Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner

“Voorlopig afwachten hoe Trumponomics 2025 uitpakt”

BNP Paribas AM

“Er zijn voor de Amerikaanse, Europese en Chinese economie veel als-dan-scenario’s te bedenken bij het voorgenomen beleid van Donald Trump. Beleggers moeten dan ook goed kijken naar wat er gebeurt en op basis daarvan handelen, en niet uitgaan van wat kan gebeuren. Dat zegt Daniel Morris, Chief Market Strategist en Co-Head van het Investment Insights Centre bij BNP Paribas Asset Management. 

Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne veel plannen en ideeën geopperd voor hogere invoertarieven, belastingverlagingen, deregulering voor bedrijven en stimulerende overheidsmaatregelen voor de economie. Een concrete uitwerking en details ontbraken vaak. Het is nu eerst afwachten of de nieuwe president zich aan zijn verkiezingsbeloftes houdt en hoe hij ze in beleid omzet. “Dan pas is er iets te zeggen over de impact ervan op de Amerikaanse economie en de gevolgen voor Europa en China. Tot dan is het toch vooral speculeren”, stelt Morris.

Niettemin reageerden beurzen positief op Trumps verkiezing als volgende president van de Verenigde Staten. In het bijzonder Amerikaanse aandelen zaten in de lift. Morris: “Beleggers rekenen op verdere groei van de Amerikaanse economie, hogere winsten voor Amerikaanse bedrijven en meer fusies en overnames. Maar in meer groei schuilt ook een gevaar. Het grootste risico voor volgend jaar is oververhitting van de Amerikaanse economie.”

Beleggingsstrateeg Morris ziet voor de korte termijn twee mogelijke scenario’s voor de Amerikaanse economie. “Eén: de economie raakt oververhit en de inflatie stijgt. Twee: de economie kan de extra groei aan en blijft de inflatie voor. Een verbetering van de productiviteit zou dit kunnen bevorderen, maar oververhitting is een risico. De Amerikaanse economie heeft duidelijk helemaal geen stimulans nodig, die draait al goed. In het derde kwartaal was de groei nog 2,8 procent. De kerninflatie was in oktober een standvastige 2,7 procent, en dat is nog steeds boven het doel van 2 procent van de Amerikaanse centrale bank.” 

Voor inflatie veroorzaakt door een groeibeleid van de overheid, belastingverlagingen en hogere invoertarieven gaat al de naam ‘Trumpflation’ rond

Trumpflation

Hoe snel de inflatie bij een sterker dan verwachte vraag daalt naar het doelniveau van de Federal Reserve (Fed), dat is een open vraag aldus Morris. “Bij de laatste beleidsvergadering verlaagde de Fed de rente met 25 basispunten en de financiële markten verwachten nog een keer zo’n verlaging bij de volgende vergadering in december.
Maar het is onwaarschijnlijk dat de centrale bank de rente in 2025 met dezelfde stappen verlaagt als nu wordt aangenomen door beleggers.”

Toekomstige beslissingen van de Fed over het monetaire beleid hangen af van de impact van de maatregelen van de Trump-regering op de economie en de inflatie. “In het bijzonder het beleid omtrent invoertarieven, immigratie en belastingverlaging. Pas als het beleid is geïmplementeerd of aangenomen door het Congres kan de Fed de gevolgen onderzoeken en zijn monetaire beleid daarop aanpassen.”

De voorgenomen verhoging van de invoertarieven voor Chinese en Europese goederen leidt voor Amerika tot een risico van hogere inflatie. Volgens Morris werken de hogere prijzen op korte termijn inflatie in de hand, maar leiden ze op middellange termijn tot deflatie. “Dat hangt af of Amerikaanse consumenten voor vervangende, goedkopere producten kiezen en of fabrikanten hun prijzen verlagen. Als de inflatie in een tarievenoorlog hardnekkig hoog blijft, dan kan het een situatie van stagflatie creëren.”

De dollarkoers is voor de Fed ook een factor om rekening mee te houden. Na de verkiezingswinst van Trump steeg de dollar ten opzichte van de euro, het Britse pond en de Japanse Yen. “Hogere invoertarieven zijn dollar-positief”, vertelt Morris. “Dat kan de Fed ertoe bewegen om de rente meer te verlagen om de deflatoire kracht van een sterke dollar tegen te gaan. Dat is weer gunstig voor obligaties.”

Voor inflatie veroorzaakt door een groeibeleid van de overheid, belastingverlagingen en hogere invoertarieven gaat al de naam ‘Trumpflation’ rond.

De multi-asset portefeuille
De onzekerheden over de gevolgen van het economisch en politiek beleid van Trump maakt het positioneren van een multi-asset portefeuille lastig, erkent Morrison. “We hebben Amerikaanse aandelen overwogen. Dat waren we al voor de verkiezingen en we hebben onze positie daarna nog iets uitgebreid. We verkiezen Amerikaanse aandelen boven aandelen uit Europa en China die een zwakkere groei kennen. Als Trump de invoertarieven verhoogt, dan worden de Chinese en Europese economie geraakt.”

Bij staatsobligaties gaat Morris’ voorkeur uit naar EMU-staatsobligaties. Omdat de ECB de rente verder verlaagt om de groei te stimuleren en het effect van eventuele Amerikaanse invoertarieven te compenseren. Rendementen op Amerikaanse Treasuries kunnen daarentegen stijgen.

Bij bedrijfsobligaties kiest de beleggingsstrateeg voor Europese investment grade obligaties. “De spreads zijn laag, maar minder dan in de VS en minder dan voor highyieldobligaties uit de eurozone. De balansen van bedrijven zijn gezond en de groei is goed genoeg om hun rentebetalingen te kunnen doen.”

Goud is ook overwogen. Morris: “We zien goud als hedge tegen de onzekerheden.”

Outlook 2025 Event
Daniel Morris spreekt op het event IO Outlook 2025 van Investment Officer. Dat is vier dagen voor de inauguratie van Donald Trump. Hij bespreekt de risico’s bij de optimistische vooruitzichten die de Amerikaanse aandelenmarkten lijken in te prijzen en vertelt waar beleggers nog meer kansen kunnen vinden.
Kom ook donderdag 16 januari naar IO Outlook 2025 en laat u inspireren.