SFDR artikel 6- en 8-fondsen zien flinke uitstroom in Q3

windmolens

Terwijl de opwaardering van SFDR-fondsen nog in volle gang is, ontkomen lichtgroene fondsen niet aan het marktgeweld van dit jaar. Artikel 6 en artikel 8 fondsen zagen een flinke uitstroom van vermogen. De groenste fondsen wisten wél nieuw vermogen aan te trekken.

Artikel 8-fondsen zagen in het derde kwartaal van 2022 een netto-uitstroom van 28,7 miljard euro. Dat meldt Morningstar deze week in een publicatie. Artikel 6-fondsen delfde met een uitstroom van 62,1 miljard euro duidelijk het onderspit, aldus de data van de financiële dienstverlener.  

Volgens Hortense Bioy, hoofd onderzoek passieve fondsen fund in Europa bij Morningstar, is de uitstroom te wijten aan ‘de aanhoudende inflatiedruk, renteverhogingen, een dreigende wereldwijde recessie en geopolitieke risico’s na de Russische invasie in Oekraïne’.

Artikel 9-fondsen - fondsen die duurzaam beleggen of een vermindering van de koolstofuitstoot als doelstelling hebben - zagen daarentegen een netto-instroom van 12,6 miljard euro. In het tweede kwartaal was dat slechts 6 miljard, aldus Morningstar.  

Artikel 9-fondsen zien piek organische groei

‘Het positievere beeld voor Artikel 9-fondsen is des te opvallender als we kijken naar de organische groeipercentages’, schrijft Bioy in een publicatie. ‘De organische groeicijfers voor Artikel 9-producten waren de hoogste sinds de introductie van SFDR en zijn dit jaar positief gebleven. Ondertussen zakten de organische groeipercentages voor Artikel 8- en Artikel 6-fondsen dieper weg’, aldus Bioy.

Bioy: ‘Ondanks een netto-uitstroom en dalende marktprijzen, steeg het beheerd vermogen van de Artikel 8 en Artikel 9 in het derde kwartaal met bijna 3 procent tot 4.300 miljard euro, dankzij nieuw gelanceerde en geherclassificeerde fondsen. Ter vergelijking: de assets in de Artikel 6 fondsen zijn in die periode met bijna 7 procent gedaald.’

Herclassificatie hoofdzakelijk omhoog

Het verlagen van de SFDR-classificaties door Nederlandse vermogensbeheerders in het derde kwartaal is vooralsnog geen Europese trend. De data van Morningstar toont aan dat 383 fondsen hun SFDR-status gewijzigd hebben in het derde kwartaal tegenover 41 degraderingen van Artikel 9 naar 8.

342 wijzigingen waren een upgrade, 315 aanpassingen omhoog van Artikel 6 naar Artikel 8,  zeven fondsen werden opgewaardeerd van Artikel 6 naar Artikel 9 en 20 fondsen maakten de stap van 8 naar 9.

In het licht van recente ontwikkelingen omtrent de strenger wordende definities van de SFDR-classificaties valt volgens Bioy te verwachten dat meer Artikel 9-producten in de komende maanden zullen worden geherclassificeerd naar Artikel 8.

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: