Deze content is gemaakt in opdracht van onze partner

Achmea Mortgages brengt belangen huizenbezitter en investeerder samen

Achmea foto artikel

Achmea zet stevig in op de Nederlandse woningmarkt - richting huizenbezitters én investeerders - met hypotheken voor aankoop en verduurzaming. Dat het concern een lang trackrecord aan beide kanten van de woningmarkt heeft, is een groot goed, stelt Hikmet Sevdican, directeur hypotheken bij Achmea Mortgages. “We hebben de kennis en ervaring om zowel consumenten als investeerders goed te bedienen. Dat stelt ons in staat om de belangen van beide groepen in een gezonde balans te brengen.”

Bij een goede investeringspropositie in hypotheken worden ook de belangen van huizenbezitters meegewogen, stelt Sevdican. Het grote voordeel van Achmea is dat hypotheekverstrekking en hypotheekbeleggingen onder één dak plaatsvinden. “Er zijn natuurlijk Chinese muren om de belangen van investeerders en huizenbezitters te borgen, maar er is ook een zekere kruisbestuiving. We begrijpen consumenten en we begrijpen investeerders. Daardoor kunnen we hun belangen zoveel mogelijk op één lijn brengen en daarvan profiteren beide partijen.”

Ter illustratie noemt Sevdican de limiet van 1 miljoen euro die eerder gold voor leningen van consumenten. Meer mocht je als huizenbezitter niet lenen. “Boven dat bedrag moet een investeerder namelijk extra kapitaal – als risicobuffer – aanhouden. Dat kan tot extra kosten voor die investeerder leiden. We hebben onze investeerders er toch van kunnen overtuigen dat deze limiet negatief uitpakt voor huizenbezitters met een overbruggingskrediet, die tijdelijk een hypotheek op de nieuwe en op de oude woning nodig hebben en daardoor door de grens van 1 miljoen euro schieten.”

Het tijdelijke nadeel (om de limiet te schrappen) voor investeerders, weegt volgens de hypotheekdirecteur op tegen het hebben van tevreden klanten en een goede reputatie van de hypotheekmerken Centraal Beheer en Syntrus Achmea. “Uiteindelijk is dat ook in het belang van investeerders.”

Veel groeipotentieel

Achmea Mortgages is met 60 jaar de oudste vermogensbeheerder in hypotheken in Nederland. De Achmea-dochter beheert circa 29 miljard euro aan Nederlandse hypotheken, voor meer dan 50 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Sevdican ziet nog volop groeikansen in hypotheekbeleggingen. “Er zijn nog steeds Nederlandse pensioenfondsen die niet optimaal beleggen in hypotheken. En ook in het buitenland – in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – beginnen investeerders de Nederlandse hypotheken te ontdekken. We merken daar vooral interesse bij verzekeraars.”

Sevdican verklaart dat die interesse onder meer samenhangt met de rente. “De hypotheekrente in Nederland ligt hoger dan in de ons omringende landen. De defaults zijn daarentegen extreem laag en dat biedt beleggers zekerheid. Ook de relatief lange rentevaste periode is een plus. In Nederland hebben we een periode gehad waarin vooral hypotheken met een 30-jarige vaste rente werden afgesloten. Inmiddels is de tienjarige rentevaste periode weer populair, maar ook dat is nog steeds lang vergeleken met andere landen. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld worden hypotheken vaak tegen een variabele rente afgesloten.”

Sterk trackrecord

In de groeistrategie schuift Achmea Mortgages vooral het hypotheekmerk Centraal Beheer naar voren, ook richting buitenlandse investeerders. Sevdican: “Centraal Beheer is het vlaggenschip van Achmea. Via het Achmea Mortgages Investment Platform kunnen investeerders hun eigen portefeuille opbouwen met deze hypotheken, waarbij ze vrijelijk kunnen kiezen uit diverse looptijden en ‘loan to value’-categorieën. Ze beleggen daarmee in de hypotheken waarin Achmea zelf ook belegt.”

Achmea Mortgages biedt ook een kant-en-klare oplossing voor investeerders: het PVF Particuliere Hypothekenfonds (PHF). Het fonds is sinds 1997 actief en heeft na fees ruim 125 basispunten meer jaarlijks rendement gerealiseerd dan de swap rente (een maatstaf voor de risicovrije rente). De kredietverliezen sinds 1997 zijn cumulatief slechts vier basispunten. 

Achmea Mortgages heeft ruim 50 investeerders. Volgens Sevdican hechten zij steeds grotere waarde aan liquiditeit . “Als een investeerder in ons fonds moet afbouwen, zoeken wij actief naar investeerders die juist willen uitbreiden. Ook hebben we een aardige buffer waarmee we liquiditeit genereren dankzij de aflossingen op de hypotheekportefeuille, elk jaar zo’n 600 miljoen euro.”

Verduurzaming: van ambitie naar actie
De wens tot meer verduurzaming van woningen leeft zowel bij huizenbezitters als bij investeerders. Om de klimaatdoelen te kunnen halen, zal er nog veel geïnvesteerd moeten worden. Bijvoorbeeld in de energiebesparing van woningen. Sevdican: “We helpen consumenten hun huis te verduurzamen, door dat te vergemakkelijken. Via de webportal van Centraal Beheer kunnen zij bijvoorbeeld goede installateurs van zonnepanelen vinden. Dat is een stuk ontzorging. Ook bieden we een rentekorting aan waarmee we verduurzaming actief stimuleren. Met ons zogeheten ‘Groen Leningdeel’ binnen een hypotheek kan een klant zijn huis tegen een lagere rente verduurzamen.” 

Dat beleid sluit nauw aan bij de steeds strengere klimaatdoelen waar institutionele beleggers aan willen bijdragen. Sevdican: “Daarover moeten we goed kunnen rapporteren, via concrete kpi’s, waarbij we kunnen aantonen hoeveel woningen er werden verduurzaamd en hoeveel CO2-besparing dat oplevert.” Huizenbezitters krijgen op deze manier financiering op maat, en investeerders een hypothekenportefeuille die voldoet aan hun eisen qua rendement, risico en sociale en duurzame impact.

In dit drieluik schrijft Investment Officer een reeks artikelen over investeren in hypotheken. In het volgende artikel leggen hypotheekfondsmanager Egbert Buitink en ESG-officer Patricia Alblas uit waarom verduurzaming via hypotheken verder gaat dan alleen het energielabel.

Achmea Mortages