Elektrisch rijden is straks de regel in plaats van de uitzondering.
De opkomst van de elektrische auto is één van de belangrijkste gevolgen van de energietransitie, die nu echt goed op gang komt.
Wie vaak op de weg zit is het vast opgevallen dat er steeds meer elektrische auto’s rijden. Het gaat nog enkele jaren duren, maar benzine- en dieselauto’s gaan uit het straatbeeld verdwijnen. In Nederland is het vanaf 2030 al niet meer toegestaan om nieuwe auto’s te verkopen die broeikasgassen uitstoten. Omdat andere landen soortgelijke maatregelen nemen, schakelt de auto-industrie vol overtuiging over op elektrisch rijden. Die investeringen betalen zich de komende jaren uit in schonere emissies en een langere accuduur.
Als de productie eenmaal goed op stoom is gekomen, kost het naar schatting 30 manuren om een elektrische auto te maken. Het maken van een auto met een traditionele verbrandingsmotor is complexer en kost ongeveer 40 uur. De kans is dus groot dat de elektrische auto niet alleen schoner maar ook aanzienlijk goedkoper wordt dan een benzineauto. De afzet van elektrische auto’s neemt naar schatting met gemiddeld 20 procent per jaar toe in de periode tot 20401.
Energieomslag in stroomversnelling
De transitie in de auto-industrie is een van de gevolgen van de omschakeling van olie, steenkool en andere fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze energietransitie voltrekt zich sneller dan verwacht. In 2014 voorspelden onderzoekers dat de groei van duurzame energie in de periode tot 2030 twee keer zo hoog zou uitkomen als in 2012 werd gedacht. En sindsdien is die prognose zelfs nog een keer verdubbeld2.
De razendsnelle opmars van duurzame energie is voor een groot deel te danken aan maatregelen die overheden nemen om de klimaatdoelen te halen. Behalve op het stimuleren van duurzame energiewinning, is dat beleid ook gericht op het zuiniger omspringen met de beschikbare elektriciteit. Wist je bijvoorbeeld dat de verkoop van slimme thermostaten de komende jaren bijna verdubbelt naar ongeveer €40 miljard in 20233?
Achter de veranderingen die zich in de wereld om ons heen voltrekken gaan fraaie beleggingskansen schuil. Benieuwd hoe je daar op kunt inspelen? Bekijk hier twee mogelijkheden om in deze trend te beleggen (bekijk fonds 1 – bekijk fonds 2).
Heb je een vraag of wil je meer lezen? Bezoek blackrock.nl of mail ons.
Margriet Looije
Relatiemanager
margriet.looije@blackrock.com
Bronnen
1 Next green car, januari 2019
2 IEA, IRENA, Bloomberg, Goldman Sachs Global Investment Research, 2018
3 Energy Efficiency and Conservation Authority (EECA), april 2018