Wat betekent het herstel van de door COVID-19 verloren gegane productie, en daarmee de groei, voor de financiële markten in China?
China’s derdekwartaal-groei van 4,9% op jaarbasis bleef achter bij onze verwachting van 5,5%, maar het lijkt ons nog steeds redelijk om te verwachten dat het herstel van de economie als gevolg van de door de COVID veroorzaakte malaise gestaag doorzet. De bbp-groei wordt nu geschat op 2,2% op jaarbasis voor 2020 (tegenover 2,3% eerder) en op 6,6% voor 2021. De groei zou in het eerste kwartaal van 2021 een piek moeten bereiken.
In een notendop
De kredietgroei staat op het punt zijn hoogtepunt nu al te bereiken, hoewel een aanscherping van het monetair beleid nog niet in zicht is. De rente op staatsobligaties is sinds de cijfers over het tweede kwartaal gestegen, maar kan het komende jaar op 3,0% tot 3,5% uitkomen. Niet-inflatoire matige groei met ondersteunend beleid zou positief moeten zijn voor Chinese aandelen in 2021.
Het herstel van de Chinese groei zou de mondiale groei ten goede moeten komen. Het IMF verwacht dat China de enige grote economie is die in 2020 een positieve groei laat zien. De bijdrage aan de mondiale groei zou toenemen van naar schatting 26,8% in 2021 naar 27,7% in 2025.
Hoe anders is dit herstel?
Het herstel ligt op schema en breidt zich uit na een eerste halfjaar waarin de productie de enige groeimotor was. De vraag keert echter traag terug: De detailhandelsomzet steeg in het derde kwartaal met slechts 3,3% op jaarbasis, wat minder dan de helft was van het groeitempo van de productie en de investeringen.
De binnenlandse vraag is de komende kwartalen naar verwachting de belangrijkste aanjager. De groei in de dienstensector en de consumptie nemen toe.
Lees hier een volledige analyse van de marktimplicaties van het economische herstel van China - plus hier een gedetailleerdere kijk op wat de huidige rally in Chinese aandelen deze keer anders maakt.
Luister ook naar de podcast “Chinese equities are go” met David Choa, hoofd van het Greater China equities team