Twee nieuwe indexen, die aansluiten bij doelen van “Parijs” en het streven naar een CO2-neutrale EU, ondersteunen ook de duurzame financiering.
Beleggers in index-gekoppelde strategieën zijn steeds meer op zoek naar portefeuilles die beleggen in bedrijven die hun CO2-voetafdruk verkleinen en die bedrijven met opbrengsten uit fossiele brandstoffen of de productie daarvan vermijden. Conform de EU-doelstellingen voor duurzame financiering worden de strategieën nu aangepast aan twee nieuwe indexen die aansluiten bij de “Parijse” klimaatdoelen.
De EU wil in 2050 CO2-neutraal zijn en staat op het punt dit in de wet te verankeren. Daarnaast zijn er middellangetermijndoelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen, een toename van het aandeel van hernieuwbare energie en de verbetering van de energie-efficiëntie.
Deze doelstellingen vereisen tussen de 175 miljard EUR en 290 miljard EUR aan investeringen per jaar, zowel vanuit de publieke als de private sector, inclusief de financiële sector.
Om het EU-streven naar duurzame financiering te ondersteunen, zijn twee nieuwe indexen in het leven geroepen die zijn afgestemd op de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs en de doelstelling van de EU inzake CO2-neutraliteit.
De Climate Transition Benchmark en de Paris Aligned Benchmark streven een vergelijkbare doel na. De PAB is echter ontworpen voor ambitieuzere beleggingsstrategieën en kent strengere uitsluitingen op het gebied van fossiele brandstoffen. De CTB wil de CO2-voetafdruk met ongeveer 30% verminderen, en de PAB met 50%.