“De wereld is ons beleggingsuniversum en dat grote aanbod aandelen verfijnen we met onze kwaliteitscirkel tot 40 tot 60 kwaliteitsaandelen waarin we met convictie en voor een termijn van 3 tot 5 jaar investeren.” Sander Zondag, Chief Investment Officer bij wereldwijd aandelenfonds OBAM, vertelt hoe hij zijn portefeuille samenstelt.
“De wereld is ons beleggingsuniversum en dat grote aanbod aandelen verfijnen we met onze kwaliteitscirkel tot 40 tot 60 kwaliteitsaandelen waarin we met convictie en voor een termijn van 3 tot 5 jaar investeren.” Sander Zondag, Chief Investment Officer bij wereldwijd aandelenfonds OBAM, vertelt hoe hij zijn portefeuille samenstelt.
“Als we bij de analyse en waardering van bedrijven de vijf stappen van onze zelf ontwikkelde kwaliteitscirkel doorlopen, dan blijven uiteindelijk unieke, redelijk gewaardeerde bedrijven over die aan onze criteria voldoen”, vertelt fondsmanager Zondag. “Dat zijn veelal leiders in groeiende, goed gestructureerde bedrijfstakken die naar onze inschatting een consistente ‘compounding’ kasstroom kunnen genereren. Die hun kasstroom herinvesteren in groei, innovatie of een sterkere marktpositie en daarmee een hoger en stabieler rendement op de geïnvesteerde kasstroom kunnen boeken.”
“Voor de waardering kijken we naar redelijke waarderingsmaatstaven, en niet per se naar de laagste waarderingen in de markt. Daarvoor is de aandelenmarkt veelal te efficiënt. Het rendement op de geïnvesteerde kasstroom is onze belangrijkste waarderingsmaatstaf.”
De kwaliteitsondernemingen met een uniek bedrijfsmodel hebben volgens Zondag vaak één of meerdere raakvlakken met enkele structurele megatrends. Wereldwijde krachten die zich over een langere periode ontwikkelen en die een aanzienlijke impact hebben op de mens en de samenleving zoals digitalisering, vergrijzing, automatisering en robotisering en de energietransitie. Zondag: “Voor deze bedrijven maakt het doorgaans niet uit wie er nu president in de Verenigde Staten is of wat de economische verwachting is. Voor de groei van onder meer hun omzet, marge en kastromen zijn ze afhankelijk van andere, langetermijnfactoren.”
Kapitaallichte bedrijven
Zondag en het OBAM-beheerteam worden niet beperkt door benchmarkgewichten of top-downvisie op economische regio’s en sectoren. De verfijning van het aandelenuniversum begint met een grondige bottom-upanalyse van specifieke bedrijfstakken in een overkoepelende sector.
“Bijvoorbeeld de sector discretionaire consumptiegoederen bestaat uit erg diverse en uiteenlopende bedrijfstakken zoals de auto-industrie, retail, hotels en vrijetijdsondernemingen. Tussen deze bedrijfstakken bestaan duidelijke verschillen wat betreft aantrekkelijkheid om er voor langere termijn in te beleggen”, aldus Zondag. “We analyseren eerst of een bedrijfstak wel goed is gestructureerd en groeit. Daarom beleggen we bijvoorbeeld niet in autofabrikanten of luchtvaart, maar mogelijk wel in meer unieke retail- of vrijetijdsbedrijven.”
De beter gestructureerde bedrijfstakken met groeiperspectief worden vervolgens geanalyseerd op leidende ondernemingen met een stabiel bedrijfsmodel. Zondag: “We toetsen ondernemingen onder meer op hun concurrentiepositie en product-marktcombinaties. Hebben ze een sterk prijszettingsvermogen en merk, en zijn ze innovatief. Ze moeten daarnaast ook een hoger en consistent rendement op kapitaal noteren.”
“We hebben daarnaast een voorkeur voor ‘kapitaallichte’ bedrijven met beperkte schuld op de balans. Kwalitatieve bedrijven hebben naar onze mening geen hogere schuldratio’s nodig om organisch te groeien.”
Uiteraard is voor Zondag ook een aandeelhoudersvriendelijk management belangrijk. “Het is prima als een onderneming - een liefst toenemend - dividend uitkeert en eigen aandelen inkoopt. Maar liever nog heb ik dat de onderneming zijn hogere kasstroom herinvesteert in verdere groeimogelijkheden. Dat levert op langer termijn uiteindelijk meer rendement op voor de aandeelhouder.”
Als alle stappen van de kwaliteitscirkel zijn doorlopen van sector- en bedrijfstakanalyse tot bedrijfs- en waarderingsanalyse, leidt dat tot een geconcentreerde portefeuille met hoge convictie. Zondag: “Ik krijg weleens de vraag waarom niet een nog meer geconcentreerde portefeuille van 30 aandelen? Maar dat biedt dan vrijwel geen ruimte meer voor posities in bijvoorbeeld opkomende markten of small caps.”
Positionering en kapitaalbehoud
In de portefeuille van het OBAM-fonds valt in vergelijking met MSCI All Countries NR Index een duidelijke overweging van de sector informatietechnologie op, en zijn de sectoren energie en nutsbedrijven sterk onderwogen. In de energiesector en in nutsbedrijven wordt volgens Zondag “vrijwel niet belegd vanwege de beperkte prijskracht en veelal lagere interne rendementen van de bedrijfsmodellen.” Het fonds is verder onderwogen in Noord-Amerika en is duidelijk overwogen in Europese ondernemingen die wereldwijd actief zijn.
Zondag: “De overweging van Europese bedrijven is vanwege erg forse waarderingsdiscounts voor vergelijkbare bedrijfsmodellen. Ik geef direct toe dat de regio Europa de afgelopen tien jaar niet de beste regio was voor extra rendement. Europa kan per saldo lastiger een vuist maken tegen de grootmachten VS en China. Toch zijn er voldoende Europese bedrijven te identificeren, die voldoen aan onze kwaliteitscriteria en daarnaast een flinke korting op de waardering hebben. Vergeet ook niet dat de VS op dit moment circa 66 procent van de wereldindex uitmaakt! Als je deze weging volgt of overweegt, dan ben je in mijn optiek meer een Amerika-fonds dan een wereldfonds.”
Een belegger krijgt volgens Zondag met het OBAM-fonds in sterk opgaande momentummarkten niet per se altijd outperformance, maar in brede neerwaartse markten kan het fonds mogelijk wel bescherming bieden. “Op langere termijn willen wij onze beleggers een aantrekkelijk rendement op hun kapitaal bieden en tevens zorgen voor een zekere mate van bescherming in mindere tijden op de aandelenmarkten”.
IO Outlook 2025
Op IO Outlook 2025 van Investment Officer gaat Sander Zondag dieper in op het analyseren van groeiende bedrijfstakken en selecteren van kwaliteitsaandelen met raakvlakken aan megatrends. Hij geeft ook enkele concrete voorbeelden van ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten.
Kom ook donderdag 16 januari naar IO Outlook 2025 en laat u inspireren.