Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

Cijfers blijven tot voorzichtigheid aanmanen

toekomstperspectieven van de eurozone

Beleggers wachten in spanning de resultaten af van de samenkomst van Europese staatsleiders deze week en hopen dat zij beter zicht zullen geven op de . De Europese aandelenmarkten kelderden toen de geplande voorstellen voor meer integratie uitlekten en maken sindsdien grotendeels pas op de plaats. De Spaanse en Italiaanse obligatierente steeg, maar bleef onder de niveaus die we eerder deze maand zagen. Laaggespannen verwachtingen voor de top kunnen het dalingspotentieel beperken maar gelet op de huidige nervositeit op de markten is dat volgens ons verre van zeker.

bnp_paribas_wsu

Maar of die brede plannen de markten inderdaad kunnen bedaren, valt nog af te wachten. Bovendien bestaat er geen politieke consensus tussen de landen die voorstander zijn van een gezamenlijk beleid of gemeenschappelijke schuldemissies zonder de nationale soevereiniteit op te geven en landen die eerst strakke regels en garanties willen zien. De voorgestelde groeimaatregelen hebben volgens ons een beperkt bereik.

De economische cijfers vielen voor het merendeel tegen. Het aantal aanvragen voor een eerste werkloosheidsuitkering in de VS bleef de laatste weken hoog en wijst niet op een significante verbetering van de arbeidsmarkt. De voorlopende economische indicatoren van de Conference Board en van de Chicago Fed National Activity daalden wat op een bescheiden positieve groei wijst. Maar de verkoop van nieuwe huizen in de VS bevestigde volgens ons dat de huizenmarkt langzaam herstelt. De ‘S&P/Case-Shiller’-index van de huizenprijzen steeg voor de derde maand op rij.

In Duitsland daalde de Ifo-index en de prognoses stellen nu een baisse in het vooruitzicht. De index bevestigde dus dat zelfs de Duitse economie niet immuun is voor recessies in andere lidstaten van de eurozone en voor de groeivertraging in de VS en Azië.

In Nederland groeide het bbp in het eerste kwartaal, geruggensteund door meer overheidsuitgaven voor gezondheidszorg en een vlakke consumptie. De economie verkeert niet langer in een recessie, maar de verwachtingen gaan wel uit van een in het beste geval lage groei en eventueel zelfs een nieuwe krimp. Het vertrouwen staat op een laag pitje: de werkloosheid neemt toe en de koopkracht daalt, deels als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen.

China trok de aandacht met een andermaal vrij zwakke stand van de HSBC-inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie. Dat wijst niet op een krimp in de verwerkende sector, maar het toont wel aan dat de groei onder druk staat. Wij verwachten dat de overheden zolang de zwakte aanhoudt het monetaire beleid zullen blijven versoepelen of de economie fiscaal zullen ondersteunen.

DISCLAIMER

Dit materiaal is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management S.A.S. (‘BNPP AM’)*, lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP)**.

Dit materiaal is uitsluitend ter informatie bedoeld en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen en mag niet gebruikt worden als basis voor enige overeenkomst of verbintenis. Het mag evenmin als beleggingsadvies worden beschouwd.

In dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM op het aangegeven tijdstip en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. BNPP AM is niet verplicht om enige in dit materiaal vervatte informatie of opinies bij te werken of te wijzigen. Beleggers moeten bij hun eigen juridische en beleggingsadviseurs advies inwinnen met betrekking tot wettelijke, belastings- of domiciliekwesties alvorens te investeren in het (de) Financiële Instrument(en) om een onafhankelijk oordeel te vellen over de geschiktheid en gevolgen van een belegging erin, indien toegestaan. Gelieve te noteren dat het risiconiveau varieert naargelang de verschillende types van beleggingen, indien opgenomen in dit materiaal, en dat er geen enkele garantie kan worden gegeven dat een belegging geschikt, gepast of rendabel zal zijn voor de beleggingsportefeuille van een klant of mogelijke klant.

Gelet op de economische en marktrisico’s kan geen enkele garantie worden gegeven dat de hierin aangehaalde beleggingsstrategie(ën) haar/hun beleggingsdoelstellingen zal/zullen verwezenlijken. De rendementen kunnen onder meer worden beïnvloed door beleggingsstrategieën of -doelstellingen van het (de) Financiële Instrument (en) en door materiële economische en marktomstandigheden, met inbegrip van rentetarieven, marktvoorwaarden en algemene marktomstandigheden. De diverse op de Financiële Instrumenten n toegepaste strategieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op de resultaten die in dit materiaal zijn weergegeven. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet recupereren.

In de gegevens over resultaten, indien weergegeven in dit materiaal, is geen rekening gehouden met de provisies en kosten die aan de uitgifte of terugkoop zijn verbonden noch met taksen.

* BNPP AM is een vermogensbeheerder geregistreerd bij de ‘Autorité des marchés financiers’ in Frankrijk onder nummer 96-02, een vereenvoudigde vennootschap op aandelen met een kapitaal van 64.931.168 euro en maatschappelijke zetel te 1, boulevard Haussmann 75009 Parijs, Frankrijk, Handelsregister Parijs 319 378 832. www.bnpparibas-am.com.