Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner

Het mkb-segment is voor private equity een grote vijver om in te vissen

Schroders BC

In het segment kleine en middelgrote bedrijven hebben private equity-investeerders een volop keuze uit aantrekkelijke bedrijven. Door financieel heel goed de vinger aan de pols te houden, komt meer zicht op kansen om omzet te verhogen of de winstmarge te verbeteren. Beleggers krijgen bovendien beter inzicht in de actuele waarde van de portefeuille.

Beleggen roept meestal het beeld op van aandelen kopen op een grote beurs. De laatste jaren wordt het echter steeds populairder om te beleggen in bedrijven zonder beursnotering. Private equity – zoals deze beleggingscategorie wordt genoemd – was lange tijd het exclusieve werkterrein van institutionele partijen. Behalve door rendementen die gunstig afstaken tegen aandelenbeleggingen, kenmerkte het segment zich door een hoge aanvangsinvestering en een lage liquiditeit. Door de opkomst van semi liquide-oplossingen krijgt een steeds grotere groep investeerders de mogelijkheid om te beleggen in private equity en zo de portefeuille breder te spreiden.

Grote vijver om uit te vissen
Het beleggingsuniversum van private equity-beleggers is een stuk groter dan op de wereldwijde aandelenmarkten. Dat geldt met name voor private equity-fondsen die zich richten op middelgrote en kleine bedrijven. “In de Verenigde Staten zijn volgens de NAISC-cijfers van de overheid maar liefst 206.094 ondernemingen met een jaaromzet van 10 tot 500 miljoen dollar”, vertelt Mario Garcia Ribeiro (investment director private equity bij Schroders): “Als je je alleen richt op het segment met een omzet van meer dan 500 miljoen dollar, is de vijver een stuk kleiner. Daarin zitten namelijk minder dan 10.000 ondernemingen. Aandelenbeleggers hebben zelfs nog minder keuze, want op de New York Stock Exchange en Nasdaq samen staan minder dan 5.000 Amerikaanse bedrijven genoteerd.”

Een bijkomend voordeel voor private equity-fondsen die zich op middelgrote en kleine bedrijven richten, is dat er specifieke mogelijkheden zijn om waarde toe te voegen. Meer dan 60% van de beleggingsportefeuille van de Private Equity-strategie van Schroders bestaat uit mkb-familiebedrijven. Garcia Ribeiro: “Die ondernemingen zijn over het algemeen goed geleid, maar er valt vaak best wat laaghangend fruit te plukken. Een goed voorbeeld is de implementatie van boekhoudsystemen om nog scherper en vooral actueel inzicht te krijgen in de financiële gang van zaken. Door de semi-liquide structuur kunnen beleggers elke maand positie kiezen in het fonds. Dan is het uiteraard zaak om goed in beeld te houden tegen welke waarde dat gebeurt. Bedrijven in onze portefeuille maken gebruik van onze eigen financiële software, zodat de bestuurders en wij elke maand inzicht hebben in de omzet- en ebitda-ontwikkeling.”

Met die informatie kunnen bedrijven sneller bijsturen als zaken anders lopen dan verwacht. Garcia Ribeiro: “Wij hebben dankzij het actuele financieel inzicht en ons waarderingsmodel heel goed inzicht in de waardeontwikkeling van de bedrijven waarin we beleggen. In zekere zin slaan we twee vliegen in één klap. Sinds 2016 hebben we het systeem bij meer dan 1.110 ondernemingen ingevoerd. Daarmee rekenen we onszelf overigens bepaald niet rijk. Bij de verkoop van bedrijven waarin wij een positie hadden, lag de opbrengst gemiddeld 26% hoger dan de waarde waarvoor het in de boeken stond.”

Veel kansen om waarde toe te voegen
Naast het moderniseren van het financiële systeem, liggen er veel meer kansen voor de beheerder van private equity-fondsen om waarde toe te voegen bij de bedrijven waarin ze beleggen. Garcia Ribeiro: “Wij hebben een groot netwerk en een bredere kijk op de wereld dan het management, dat uiteraard vooral focust op de gang van zaken binnen de eigen onderneming. Hierdoor kunnen we bedrijven helpen bij de uitbreiding naar nieuwe afzetmarkten, de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten of via slimme overnames en fusies. Maar de winst voor beleggers in private equity zit behalve in de groei van de omzet en ebitda, vooral in het vermogen om ondernemingen tegen een aantrekkelijke prijs te kopen en tegen een hoge waardering te verkopen.”

Voor dat laatste liggen met name in het hogere segment momenteel heel ruime mogelijkheden. Bij private equity-transacties van grote bedrijven wordt namelijk een relatief hoge waardering betaald. Als de waarde hoger ligt dan 1 miljard dollar, betalen investeerders ongeveer 13,5 maal de ebitda. Bij kleinere transacties komt die verhouding op iets minder dan 8 maal de ebitda uit. Garcia Ribeiro: “Die waarderingskloof maakt het heel aantrekkelijk om een middelgroot bedrijf tegen een lage waardering te kopen en de omzet via groei op eigen kracht of overnames te laten stijgen. Wanneer de onderneming dan in het segment grotere bedrijven tegen een hoge waardering wordt verkocht, kan je prachtige rendementen halen als private equity-belegger.”

Wilt u meer weten?
Met Schroders Capital Semi-Liquid Private Equity krijgt u toegang tot aantrekkelijke kleine en middelgrote private equity bedrijven. Bezoek de website voor meer informatie.

 

_________________________________________________________________

Belangrijke informatie

Deze informatie is een marketingboodschap. Marketingmateriaal, uitsluitend bedoeld voor professionele klanten. Verwijzingen naar regio’s/ landen/ sectoren/ aandelen/ effecten dienen uitsluitend ter illustratie en vormen geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of te verkopen of een beleggingsstrategie te volgen. De opvattingen en informatie in dit materiaal mogen niet worden gebruikt als basis voor individuele beleggingsbeslissingen en/of strategische beslissingen. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten en worden mogelijk niet herhaald. De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel dalen als stijgen en de mogelijkheid bestaat dat beleggers het oorspronkelijk ingelegde bedrag niet terugkrijgen. Door wisselkoersschommelingen kan de waarde van beleggingen zowel dalen als stijgen. Dit document geeft de meningen en opvattingen van Schroders weer. Deze kunnen veranderen. De vermelde informatie wordt betrouwbaar geacht, maar Schroders biedt geen garantie wat betreft de juistheid of volledigheid ervan. De gegevens in dit document zijn afkomstig van Schroders en moeten onafhankelijk worden geverifieerd. Gegevens van derden zijn eigendom van of worden in licentie gegeven door de gegevensprovider en mogen niet worden gereproduceerd, geëxtraheerd of gebruikt voor enig ander doel zonder de toestemming van de gegevensprovider. Noch Schroders, noch de gegevensprovider kan aansprakelijk worden gesteld in verband met gegevens van derden. Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799.