BNP Paribas wil AXA IM overnemen voor 5,1 miljard euro

Bond market pain reintroduces some value

BNP Paribas Group kondigde donderdag aan dat het exclusieve onderhandelingen is aangegaan om AXA Investment Managers (AXA IM) over te nemen van AXA.

De transactie, ter waarde van 5,1 miljard euro, omvat een overname van de 850 miljard euro aan beheerd vermogen van AXA IM en een overeenkomst voor een langetermijnpartnerschap om een groot deel van de activa van AXA te beheren, volgens een persbericht van BNP Paribas. 

Deze overname, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties en naar verwachting afgerond tegen midden 2025, zou het totale beheerd vermogen van BNP Paribas verhogen tot 1500 miljard euro. De deal, die al langer in de lucht hing, onderstreept de ambitie van BNP Paribas om een toonaangevende Europese speler te worden in het beheer van langetermijnsparen, met name voor verzekeraars en pensioenfondsen.

Strategische uitbreiding

De integratie van AXA IM in de vermogensbeheerafdeling van BNP Paribas zal naar verwachting een significante speler creëren in de Europese vermogensbeheersector. 
Thomas Buberl, bestuursvoorzitter van AXA, merkt op: ‘AXA IM is een toonaangevende speler, met name in Alternatieven in Europa. Door samen te werken met BNP Paribas zou AXA IM een wereldwijde vermogensbeheerder worden met een breder productaanbod en een gezamenlijk doel om hun leidende positie in verantwoord beleggen verder te versterken.’

Voor BNP Paribas is deze overname een strategische zet om zijn vermogensbeheercapaciteiten te versterken, met name in alternatieve investeringen, die steeds aantrekkelijker worden voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Het gecombineerde bedrijf zal profiteren van de sterke marktpositie en het trackrecord van AXA IM in private assets.

Sandro Pierri, ceo van BNP Paribas Asset Management, gaf in een LinkedIn-post commentaar op de potentiële voordelen van de deal: ‘Deze beoogde overname zou ons in staat stellen de ontwikkeling in belangrijke strategische groeigebieden te versnellen. Dit is een spannende tijd voor ons bedrijf, maar tot de afronding blijven we gefocust op het leveren van de beleggingsprestaties en de kwaliteit van de dienstverlening die onze klanten van ons verwachten.’

Financiële implicaties

De deal, naar verwachting een impact van ongeveer 25 basispunten op de Common Equity Tier 1 (CET1) van BNP Paribas, streeft naar een rendement op geïnvesteerd kapitaal van meer dan 18 procent tegen het derde jaar na integratie. BNP Paribas Cardif, de verzekeringsarm van BNP Paribas, zal vertrouwen op het nieuw verworven platform om tot 160 miljard euro aan spaargeld en verzekeringsactiva te beheren.

Het ondertekenen van de voorgestelde transactie wordt tegen het einde van het jaar verwacht.

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: