Als journalisten zoeken we in interviews en analyses altijd naar ‘waar het schuurt’. Dat u dat als lezer net zo goed doet, blijkt uit de artikelen die u het liefst las in 2024.
Helemaal bovenaan staat het interview dat we deze zomer deden met afdelingshoofd Sybelle Gielisse van de privatebankingtak van Rabobank. Gielisse vertelde hoe bestuursvoorzitter Stefaan Decraene de bezem door Rabobank haalde, hoe de nieuwe structuur eruit ziet en wat de ambitie is: het gat met marktleider ABN Amro MeesPierson verkleinen.
Een ambitie die zo gek nog niet is, blijkens het artikel van afgelopen zomer over de manier waarop de Nederlandse privatebankingmarkt is verdeeld. Nederlandse private banken beheren samen ongeveer 218 miljard euro aan vermogen voor hun klanten. ABN Amro neemt daarvan iets minder dan een derde voor haar rekening, Rabobank ruim een kwart. We zeggen het er ook hier maar even bij: enig voorbehoud is op zijn plaats bij de resultaten van dit onderzoek, omdat de cijfers niet door elk van de private banken zijn bevestigd.
Vermogensbeheerders: onrust over Saxo en overname IBS
Met onze gesprekken met vermogensbeheerders luisterde u ook graag mee. Over het onderwerp Saxo Bank bijvoorbeeld, nadat de bank deze zomer bekendmaakte ‘alle strategische opties te onderzoeken, waaronder een verkoop’. Diverse vermogensbeheerders luidden bij IO de spreekwoordelijke noodklok. Partijen die alleen met Saxo werken, zouden volgens hen een groot probleem hebben. Daarnaast leefde de vrees voor een herhaling van de chaotische overname van BinckBank door Saxo.
Andere goed gelezen artikelen rondom zelfstandig vermogensbeheerders gingen over de afname van het aantal vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs én over het destijds nog niet door IBS bevestigde geluid dat private-equitypartijen het op de vermogensbeheerder uit Amsterdam hadden voorzien.
Wat overnames betreft: Cardano zou toch alleen doorgaan? Topman Harold Naus van de Nederlandse tak had daar vorig jaar alle vertrouwen in. Toch was de werkelijkheid anders en kwam het Nederlandse-Britse fondshuis bij Mercer terecht. We spraken Naus en dat leidde tot het artikel “Als 60 miljard aan beheerd vermogen niet meer voldoende is”.
Later in het jaar publiceerden we een interview met co-ceo’s Gerald Cartigny en Martijn Canisius van Goldman Sachs Asset Management (GSAM) in Nederland over het integratieproces van NN IP en recente veranderingen bij GSAM. Natuurlijk ging het ook over het verloop. ‘We horen het van veel mensen terug’, zei Cartigny. En: ‘Wat ook belangrijk is: de mensen die zijn weggegaan hebben allemaal een ander verhaal, een andere motivatie.’
Wat betreft vertrekkende of verplaatsende mensen: in de top-15 is ook plaats voor twee carrière-gerelateerde artikelen: de overstap van Anneka Treon van Van Lanschot Kempen naar ING, en het vertrek van Valentijn van Nieuwenhuijzen bij Goldman Sachs Asset Management. En Jorik van den Bos vertrok eerder uit de sector, maar is in 2024 weer teruggekomen.
Blijft over: de beleggingsprestaties van de grootste Nederlandse private banken in de eerste jaarhelft, en de waarschuwing dat we ‘klungelen met Excel’ in 2024 toch écht achter ons moeten laten.
Best gelezen artikelen van 2024:
- Rabobank wil ABN Amro Private Banking naar de kroon steken
- ING trekt Treon (VLK) aan om private banking uit te bouwen
- Zo is de Nederlandse markt voor private banking verdeeld
- Vermogensbeheerders uiten zorgen over verkoop Saxo
- Als 60 miljard aan beheerd vermogen niet meer voldoende is
- Jorik van den Bos is terug, met een private equity fonds
- Valentijn van Nieuwenhuijzen verlaat Goldman Sachs AM
- Hoe de diamant van NN IP de piramide van Goldman wordt
- Aantal partijen in Nederlands vermogensbeheer neemt af
- ‘Private equity aast op IBS’
- Onder motorkap van beheerteam: hoe diverser de types, hoe beter
- Vermogensbeheerders over private markten: van enthousiast tot ‘liever terug naar 40 aandelen’
- Zo verkoop je een vermogensbeheerder
- ‘Dat vermogensbeheerders nog klungelen met Excel, kan niet meer’
- Modelportefeuilles eerste jaarhelft: allemaal groter in aandelen