Opkomende markten behoren tot ‘s werelds grootste vervuilers en ze worden harder geraakt door de opwarming van de aarde.
Investeringen in de energietransitie blijven daarentegen achter, en in dat gat kunnen beleggers springen.
De energietransitie betekent in opkomende markten de kans om te investeren waar het nodig is, aldus BlackRock in het rapport ‘A new world of renewables’. Niet alleen woont 82% van de wereldbevolking in deze vaak snelgroeiende landen; door hun ligging dichter bij de evenaar zijn opkomende markten veelal kwetsbaarder voor de nadelige gevolgen van de opwarming van de aarde.
Toch komt de energietransitie er maar moeizaam op gang, getuige de hoge, groeiende CO2-uitstoot in deze markten. Dat ligt volgens BlackRock aan de door industriële productie gedreven economische groei, waardoor opkomende markten verantwoordelijk zijn voor 65% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. ‘Als je met de energietransitie impact wilt maken, zijn opkomende markten de beste plek,’ aldus het rapport.
Een transitie van negen biljoen dollar
Van alle investeringen wereldwijd in de energietransitie gaat slechts 30% naar opkomende markten, en dat is te weinig voor een succesvolle draai. Het aandeel duurzame energie in de wereldeconomie kan groeien tot 50% voor 2050 berekent BlackRock op basis van cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarin kunnen opkomende markten een belangrijke rol spelen. Binnen opkomende markten is het potentiële aandeel in diezelfde periode met 56% nog iets hoger, waardoor zij 26% van de wereldvoorraad groene energie kunnen gaan produceren. Het potentieel is enorm, maar om dat te verzilveren is een investering van ruim negen biljoen dollar nodig.
Volgens BlackRock bestaat de toekomstige energiemix van opkomende markten uit zonne- en windenergie. Zo haalt Afrika momenteel minder dan 3% van zijn de energiebehoefte uit de zon, terwijl het potentieel ervan wordt ingeschat op 60%. Op het Aziatische continent liggen vooral kansen in windenergie; waar nu minder dan 10% van de energiemix afkomstig is uit wind kan dat aandeel groeien tot een kleine 20%. De mondiale mogelijkheden zijn echter divers en vergen lokale adaptatie, aldus BlackRock. De verwachte gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel, droogte en hittestress maken dit des te urgenter.
Geen China of India, wel Bangladesh
Hoewel BlackRock op basis van deze ranglijst wereldwijd kansen ziet, legt ze de nadruk op Azië als economische kern en grootste uitstoter van de opkomende markten. Opvallend is daarbij dat China en India minder interessant worden bevonden dan bijvoorbeeld Vietnam, Thailand en Bangladesh.
Naast een focus op Azië, levert BlackRock’s selectieproces beleggingskansen op in Zuid-Amerika en Afrika. Beide continenten zijn kansrijk door het toenemende demografische gewicht in de wereld en de opkomende middenklasse. Voor zonne-energie moet u volgens de vermogensbeheerder zijn in Marokko, terwijl Mexico, Colombia en Peru uitblinken door ambitieuze doelstellingen in een brede hernieuwbare energiemix.
Dit is een marketinguiting
Dit is een marketinguiting en is uitsluitend bedoeld ter informatie; het dient in geen geval te worden opgevat als een beleggingsadvies of een aanbeveling, aansporing of uitnodiging om effecten te kopen of te verkopen. Hoewel bijzondere aandacht is besteed aan de inhoud van deze communicatie, wordt geen garantie, expliciet of impliciet, gegeven ten aanzien van de nauwkeurigheid, juistheid of volledigheid ervan. Alle informatie in dit bericht kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd of bijgewerkt. BlackRock, noch haar bestuurders of medewerkers kunnen direct of indirect aansprakelijk of verantwoordelijk worden gehouden met betrekking tot deze communicatie. Reproductie of verspreiding van deze informatie is verboden, tenzij met expliciete toestemming van BlackRock.
Kapitaal is onderhevig aan risico
De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en worden niet gegarandeerd. De belegger krijgt het oorspronkelijk belegde bedrag mogelijk niet terug. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor huidige of toekomstige resultaten en dienen niet de enige overwegingsfactor te zijn bij het kiezen van een product of strategie.
Overige informatie
Deze informatie is uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200.
BLACKROCK is een geregistreerde handelsnaam (trademark) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten.
© 2021 BlackRock (Netherlands) B.V. Geregistreerde vennootschap No. 17068311. Alle rechten voorbehouden.
MKTGH1221E/S-1954009