Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

BNP Paribas AM: "Kijk als SDG-belegger ook naar negatieve impact''

raymond.JPG

De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDGs), bieden impactbeleggers een raamwerk voor hun beleggingsbeleid. Een belangrijke uitdaging daarbij is om impact en rendement in balans te houden. „Meet daarom ook de negatieve bijeffecten van een beleggingsfocus op een specifieke SDG en neem dat vervolgens mee in je totale impactresultaat”, stelt Raymond de Kuiper, client solutions manager bij vermogensbeheerder BNP Paribas Asset Management. 

Vraag vermogensbeheerders naar hun impact- of ESG-beleid en veel zullen verwijzen naar de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals. Er zijn er maar liefst 17, die ook nog eens elk hun eigen subdoelen hebben. Thema’s zijn onder andere de uitbanning van honger en armoede, onderwijs, schoon drinkwater, het tegengaan van klimaatopwarming en het beschermen van biodiversiteit. Zo’n breed wensenpakket in een beleggingsportefeuille verwerken, is best een opgave, weet ook De Kuiper.  

Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, kiezen een of twee SDGs die het dichtst bij hun overtuiging staan, of die goed weerklank vinden bij de achterban of de sector waarin ze opereren. Maar ook met een dergelijke focus is het cruciaal om alles te weten van de bedrijven in een beleggingsportefeuille, stelt De Kuiper. „Dragen die bedrijven echt bij aan de verwezenlijking van het duurzaamheidsdoel? Bij BNP Paribas AM kijken we daarvoor naar de omzetten van bedrijven. Hoeveel van de omzet kun je aan bepaalde SDGs koppelen?”

De Kuiper noemt de omzet gerelateerde aanpak een uitstekend startpunt, al zijn er uitdagingen. “Goede data zijn schaars. We werken echter samen met een dataprovider die enorm veel bedrijven volgt. Dat is een groot voordeel. Ik wil hierbij wel aantekenen dat we voortdurend kijken hoe we de data verder kunnen verbeteren.” 

Een gezonde balans tussen impact en rendement 

Na de selectie van een universum van bedrijven die qua omzet significant bijdragen aan een SDG, is de volgende uitdaging om impact, rendement en risico in balans te brengen, via een juiste portefeuilleverdeling en de juiste bedrijven. De Kuiper vertelt dat dit altijd een beetje geven en nemen is. „Soms stellen beleggers te hoge eisen. Ze willen investeren in bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid, met tegelijkertijd het hoogst mogelijke rendement en een minimaal risico. Ja, dat kan natuurlijk niet. Wat je wel kunt doen is om bij een bepaalde duurzame beleggingsstrategie de rendement-risicoverhouding te optimaliseren.” 

Ergo, beleggers moeten keuzes maken en vervolgens de uitkomsten van die keuzes optimaliseren. Wat dat laatste betreft is er volgens De Kuiper nog veel te winnen, vooral op het gebied van de impact die een bepaalde beleggingsportefeuille heeft. Ook als die portefeuille goed aansluit op een bepaalde SDG, kunnen er namelijk ook negatieve effecten zijn voor andere SDGs. 

Minimaliseer negatieve bijeffecten 

De Kuiper geeft een windmolenpark als voorbeeld. “De aanleg van zo’n park is een goede beslissing als je duurzame energie wilt stimuleren – dat valt onder SDG 7 – maar heeft wel mogelijk nadelige gevolgen voor het ecosysteem in de regio, voor biodiversiteit. Dat valt onder SDG 15: bescherming, herstel en duurzaam beheer van het leven op het land”, vertelt De Kuiper.

Een ander voorbeeld is de productie van zonnepanelen, noodzakelijk voor de overstap naar een economie op duurzame energie. De materialen die echter gebruikt worden in de productie van zonnepanelen kunnen elders in het SDG-raamwerk een negatieve impact veroorzaken. De bijeffecten kunnen bovendien haaks staan op het belangrijke principe ‘do no significant harm’. 

De Kuiper: “Negatieve bijeffecten of gevallen van een mismatch met andere SDGs zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt deze wel voor klanten in kaart brengen, en continu monitoren en managen. Daarvoor moet je weten waarin die mismatch precies zit. Daar houden we ons bij BNP Paribas AM mee bezig. Voor de eigen portefeuilles, maar ook voor die van onze klanten.” 

Is de mismatch met andere SDGs te groot, dan zal een belegger opnieuw naar de tekentafel moeten, om de samenstelling van de beleggingsportefeuille nog eens te herzien. „Dat kan een lastige exercitie zijn. Maar het is niet veel anders dan wanneer je ontdekt dat het rendement veel te laag is, of het risico veel te hoog. Je wilt immers dicht bij een bepaald risicorendementsprofiel blijven. Ook dan ga je opnieuw passen en meten. Dat zullen beleggers ook met impact moeten doen; een duurzaamheidsdoel zo optimaal mogelijk toepassen, zonder daarbij schade te berokkenen aan andere SDGs.”

Luister de podcast: SDG’s in een beleggingsportefeuille. Kan dat eigenlijk wel?
In deze podcastaflevering gaat host Marije Groen in gesprek met Raymond de Kuiper, client solutions manager van BNP Paribas Asset Management. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) zijn  populair onder beleggers. Maar hoe gebruik je de vaak moeilijk meetbare doelen in de gekwantificeerde wereld van beleggen? 

 

 

BNP Paribas AM