Ondanks de koersverliezen in 2022 bleven Nederlandse huishoudens stug beleggen in opkomende markten. Wie nu nog in moet stappen doet dat het beste in China, zeggen specialisten.
Uit onderzoek van DNB blijkt dat Nederlandse huishoudens in 2022 opnieuw meer belegden in opkomende markten dan in 2021. Vorig jaar stopten Nederlanders 162 miljoen euro in opkomende markten via beleggingsfondsen, tegenover 76 miljoen euro in 2021 en 31 miljoen euro in 2020.
Ondanks de diepe verliezen van 2022, lijken Nederlandse huishoudens nu goed gepositioneerd voor een langdurige bullmarkt in EM, die volgens specialisten voornamelijk door China gedreven zal worden.
China’s blue-chip Index (CSI300) is dit jaar met 7 procent gestegen. Daarmee overtreft de index het herstel van haar Amerikaanse evenknie, de S&P500, die steeg met 4 procent. Chinese aandelen worden verhandeld tegen koers/winstverhoudingen van ongeveer 10.
Volgens Ashish Chugh, portfolio manager bij Loomis Sayles, zou de groei in China dit jaar tussen de 5 en 6 procent moeten bedragen als gevolg van de afschaffing van het zero-covid-beleid. Pramol Dhawan en Lupin Rahman, portfoliomanagers bij Pimco, verwachten een groeicijfer tussen de 5 en 5,5 procent.
Chugh: ‘De beleidsmakers zijn vastberaden om de binnenlandse economie te herstellen. De Chinese centrale bank en de staatsbanken geven aanzienlijke beleidssteun aan de vastgoedsector, die onder grote druk staat. Daarnaast is de regelgeving voor particuliere ondernemingen gunstiger geworden, met name in de technologiesector. Die sector heeft het meest te lijden heeft gehad onder de strenge regelgeving van de afgelopen twee jaar.’
Blackrock, de grootste asset manager ter wereld, heeft sinds deze week een overwogen positie in aandelen uit China.
Chinees herstel stuwt opkomende markten
‘Een succesvolle heropening van China zou opkomende markten onevenredig ten goede komen, ook al verschuift de vraag in deze cyclus van grondstoffen naar diensten’, schrijven Pimco’s Dhawan en Rahman in een publicatie getiteld The Worst Is Likely Behind for Emerging Markets.
Sinds de financiële crisis in 2008, heeft China het stokje van de VS en Europa overgenomen als belangrijkste groeimotor van opkomende markten. China is volgens de twee portefeuillebeheerders geëvolueerd van eindgebruiker van grondstoffen tot wereldwijde producent en tot consument van goederen en diensten uit opkomende landen.
Voorzichtig over Brazilië
Pimco waarschuwt er wel voor dat binnenlandse politiek en ook geopolitiek bepalend zijn voor hoe de markt naar Emerging Markets kijkt. ‘De oorlog in Oekraïne blijft een belangrijke bron van onzekerheid en markten zullen de implicaties van de recente verkiezingen in landen als Brazilië nauwlettend in de gaten houden.’
Hoewel Brazilië aanzienlijk profiteert van de heropening van China omdat het een belangrijke exporteur is van grondstoffen zoals ijzererts, is ook Loomis Sayles voorzichtig over het land vanwege het beleid van de nieuw gekozen president Lula, dat links lijkt te zijn. ‘Dat zou het begrotingstekort kunnen schaden en het beleggersvertrouwen zal aantasten’, zegt Chugh. Brazilië is na Zuid-Afrika en China de meest belegde opkomende economie onder Nederlandse huishoudens.
Beleggen in eigen munt
Uit het onderzoek van DNB blijkt tevens dat Nederlandse huishoudens meer geneigd zijn om te beleggen in aandelen die in euro gedenomineerd zijn. In samenwerking met de Amerikaanse Loyala University toonde DNB eerder al aan dat de aan- en verkopen van beleggingen in opkomende markten in de eigen munt veel minder gevoelig zijn voor internationale schokken. Verder blijk dat het merendeel van de Nederlandse huishoudens kiest voor Europese beleggingsfondsen die het valutarisico voor de beleggers afdekken.
Volgens Raj Shant, portfolio manager bij Jennison is de voorkeur naar de eigen munt logisch, maar problematisch omdat de belegger daarmee ‘geen toegang krijgt tot de echt dynamische en innovatieve lokale bedrijven, wat per slot van rekening de belangrijkste reden is waarom een belegger op zoek zou gaan naar blootstelling aan EM-landen’.
De Nederlandse posities in China zijn volgens DNB het grootst in onder andere BOE Varitronix, Dickson Concepts, A-Living Services en BYD Company.