‘Je hoeft niet zo pessimistisch te zijn’

Foto door Sydney Raege, via Unsplash

Hoewel het gros van de beleggers het risico van tafel heeft gehaald, zijn er wel degelijk partijen met een overwogen positie in aandelen. ‘Die sterke week komt niet uit de lucht vallen.’

In het najaar van 2022 waren banken, fondshuizen en vermogensbeheerders vrij eensgezind in hun recessie-voorspellingen voor 2023. Niet de vraag óf, maar ‘hoe diep’ en ‘hoe snel’ stond centraal. En na de zwarte zwanen in de vorm van corona, druk acterende centrale banken en de Russische inval in Oekraïne, moesten we volgens asset managers de borst ook alvast nat maken voor een ijskoude winter, het einde van het strikte covid-beleid in China en de politiek in de eurozone.

De zwanen zijn nog niet uit beeld, maar recent gepubliceerde data tonen een gematigder beeld. De inflatiecijfers zwakken wat af, het economisch sentiment in Europa is aan het verbeteren, de gasprijzen dalen scherp. Ook op de beurzen is opluchting te zien. De brede STOXX Europa 600-index staat sinds het jaarbegin ruim 5 procent hoger, de S&P500 2 procent. 

Toch blijven professionele beleggers voorzichtig. Voor 2023 houden ze vast aan een risk off benadering, bleek eerder deze week. Van Lanschot Kempen verwoordde het maandagmiddag als: ‘De afzwakkende inflatiecijfers voeden een positiever sentiment bij beleggers. Maar wij blijven voorzichtig gezien de aanhoudend scherpe toon van centrale bankiers en de impact van de hogere inflatie op de economische groei en winstcijfers van bedrijven’. De bank houdt vast aan de onderwogen positie in aandelen. 

Tegengeluid

Maar niet iedereen is pessimistisch. Een tegengeluid komt bijvoorbeeld van Auréus en Valuedge Vermogensbeheer. Die laatste partij heeft sinds de zomer een overwogen positie in aandelen en houdt daar nog altijd aan vast, wat neerkomt op een allocatie van 56,5 procent naar aandelen. De voorkeur van de firma ligt bij ‘alles buiten Amerika’.

Renco van SchieVermogensbeheerder Renco van Schie (foto) is geen optimist in de zin dat hij rekent op een uiterst goedlopende Europese economie in 2023, maar hij durft wel in te zetten op een pad van zachte landing in de regio. Of zoals hij het zelf verwoordt: een ‘doormodderende economie, zonder al te harde pijnen’.

Hij voelt zich gesterkt in die visie dankzij het hogere PMI-cijfer van vorige week en de scherpe gasprijsdaling die volgens hem de angel uit een zwaar recessierisico voor 2023 heeft getrokken. ‘Het pessimisme is hoog in de eurozone, met wat er “zou moeten gebeuren door de Oekraïne”. Het beeld was dat de data steeds beter waren dan verwacht maar de slechte cijfers zeker nog moesten komen. Nu hebben we het punt bereikt dat mensen daaraan beginnen te twijfelen. De beurzen laten zien dat het worst case scenario al een tijdje is afgewend’, zegt hij, wijzend op de goede prestatie van Europese aandelen in de laatste maanden, maar ook de ingekomen credit spreads en aangesterkte euro. ‘Op basis van alle cijfers hoef je niet zo pessimistisch te zijn.’ 

Azië

Jeroen van LomOok Auréus is optimistisch, maar anders dan Valuedge niet over Europa, omwille van de onzekere politieke situatie in de regio. ‘Wij zien in Azië meer mogelijkheden, waar bedrijven sneller hebben kunnen schakelen en naar onze verwachting met positieve cijfers zullen komen’, aldus CIO Jeroen van Lom (foto). ‘We hebben in Europa gezien hoe positief de impuls op de economie kan zijn van een openstelling van de markt na covid-sluiting. Daar kan China van profiteren. En ook in Vietnam zien we goede mogelijkheden, het is er relatief goedkoop.’ Op sectorvlak ziet de firma vooral mogelijkheden bij grondstoffen, via een overweging in energie- en mijnbouwbedrijven. 

Auréus heeft in september 2022 de onderweging in aandelen gedraaid naar een neutrale weging. Sinds oktober vorig jaar is dat een overwogen positie geworden in aandelen. ‘Wij zijn inderdaad niet zo negatief als de consensus’, beaamt Van Lom. ‘De waarderingen zijn het afgelopen jaar enorm afgekomen en de bedrijfsresultaten zijn relatief op niveau gebleven’, beargumenteert hij. 

In de obligatieportefeuille heeft Auréus de duratie aanzienlijk verlengd, vanwege de verwachting dat de inflatie ‘behoorlijk zal afkomen de komende maanden’, richting 2 tot 4 procent aan het einde van 2023. Valuedge zit neutraal in obligaties maar is binnen de categorie ook wat opgeschoven naar risicovoller, met meer investment grade, wat high yield en EMD en ‘behoorlijk wat’ ABS.

Zwarte zwanen

Hoe zit het dan met de voorspelde zwarte zwanen, kunnen die alsnog roet in het eten gooien van de meer optimistische beleggers? Van Schie: ‘Dit zie je in alle sentiment-schommelingen. Als een heleboel risico’s bewaarheid zijn geworden, wordt de risicoperceptie ook hoger. We hebben net een paar heel grote zwarte zwanen gezien. Met zoveel extreme zaken, is de kans op nog meer extremiteiten juist minder groot. Het kost tijd om dat vertrouwen te herwinnen, maar als je naar de feiten kijkt, gaat het eigenlijk best oké. De recente stijging van de markten is gebaseerd op nieuw binnengekomen data. Die sterke week komt niet uit de lucht vallen.’

Van Schie stelt dat onderwogen posities in aandelen bij anderen wellicht pijn gaan doen. ‘Veel beleggers zijn onderwogen gegaan na de inval van Rusland in Oekraïne. Als aandelen nu verder oplopen, krijgen deze beleggers pijn ten opzichte van de benchmark. Dat is hoe gek het ook klinkt, een sterke motivatie om meer te beleggen - vanwege het carrière risico. Straks móeten ze wel.’

Rendementen

Valuedge heeft in 2022 met de neutrale portefeuille -11,7 procent rendement gehaald, 2,2 procent beter dan de benchmark. Auréus heeft met de neutrale actieve portefeuille -6,9 procent rendement gehaald, 5,9 procent beter dan de benchmark (50 procent MSCI ACWI IMI, 50 procent Vanguard Global Bond Index). 

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: