Dit artikel wordt u aangeboden door BlackRock.

BlackRock: 10 dingen die u niet wist over risico en rendement in private markten

Een visie op individuele asset classes is onvoldoende om een beleggingsportefeuille te optimaliseren met private beleggingen.

Een betere benadering is om te kijken naar uitkomsten en verschillende soorten niet-beursgenoteerde beleggingen met elkaar vergelijken.

1. Kijk eerst naar uitkomst en dan pas naar de asset class

Dat is de belangrijkste conclusie uit het Private Markets 2020 rapport van BlackRock over private markten, waarin wordt gekeken hoe het toevoegen van dertien verschillende soorten private marktenbeleggingen uitwerkt op drie beleggingsportefeuilles, gericht op kapitaalgroei, rendementsoptimalisatie en stabiele inkomsten. Er moet niet zozeer worden gekeken naar rendementen van individuele asset classes als wel naar hoe deze beleggingen aan doelstellingen kunnen bijdragen in de brede context van de beleggingsportefeuille, betogen de samenstellers van het rapport.

2. Een beleggingsportefeuille gericht op kapitaalgroei die zijn illiquiditeitsbudget toewijst aan private markten levert een aanzienlijke rendementspremie op

Uitgaan wordt van een portefeuille met 80% aandelen, 20% uit obligaties en 3% kosten op jaarbasis voor de beleggingsportefeuille. Het illiquiditeitsbudget is 47%, gebaseerd op de analyse in de paper The Core Role of Private Markets in Modern Portfolios. Dat illiquiditeitsbudget wordt aangewend voor een marktgewogen allocatie naar beleggingen in private markten. Daardoor daalt de allocatie naar beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille van 80% naar 33%. Het levert een rendementspremie op van ruim 200 bps ten opzichte van de ‘klassiek ingerichte’ beleggingsportefeuille, voor aftrek van kosten. De verwachte volatiliteit van de portefeuille stijgt, maar doordat het absolute rendement toeneemt, verbetert het rendement aangepast voor risico.

3. Sinds 2010 is durfkapitaal elk vintage year opnieuw de outperformer van 13 private beleggingscategorieën

De onstuimige groei van unicorns - bedrijven met een marktwaarde van 1 miljard dollar of meer - die kapitaliseren op megatrends zoals cloud computing en gezondheid hebben beleggers in durfkapitaalfondsen die in 2010 en later zijn begonnen met investeren geen windeieren gelegd. Het effectief rendement bedroeg gemiddeld jaarlijks 17%. Veel outperformance is toe te schrijven aan de technologiesector. Ook veel beursgenoteerde technologiebedrijven deden het in de periode 2010 – 2019 beter dan de markt.

4. Het rendement van Greenfield infrastructuur equity viel ver terug tijdens de financiële crisis, om een jaar later sterk op te veren

Het rendement van Greenfield infrastructuur equity, waarbij deel een van de asset nog ontwikkeld of geconstrueerd moet worden, daalde in 2008 substantieel naar 2,8%. Lage grondstoffenprijzen en kostenoverschrijdingen bij de aanleg waren de belangrijkste oorzaken. Net als dat van veel andere illiquide beleggingen steeg het rendementen een jaar later naar gemiddeld 18,5%. De risico’s - zoals het constructierisico - van Greenfield infrastructuur equity correleren niet of nauwelijks met het sentiment van de aandelenmarkten of economische groei.

5. Een beleggingsportefeuille gericht op rendementsoptimalisatie die zijn illiquiditeitsbudget toewijst aan private markten levert een aanzienlijke rendementspremie op

Uitgaan wordt van een portefeuille met 60% aandelen, 40% obligaties en 5% kosten op jaarbasis voor de beleggingsportefeuille. Het illiquiditeitsbudget is 31% (The Core Role of Private Markets in Modern Portfolios). Het illiquiditeitsbudget voor zowel aandelen als obligaties wordt aangewend voor een marktgewogen allocatie naar private markten, met als hoofddoel inkomsten. Daardoor daalt de allocatie naar beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille van 60% naar 41,4% en de allocatie naar beursgenoteerde obligaties van 40% naar 27,6%. Het levert een rendementspremie op van ruim 120 bps ten opzichte van de ‘klassiek ingerichte’ beleggingsportefeuille, voor aftrek van kosten. Het risico wordt meer gespreid door de toevoeging van nieuwe risicofactoren. Een verbeterd rendement en lager risico verhoogt ook het rendement gecorrigeerd voor het risico.

6. Het hefboomeffect bij kwalitatief hoogwaardig vastgoed is sterk gedaald

Het hefboomeffect als factor in het totaalrendement van kwalitatief hoogwaardig vastgoed is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Het rendement wordt nu grotendeels bepaald door huuropbrengsten en groei in huurinkomsten. Dat komt doordat de cap rates (de verhouding van het netto-inkomen van onroerend goed tot de aankoopprijs) in belangrijke vastgoedmarkten zich op historisch lage niveaus bevinden.

7. Een beleggingsportefeuille gericht op stabiele inkomsten die zijn illiquiditeitsbudget toewijst aan private markten zal een aanzienlijke rendementspremie opleveren

Uitgaan wordt van een portefeuille met 20% aandelen, 80% obligaties en 4% kosten op jaarbasis. Het illiquiditeitsbudget is 42% (The Core Role of Private Markets in Modern Portfolios). Het illiquiditeitsbudget voor obligaties wordt aangewend voor een marktgewogen allocatie naar private markten, met als doel stabiele inkomsten. Daardoor daalt de allocatie naar beursgenoteerde obligaties in de portefeuille van 80% naar 38%. Het levert een rendementspremie op van ruim 120 bps ten opzichte van de ‘klassiek ingerichte’ beleggingsportefeuille, voor aftrek van kosten. Ook het risico wordt beter gespreid, door toevoeging van nieuwe risicofactoren. Een verbeterd rendement en lager risico verhoogt ook het rendement gecorrigeerd voor het risico.

8. ICT en gezondheidszorg dreven de groei in directe leningen

Ondanks de lage Libor-rente hebben direct loans gemiddeld 8% rendement opgeleverd vanaf de vintage years 2010 en verder. De groei van de asset class vond de afgelopen jaren vooral plaats in de defensieve sectoren ICT-dienstverlening en gezondheid. Dit ging ten koste van duurzame consumentengoederen

9 ESG-overwegingen zijn onontbeerlijk voor private markten, vanwege het lange termijnkarakter van veel beleggingen

De toekomstige waarde van real assets, zoals vastgoed, zal worden beïnvloed door de klimaatverandering. Beleggingsbeslissingen die de gevolgen van de opwarming van de aarde meewegen zouden op de lange termijn een beter rendement aangepast voor risico moeten opleveren. Voor meer informatie over de benadering van ESG door BlackRock, bezoekt u onze duurzaamheidshub.

Het rapport van BlackRock over anders kijken naar beleggingen in private markets

U kunt het hier downloaden.



 

MKTGH0520E – 1197854