Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

BNP Paribas AM: Chinese aandelen – de curve vóór

Chinese aandelen verloren 10% in Q1 2020. Terwijl andere economieën nog steeds worstelen met de COVID-19 pandemie, herstart de economie van China.


Caroline Yu Maurer, Head of Greater China equities, en Chi Lo, Senior Economist for Greater China, bespreken het outperformance-potentieel van Chinese aandelen in 2020.

Wat was de economische impact van de quarantainemaatregelen in het eerste kwartaal?

Het Chinese bbp kromp met 6,8% op jaarbasis. De terugval dwarsboomt de doelstelling van de regering om het reële bbp in 2020 te verdubbelen ten opzichte van 2010. Als Peking dat doel nog steeds wil bereiken, zal het een agressieve monetaire versoepeling moeten doorvoeren.

De economische groei in China loopt momenteel twee grote risico’s: Een tweede golf van COVID-19 gevallen als de lockdown-beperkingen worden opgeheven, en een ineenstorting van de mondiale vraag als gevolg van de pandemie. De groei in het volledige jaar 2020 zal waarschijnlijk tussen de 3% en 4% liggen, maar het risico is dat deze lager uitvalt, afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt.

Hoe ver is de terugkeer naar “normaal ‘in China? Is er nog hoop op een V-vormig herstel?

De industriële sector is al terug op een bezettingsgraad van bijna 100%. Die heeft zijn activiteiten sneller hervat dan de diensten- en de consumentensector. Door het verlies aan werkgelegenheid en inkomen draaien ze op tussen de 60% en 70% van hun capaciteit.

Er zou in China nog steeds een V-vormige opleving van de groei kunnen zijn. Maar gezien het feit dat in de rest van de wereld de normalisering nog moet beginnen, zal de lokale opleving alleen de Chinese groei in 2020 met niet veel verder doen stijgen dan 3%.  Voor een sneller groeitempo zou Peking een aanzienlijk pakket monetaire versoepelingen moeten doorvoeren.

Lees meer over de Chinese aandelen of luister naar de volledige podcast van de Chinese experts van BNPP AM