Beleggen

Wat u deze zomer heeft gemist

Afbeelding van Ольга Константинова via Pixabay
Afbeelding van Ольга Константинова via Pixabay

Een bloedrode maandag, twee grote overnames en discussies over goudkoorts, private markten, rendementen van pensioenfondsen en natuurlijk de grote vermogensverschuiving die eraan komt. Het was geen saaie zomer voor Investment Officer. Iets gemist? Hierbij een korte terugblik op juli en augustus 2024.

Dat het broeit op de Nederlandse markt voor vermogensbeheer, is geen geheim. Maar het wordt pas spannend als er vlammetjes te zien zijn. Eind juli beschikte Investment Officer over voldoende bronnen om op te schrijven dat IBS zich mocht verheugen in de concrete belangstelling van private-equitypartijen. Een kleine maand later was er witte rook: de Amstelveense vermogensbeheerder maakte bekend te worden verkocht aan BlackFin Capital Partners.

Ook om de fiduciaire activiteiten van de Blue Sky Group werd deze zomer strijd geleverd. Wie zou het beheer overnemen van de 25 miljard euro van de drie KLM-pensioenfondsen? Naar verluidt waren er uiteindelijk twee kandidaten over: Achmea Investment Management en Van Lanschot Kempen. Eerstgenoemde won: Achmea IM gaat daarmee over de grens van 200 miljard euro aan (fiduciair) beheerd vermogen.

Aandelenmarkten

Vlammen waren er ook op 5 augustus, toen een langverwachte, maar uiteindelijk toch verrassende correctie “even” paniek zaaide op de wereldwijde aandelenmarkten. Met name in Japan was het slagveld aanzienlijk. Een bloedrode maandag, schreven we, en de daaropvolgende artikelen over de yen carry trade, die zeker had bijgedragen aan die paniek, vielen bij onze lezers in goede aarde.

Een beetje vermogensbeheerder kijkt natuurlijk niet op van een aandelencorrectie meer of minder, maar toch waren ook deze zomer de artikelen over markttrends bijzonder populair. Dat gold zeker voor de verhalen die we maakten over de goudkoorts en over de vraag of we (nog steeds) enthousiast zijn over beleggen in private markten.

Toch is het vooral strategie dat de gemoederen bezighoudt. Als we onze leescijfers bekijken, springt ook het artikel eruit over de grote vermogensverschuiving die eraan zit te komen. Gedreven door demografische trends maakt de beleggingsindustrie zich namelijk op om tot 2030 wereldwijd ruwweg 18.000 miljard dollar van de ene naar de andere generatie te verplaatsen. Een gevoelige operatie, want met een nieuwe generatie dienen zich ook nieuwe ideeën aan over beleggen en over klantbediening. Vermogensbeheerders moeten nadenken over de vraag hoe ze hun positie kunnen behouden of verstevigen in die veranderende marktomstandigheden.

Private banken

Ook voor de Nederlandse private banken is dat uiteraard een zeer relevante vraag. Voor de buitenstaander is het echter lastig waar te nemen of ze hun ambities (iedereen wil groeien, natuurlijk) ook waar maken. Om daar verandering in aan te brengen deed Investment Officer deze zomer (weer) onderzoek naar de marktverdeling tussen de private banken. De vergelijkbaarheid van de cijfers is nog steeds niet optimaal, zo bleek – ABN Amro en Van Lanschot Kempen zijn de enige twee grote banken die volkomen transparant rapporteren over de assets under management van hun private bank. Het weerhield onze lezers er niet van massaal kennis te nemen van de resultaten.

Rendementen

Dat geldt trouwens ook voor andere “dataverhalen” die we deze zomer publiceerden. Lezers waren weer zeer benieuwd naar de analyse aan de hand van de halfjaarlijkse publicatie van de gemiddelde rendementen van zo’n zeventig Nederlandse banken op Vermogensbeheer.nl. Ook de rendementen die pensioenfondsen maken, mogen zich in uw belangstelling verheugen.

De observatie van databureau OverRendement dat de scenariosets die DNB gebruikt in het kader van de Wtp wel erg optimistisch zijn, werd veel gelezen. En deze week noteerden we ook veel clicks op de halfjaarlijkse analyse van de AFM-vergunningregisters. Ook daaruit blijkt weer dat het aantal partijen op de Nederlandse vermogensbeheersmarkt langzaam – maar zeker – afneemt. Zoals gezegd: het broeit.

Best gelezen artikelen op Investment Officer deze zomer: