANSFORMATIE

VOORUITZICHTEN 2022: WE MAKEN ONS OP VOOR DE TRANSFORMATIE

 

Een jaar nadat de Covid-19 vaccins ontdekt werden, hebben de financiële markten de pandemie al achter zich gelaten. De economie echter niet.

Dat blijkt uit de talrijke bottlenecks in de toeleveringsketens, op de arbeidsmarkten of op de grondstoffenmarkten. De langste economische groeifase in de Amerikaanse geschiedenis – 128 maanden – werd gevolgd door de kortste recessie ooit – 2 maanden – en daarna zagen we de sterkste herstelbeweging die ooit werd opgetekend.

De ontwikkelde economieën blijven herstellen

Zoals gehoopt is 2021 een jaar van de wedergeboorte geweest. Het was een jaar dat in het teken stond van ontwikkelingen in de gezondheidszorg, van een geleidelijke heropening en de terugkeer naar een “normaler” leven. Ook in 2022 zou de economie het goed moeten blijven doen, met een groei van ongeveer 4% zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone. En toch hebben we allemaal het gevoel dat dit nog het begin is van iets nieuws, aangezien de pandemie heel wat zaken ingrijpend veranderd heeft. Wij verwachten dat de output van alle ontwikkelde economieën tegen het einde van volgend jaar opnieuw op het niveau van vóór de pandemie zal staan, terwijl sommige groeilanden en opkomende economieën met een outputverlies zullen blijven kampen. Voorts zal de verbetering op de arbeidsmarkt naar verwachting achterblijven bij het herstel van de productie, aangezien de wereldwijde werkgelegenheid naar verluidt maar twee derde zal bedragen van het niveau van vóór de pandemie. Dat is onder meer het gevolg van de aanslepende gezondheidsproblemen en de versnelde verschuiving richting automatisering.

De inflatie zal nog langere tijd hoger blijven… en verder stijgen

Wij verwachten dat vraag en aanbod geleidelijk weer in evenwicht zullen komen. De belangrijkste ontwikkelde economieën blijven immers boven hun potentieel groeien. Nu de sterke vraag aanloopt tegen bottlenecks in de aanvoerketens als gevolg van de pandemie, ontstaan er spanningen die de prijzen hoger stuwen. De inflatie zal naar verwachting onaangenaam hoog blijven, althans tijdens de wintermaanden. We zijn het dan ook eens met Fed-voorzitter Jerome Powell dat de uitdrukking “van voorbijgaande aard” niet “kortstondig” betekent, maar eerder dat dit niet zal leiden tot “permanente of erg hardnekkige hogere inflatie”. Wij verwachten dat de inflatieverwachtingen in 2022 een hoogtepunt zullen bereiken. Dit gezegd zijnde, zullen de inflatiezorgen in de eerste helft van 2022 wellicht schommelen, waardoor het geduld van de centrale banken op de proef zal worden gesteld en er volatiliteit op de obligatiemarkten zal ontstaan. Het zal ook gevolgen hebben voor de aandelenfactoren.

We erkennen dat het risico toeneemt dat de Fed eerder de rente begint te verhogen, en dat de verstrakkingscyclus veel minder gunstig wordt dan de vorige. Een extreem risico voor ons basisscenario zou zijn dat de ongekende wereldwijde budgettaire en monetaire stimulus, die de huidige economische hoogconjunctuur heeft gecreëerd, onhoudbaar zou kunnen worden en zou kunnen uitmonden in een cyclus van hoge inflatie en daarna een instorting, wat leidt tot een dubbele-dip recessie. Dat is echter niet ons basisscenario. We verwachten niet dat de rentecurve in 2022 invers wordt, aangezien we nog voldoende bewegingsruimte zien voor een verdere afvlakking.

Cross-asset benadering: We gaan 2022 in met een voorkeur voor aandelen boven obligaties en blijven flexibel

In dit klimaat zou de rente op 10-jarige Amerikaanse overheidsobligaties tussen 1,5% en 2,5% moeten schommelen, wat een korte duration rechtvaardigt. Als gevolg van deze volatiliteit zal de rentecurve waarschijnlijk afwisselend steiler en vlakker worden, afhankelijk van de inflatievrees en, wat nog belangrijker is, de reactiefunctie van de Federal Reserve. Nu de economie in de VS steeds dichter bij de volledige tewerkstelling komt, verwachten wij dat de tapering van de centrale bank tegen juni 2022 achter de rug zal zijn en ze in de tweede jaarhelft de rentevoeten zal optrekken.  De transitie van een Fed renteverhogingscyclus is een erg delicaat moment, dat historisch gezien gepaard gaat met een afvlakkende rentecurve. Daarom zijn we dan ook onderwogen in Amerikaanse bedrijfsobligaties en zijn we tegelijkertijd positief voor Europese bedrijfsobligaties. Voor de aandelenmarkten is de context van een aanvankelijke versteiling van de rentecurve in combinatie met een groei boven het potentieel voor ons de aanleiding om 2022 met een positieve instelling te beginnen. Verantwoordelijkheid blijft onze actieve aandelenkeuze. We gaan immers op zoek naar kansen en selecteren innovatieve bedrijven die investeren in de wereld van morgen. We denken bijvoorbeeld aan aanbieders van gezondheidszorg, bedrijven die sneller overstappen naar een koolstofarme toekomst, afval tot een minimum beperken en de mobiliteitsrevolutie omarmen. Bedrijven die volop inzetten op disruptieve technologieën verdienen ook een prominente plaats in de portefeuilles.

Er ontstaan beleggingskansen in een uitdagend klimaat voor de groeilanden

Een monetaire verkrapping in de VS betekent gewoon dat activaklassen van de groeilanden het lastiger krijgen Dit keer hebben de financiële markten deze evolutie al verrekend, aangezien de meeste centrale banken van Latijns-Amerika en Oost-Europa, zoals Brazilië, Mexico, Rusland en Polen een minder versoepelend beleid zijn gaan voeren.

China was in 2020 het enige G20-land dat een positieve economische groei optekende. Het beleggingsklimaat in dit land is in 2021 echter bijzonder uitdagend geworden. Het groeimomentum is immers verzwakt als gevolg van de “zero Covid” strategie, maatregelen om de koolstofuitstoot aan banden te leggen en de doelbewuste afkoeling van de vastgoedmarkt. Hoewel Beijing zijn monetaire en budgettaire versoepelingsmaatregelen waarschijnlijk zal opvoeren (zonder de harde aanpak van de vastgoedsector los te laten), zijn de risico’s voor de groei eerder neerwaarts. Uit onze analyse blijkt dat de financiële markten dit slechte nieuws hebben verrekend en dat China steeds aantrekkelijker gewaardeerd wordt. De Chinese overheid is ervan overtuigd dat onder het leiderschap van Xi Jinping een nieuw “historisch startpunt” is bereikt. Het ziet ernaar uit dat hij tijdens het 20e partijcongres, dat voor medio oktober 2022 is gepland, een derde ambtstermijn van vijf jaar als hoogste leider zal krijgen, wat voor beleggers voor de nodige continuïteit en voorspelbaarheid zal zorgen.

 

Eurozone blijft in goeden doen

Dichter bij huis zou de ECB haar versoepelend beleid moeten verderzetten Aangezien de arbeidsmarkt van de eurozone zeker nog niet op volle toeren draait, zal de ECB een versoepelend beleid blijven voeren - het zou een verrassing zijn als de ECB haar kortetermijnrente vóór medio 2023 zou optrekken. Zelfs als het pandemie-noodaankoopprogramma (PEPP) in maart afloopt, zoals algemeen wordt verwacht, kunnen andere opkoopprogramma’s van activa worden aangepast, zodat het einde van het PEPP vlot opgevangen wordt. Aangezien de ECB in 2022 papier blijft aankopen terwijl de Federal Reserve haar opkoopprogramma afbouwt, vinden wij Europese bedrijfsobligaties interessanter dan Amerikaanse.  In navolging van het Amerikaanse leiderschap zou de obligatierente in de eurozone echter moeten stijgen. Ons streefcijfer voor de Duitse 10-jarige rente bedraagt 0,2%. Omgekeerd moeten beleggers voorzichtiger worden met perifere Europese spreads, omdat volgens ons veel goed nieuws al in de koersen zit.

Wat de begroting betreft, zal de uitvoering van het Next Generation plan van de EU op kruissnelheid geraken, terwijl de begrotingen voor 2022 niet restrictief lijken. Bovenaan de agenda staat de hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact, dat nog dateert van 1997. In die periode stond de rente op eurozone obligaties enkele honderden basispunten in de plus.

 

Beleggen in een nieuw tijdperk

Na twee jaar van lockdowns en heropeningen verwachten wij dat 2022 een “normaler” jaar zal worden in wat, naar wij hopen, het post-Covid tijdperk, het Nieuwe Normaal, zal worden.

Covid-19 is een wereldwijde wake-up call geweest voor onze grootste uitdaging - de ontwikkeling en implementatie van een rechtvaardige en inclusieve energietransitie om de klimaatverandering aan te pakken. In het kielzog van de COP26-conferentie van de VN werden er veel aankondigingen en beloftes gedaan om de schadelijke uitstoot en de temperatuurstijging te beperken. Het nieuwe jaar zal cruciaal zijn. Als verantwoorde beleggers hebben wij de plicht om deze transitie mogelijk te maken en te versnellen. Volgens ons is duurzaamheid immers een belangrijke aanjager van beleggingsresultaten. Actief beheer zal dan ook erg belangrijk zijn om de bedrijven te selecteren die een businessmodel hebben dat een positieve bijdrage levert tot de wereld van morgen.

Met deze hoopvolle slotbedenking wens ik u een heel gelukkig 2022 toe.