Aandelen kregen in juni met te maken, waaronder de Griekse verkiezingen, de financiële reddingsoperatie voor de Spaanse banksector, de topontmoeting van de eurozone en de per saldo zwakke economische cijfers. De markten lijken de vertraging van de wereldwijde groei al te hebben ingeprijsd of rekenen op meer monetaire stimulansen en slaagden erin om wat winst uit de brand te slepen.
Wij zijn wat minder voorzichtig geworden, maar blijven afkerig om meer risico’s te nemen. Momenteel zijn wij veeleer geneigd om te verkopen als de markt het goed doet dan om aandelen te overwegen.
De obligatiemarkten zijn minder rooskleurig geworden. De Spaanse en Italiaanse rente daalde inderdaad aanzienlijk na de topontmoeting, maar bleef wel relatief hoog: boven de 6% in Spanje en boven de 5,5% in Italië. De risicospreads op deze obligaties vergeleken met de Duitse Bund bevinden zich in het midden van de bandbreedte die wij over de laatste drie maanden zagen. De Amerikaanse obligatierente maakte nagenoeg pas op de plaats en de Duitse rente is zelfs gedaald.
Dat alles kan een gevolg zijn van verwachtingen dat de centrale banken meer maatregelen zullen treffen. Een renteverlaging door de ECB lijkt mogelijk op de korte termijn, maar dat zal volgens ons weinig impact op de economie hebben, al zou de rente op de driejarige leningen van de ECB aan de banksector hierdoor wel moeten dalen. Maar globaal genomen is het niveau van de rente niet het meest prangende probleem in de eurozone en hetzelfde geldt voor de financiering van banken. De ECB zal wellicht obligaties aankopen nu de leiders van de eurozone de regels voor de reddingsfondsen om dit te doen zopas hebben versoepeld.
Wij verwachten geen nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling door de Fed die onlangs Operatie Twist heeft verlengd. Als de economie echter verder verzwakt, komt er wellicht toch een derde ronde. Het wordt interessant om te horen wat voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Bernanke te zeggen heeft in zijn toespraak voor het Congres deze maand en wat er uit de bus komt tijdens de jaarlijkse ‘Jackson Hole’-conferentie van de Fed na de zomervakantie.
Zoals gezegd waren de cijfers grotendeels zwak. De JPMorgan inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie van de ontwikkelde economieën daalde onder de 50. Het is voor het eerst sinds november 2011 dat deze index op krimp wijst. De ergste daling zagen we in de VS waar de component van de nieuwe orders de grootste terugval sinds de terreuraanval in september 2001 optekende. Vooralsnog wijst de ISM-index van de verwerkende industrie op een aanzienlijke vertraging, maar geen recessie in de VS. Voor een recessie moet de index naar 45 dalen.
Gecorrigeerd voor inflatie toonde de Amerikaanse consumptie slechts een bescheiden groei hoewel het reële beschikbare inkomen ondersteund werd door dalende prijzen en de sterkste stijging sinds oktober 2010 optekende. Nu de olieprijzen weer stijgen komt er een einde aan deze steun voor de privéuitgaven. De inkomensgroei blijft zwak in nominale termen. Wij legden al meerdere keren de nadruk op de risico’s verbonden aan een consumptiegroei gestuwd door spaargeld zonder ondersteuning van een sterke arbeidsmarkt. Die risico’s lijken nu toe te nemen.
De voorlopende indicatoren wijzen nog niet op een recessie in Japan en de Tankan-index, een belangrijke driemaandelijkse graadmeter van de Japanse economie, was in het eerste kwartaal zelfs positief. De Chinese inkoopmanagersindices tonen een gemengd beeld. De groei vertraagt er weliswaar, maar wij zien geen tekenen van een harde landing. De Indiase inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie steeg marginaal, maar in Zuid-Korea en Taiwan daalde deze graadmeter onder de 50 en in Singapore bleef hij net boven dit niveau. In Brazilië bleef hij dalen. De vertraging van de verwerkende industrie is dus een echt wereldwijd fenomeen geworden, maar de cijfers wijzen enkel in de eurozone op een recessie.
De topontmoeting eind juni verlaagde het risico dat de eurozone uiteenvalt weliswaar, maar de cijfers blijven somber. De index van het economisch sentiment daalde naar zijn laagste peil sinds oktober 2009 en wijst nu absoluut niet op groei. De werkgelegenheid in de eurozone steeg naar een recordhoogte en het bankkrediet daalde. De economie kromp is in het tweede kwartaal wellicht gekrompen.
DISCLAIMER
Dit materiaal is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management S.A.S. (‘BNPP AM’)*, lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP)**.
Dit materiaal is uitsluitend ter informatie bedoeld en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen en mag niet gebruikt worden als basis voor enige overeenkomst of verbintenis. Het mag evenmin als beleggingsadvies worden beschouwd.
In dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM op het aangegeven tijdstip en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. BNPP AM is niet verplicht om enige in dit materiaal vervatte informatie of opinies bij te werken of te wijzigen. Beleggers moeten bij hun eigen juridische en beleggingsadviseurs advies inwinnen met betrekking tot wettelijke, belastings- of domiciliekwesties alvorens te investeren in het (de) Financiële Instrument(en) om een onafhankelijk oordeel te vellen over de geschiktheid en gevolgen van een belegging erin, indien toegestaan. Gelieve te noteren dat het risiconiveau varieert naargelang de verschillende types van beleggingen, indien opgenomen in dit materiaal, en dat er geen enkele garantie kan worden gegeven dat een belegging geschikt, gepast of rendabel zal zijn voor de beleggingsportefeuille van een klant of mogelijke klant.
Gelet op de economische en marktrisico’s kan geen enkele garantie worden gegeven dat de hierin aangehaalde beleggingsstrategie(ën) haar/hun beleggingsdoelstellingen zal/zullen verwezenlijken. De rendementen kunnen onder meer worden beïnvloed door beleggingsstrategieën of -doelstellingen van het (de) Financiële Instrument (en) en door materiële economische en marktomstandigheden, met inbegrip van rentetarieven, marktvoorwaarden en algemene marktomstandigheden. De diverse op de Financiële Instrumenten n toegepaste strategieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op de resultaten die in dit materiaal zijn weergegeven. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet recupereren.
In de gegevens over resultaten, indien weergegeven in dit materiaal, is geen rekening gehouden met de provisies en kosten die aan de uitgifte of terugkoop zijn verbonden noch met taksen.
* BNPP AM is een vermogensbeheerder geregistreerd bij de ‘Autorité des marchés financiers’ in Frankrijk onder nummer 96-02, een vereenvoudigde vennootschap op aandelen met een kapitaal van 64.931.168 euro en maatschappelijke zetel te 1, boulevard Haussmann 75009 Parijs, Frankrijk, Handelsregister Parijs 319 378 832. www.bnpparibas-am.com.