Dit artikel wordt u aangeboden door BlackRock.

BlackRock: LDI: elke basispunt telt

6 bouwstenen voor meer rendement in LDI-portefeuilles


In een wereld waarin de rente op of zelfs onder nul ligt, telt elke basispunt. Het is de kunst om elk onderdeel van de portefeuille zo doelmatig mogelijk in te zetten. De specialisten van BlackRock denken graag mee bij het vinden van slimme oplossingen bij Liability Driven Investments.

Het beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen is vaak gebouwd op twee poten: een matchingportefeuille voor het afdekken van renterisico en een returnportefeuille voor het financieren van indexatie. De negatieve rente zet dit model sterk onder druk. Het is heel lastig om een verlies van bijvoorbeeld 20 of 40 basispunten in de matchingportefeuille te compenseren met hogere rendementen in de returnportefeuille. De returnportefeuille is gebruikelijk minder groot, zodat het overrendement op dit onderdeel flink hoger moet zijn dan het negatieve rendement van de matchingportefeuille.

Ook speelt mee dat de extreem lage rentestanden en hoge aandelenwaarderingen mogelijk een rem zetten op het toekomstige rendement van de returnportefeuille. Pensioenbeleggers doen er dan ook goed aan om met een frisse blik te kijken of hun benadering van Liability Driven Investments nog van deze tijd is.



Volgens de specialisten van BlackRock valt het rendement van de LDI-portefeuille vaak met zo’n 20 tot 40 basispunten te verbeteren, met een soortgelijk risicoprofiel, door slim gebruik te maken van een combinatie van onderstaande zes elementen.

  1. AAA: zelfde rating, andere emittent

    De matchingportefeuille bestaat vaak voor een groot deel uit renteswaps en Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Het beperkte aanbod van AAA-euroleningen is een belangrijke reden waarom de matchingportefeuille veel geconcentreerder is dan de returnportefeuille. De afgelopen vijf jaar komt daar verandering in. Het aanbod leningen met een langere looptijd van overheidsgerelateerde entiteiten van AAA-landen neemt gestaag toe.



    Deze obligaties kenmerken zich door een effectief rendement dat vaak wat hoger ligt dan dat van staatsleningen. De volatiliteit ligt gebruikelijk juist iets minder hoog ten opzichte van de swaprente. Een extra voordeel van beleggen in AAA-leningen van overheidsgerelateerde entiteiten is dat de matchingportefeuille breder wordt gespreid.

     
  2. Blik op het noorden

    Ook in geografisch opzicht kan het de moeite lonen om verder te kijken. Er is een breed aanbod van AAA-staatsobligaties buiten de eurozone. Uiteraard is het hierbij van belang om het valutarisico af te dekken en te beleggen in landen waarvan de rentecurve dicht bij die van de eurozone ligt. Dat geldt bijvoorbeeld voor verschillende Scandinavische landen, zoals Denemarken en Zweden.

     
  3. Verder kijken dan staatsleningen

    Een andere optie is om verder te kijken dan staatsobligaties en een deel van de matchingportefeuille te investeren in kwalitatief hoogwaardige activa met een vaste inkomenscomponent. Voorbeelden zijn Nederlandse hypotheken en infrastructuur. Uiteraard is het van groot belang om de eigenschappen van deze investeringscategorieën goed te doorgronden en de risico’s in kaart te brengen. Voor hypotheekportefeuilles geldt bijvoorbeeld dat de duration vaak kleiner is dan het lijkt, als gevolg van vervroegde aflossingen.

     
  4. Groene obligaties

    In mei 2019 heeft de Nederlandse overheid de eerste AAA-green bond uitgegeven. Dit segment van de groene obligatiemarkt is zeer klein, maar kan de komende jaren snel groeien als onder meer ook Duitsland dit soort leningen gaat plaatsen. Een bijkomend voordeel van het opnemen van groene obligaties in de matchingportefeuille, is dat een duurzaam beleggingsbeleid uitgestippeld kan worden dat breder is dan wat met alleen de returnportefeuille mogelijk is. Het opnemen van staatsgerelateerde obligaties kan tevens bijdragen aan de groene doelstelling.

     
  5. Gebruik maken van schaarste

    Europese AAA-staatsobligaties worden schaars. De vraag neemt toe doordat banken de leningen opkopen als versterking van het bufferkapitaal en door het opkoopprogramma van de ECB. Aan de andere kant leidt het begrotingsoverschot in landen zoals Nederland en Duitsland juist tot een afname van het aanbod. Als gevolg van de schaarste kan het uitlenen van deze obligaties een mooie vergoeding opleveren. De termijn van drie tot zes maanden is overigens een stuk langer dan wat in het aandelensegment gebruikelijk is met securities lending.

     
  6. Cash: timing is alles

    Een van de gevolgen van de negatieve rente is dat een grote kaspositie – bijvoorbeeld als onderpand of als buffer – nu een kostenpost is. Er zijn echter volop kansen om met slim kasgeldbeheer een verschil te maken. Bij cash-instrumenten is er een glijdende schaal in dalende liquiditeit en stijgend rendement. Deze liquiditeitswaterval maakt het mogelijk om de pijn van een negatieve rente te verzachten en toch op elk moment toegang te houden tot voldoende kasgeld. 

De specialisten van BlackRock kijken graag met je mee of de matchingportefeuille klaar is voor de toekomst. Bezoek blackrock.nl of mail ons.

Margriet Looije

Relatiemanager

margriet.looije@blackrock.com