‘Beleggen in sporttechnologie wordt opgepakt door professionele beleggers’
Michel Alofs, een ervaren belegger en voormalig directeur van Optimix Vermogensbeheer, is al meer dan tien jaar actief in technologische investeringen met een voorkeur voor de Nederlandse markt. Momenteel ligt zijn focus op sporttechnologie via het Dutch Sport Tech Fund (DSTF), een fonds dat zich specifiek richt op technologische innovaties binnen de sportsector. Voor sportliefhebber Alofs is dit de perfecte combinatie van passie en professionaliteit.
Dutch Sport Tech Fund is een relatief klein fonds dat zich richt op vernieuwende technologieën binnen de sportwereld; een sector die internationaal steeds meer interesse wekt. Ondanks de uitdagingen die private equity en venture capital de afgelopen jaren hebben gekend, ziet Alofs juist kansen binnen deze markt. “Ik richt me graag op technologische investeringen, bij voorkeur in Nederland. Met mijn interesse in sport is DSTF daarom een logische keuze.” Volgens hem biedt deze nog jonge markt een veelheid aan investeringsmogelijkheden en een enorm groeipotentieel op een wereldwijde schaal.
Hoewel sporttechnologie een nichemarkt betreft, biedt DSTF gediversifieerde exposure met uiteindelijk ruim twintig deelnemingen, waaronder sporttechnologiebedrijven, platforms voor fan-engagement en projecten gericht op vitaliteit. Deze bedrijven komen zeker niet allemaal uit Nederland. Dit zorgt er volgens Alofs voor dat je risico’s goed gespreid zijn, zelfs binnen deze nichemarkt. Ook benadrukt hij dat investeringen in DSTF vooral geschikt zijn voor beleggers die affiniteit hebben met sport en technologie. “Dutch Sport Tech Fund is maar een klein onderdeel van mijn portefeuille, maar biedt unieke kansen,” voegt hij toe.
Dutch Sport Tech Fund biedt investeerders naast rendement ook toegang tot een waardevol netwerk van sportliefhebbers, ondernemers en ex-topsporters met een technologische focus. “Binnen DSTF ben ik persoonlijker betrokken dan bij andere fondsen door de interactie met ondernemers en professionals die mijn visie delen,” zegt Alofs. Dit netwerk biedt inzichten en samenwerkingsmogelijkheden die vaak niet aanwezig zijn in grotere, meer anonieme fondsen.
Alofs benadrukt dat het potentieel voor rendement in de sporttechnologie aantrekkelijk is, maar dat dit een langetermijnstrategie betreft, met verwachte rendementen over een periode van vijf tot tien jaar. De sporttechnologiemarkt is nog jong en biedt juist daardoor kansen die traditionele institutionele markten vaak missen. “Het gaat om een specifieke doelgroep en langetermijninvesteringen in innovatie. DSTF vult die behoefte goed in met een selecte, professionele groep investeerders.”
Voor professionele beleggers biedt DSTF hiermee een gebalanceerde toegang tot een sector met uitzonderlijke groeipotentie en interessante perspectieven binnen een internationaal opkomende markt.
In dit drieluik schrijft Investment Officer een reeks artikelen over de markt van sporttechnologie. Lees ook de andere artikelen van Dutch Sport Tech Fund:
‘Investeren in de sporttechnologiemarkt draait niet alleen om kapitaal’