Sector

Aantal partijen in Nederlands vermogensbeheer neemt af

Afbeelding van wgbieber via Pixabay
Afbeelding van wgbieber via Pixabay

Het aantal partijen op de Nederlandse vermogensbeheer- en beleggingsadviesmarkt neemt licht af. Het aantal verstrekte AFM-vergunningen daalde het eerste halfjaar van 2024 met zo’n 3 procent.

Het aantal vergunningen voor vermogensbeheerders daalde tussen begin dit jaar en midden juli van 115 naar 112 en ook het aantal vergunningen voor beleggingsadvies nam in die periode met een drietal af, van 106 naar 103. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek van Investment Officer naar de AFM-registers. Vorig jaar was het aantal vergunningen nog praktisch stabiel.

Een nadere blik op de mutaties in de AFM-registers, en navraag bij de betrokken partijen, leert dat de daling deels ‘administratieve’ redenen heeft. Zo laat Goldman Sachs Asset Management weten dat het vervallen van de twee vergunningen van Goldman Sachs Advisors een ‘interne administratieve reorganisatie’ betrof, die ‘geen impact heeft op de activiteiten en diensten die het verschaft aan klanten’. En de adviesvergunning van Towers Watson Nederland kon vervallen, zo laat een woordvoerder van WTW weten, omdat de beleggingsadviesdiensten aan klanten in Nederland sinds enige tijd worden aangeboden door een op Nederland gericht bijkantoor van de Duitse zusterentiteit.

Mutaties AFM registers

Bron: AFM-registers Beleggingsondernemingen (c) Vermogensbeheer en (d) Beleggingsadvies.

Eén partij stopte echt met vermogensbeheer en beleggingsadvies in Nederland en dat was Milliman Financial Strategies. In de kern is Milliman een actuarieel bureau, zo geeft directeur Rajish Sagoenie aan, met pensioenfondsen en grote ondernemingen als klant en die blijft men ook gewoon bedienen. Het beleggingsadvies en -beheer waarmee het bureau zich enkele jaren geleden op de markt begaf, betrof specifieke hedgestrategieën. ‘De focus van pensioenfondsen verschoof echter van beleggingen naar de Wtp en mede daarom zijn wij nu met deze activiteiten gestopt’, aldus Sagoenie, ‘De vergunningen zijn inmiddels teruggegeven.’

Ook de beleggingsadviesvergunning van Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen is vervallen. Gevraagd naar de redenen daarvoor, laat de onderneming zowel telefonisch als per mail weten ‘daar geen mededelingen over te doen’. Volgens de website selecteert Reyersen van Buuren al meer dan veertig jaar ‘hoogwaardige vastgoedbeleggingen voor particuliere beleggers’, en gebeurt dat nu nog steeds, maar waarom daar geen AFM-vergunning bij hoort (ook een vermogensbeheervergunning ontbreekt) blijft onduidelijk.

Naamswijziging

Transparanter is Ortec Finance over het vervallen van de adviesvergunning van Ortec Finance Investment Consulting. Dat was een in 2014 opgerichte b.v., zo laat de woordvoerder weten, om bijvoorbeeld te kunnen adviseren over de selectie van beleggingsfondsen. ‘Dit is echter nooit een groot onderdeel geweest van onze activiteiten, want we richten ons met name op asset allocatie en risicomanagement.’ En aangezien de focus op risicomanagement de afgelopen jaren alleen maar toenam, ‘bleek de vergunning uiteindelijk niet meer nodig’. De b.v. is opgeheven.

Deels ‘administratief’ is weer het vervallen van de beheersvergunning van AMDK. Het betreft namelijk een naamswijziging. Directeur Vera Stilma van de ‘nieuwe’ onderneming Vermogensbeheer Friesland (gevestigd in Joure) legt uit dat AMDK een samenstel was van de initialen van de twee oprichters. ‘Maar sinds vorig jaar oktober zijn geen van beide meer actief in de onderneming, en daarom werd het tijd voor deze nieuwe naam. Die gebruikten we overigens al een jaar of vijf als handelsnaam.’

In bovenstaande tabel staat ook het vervallen van de twee vergunningen van ExVbCo vermeld. Dat is een overblijfsel van een transactie die in het artikel over het onderzoek van een half jaar geleden al werd toegelicht. Het Rotterdamse ER Capital Vermogensbeheer bracht namelijk in 2023 zijn vermogensbeheeractiviteiten onder bij Weijerman Vermogensbeheer, maar liet de vergunning op naam staan van een apart opgerichte b.v. ExVbCo. Dat was een lege b.v. waar niets mee werd gedaan. Blijkbaar is die nu dus helemaal nutteloos geworden.

Connaught, Beaufort, Chatham

Tot slot zijn er in het beleggingsadvies drie ‘echte’ nieuwkomers, die dus de daling over de hele linie nog behoorlijk temperen. Connaught (EU), een nieuwe Nederlandse vestiging van een Britse financiële dienstverlener, reageerde niet op verzoeken om informatie. Beaufort Investments, een nieuw initiatief van de ervaren vermogensbeheerders Gerben Driesprong, Aart de Jong, Nico Haasnoot en Sebastian Pluijmert, laat weten nog even te wachten met een toelichting op de nieuwe onderneming, aangezien op dit moment de tijd daarvoor ontbreekt. 

Chatham Financial Europa stuurde begin juli een persbericht de wereld in over de opening van haar kantoor in Amsterdam. Chatham, in 1991 opgericht, is een consultant op het gebied van risicomanagement, met name met gebruik van schuldinstrumenten en derivaten. Daar is dus een vergunning voor beleggingsadvies voor nodig. Begin dit jaar werd ook een kantoor in New York geopend en eind dit jaar zal het Londense kantoor worden uitgebreid, zo laat de onderneming weten. Michel Post gaat de Nederlandse vestiging leiden, die Chathams “continental hub” moet worden.

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: