Jeroen Blokland
Column

Negatieve verrassingen beperken het opwaarts potentieel

Voor aandelen wel te verstaan. In de regel reageren beleggers sterk op (macro-economische) verrassingen. De consensusverwachting zou immers al in de koersen moeten zijn verwerkt. 

Het is daarom ook geen toeval dat er indices bestaan die de mate van verrassingen mathematisch vastleggen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Citi Economic Surprise indices. 

Enthousiast, hoor

Zoals uitgewerkt in onze Monthly Investor Guide die we vorige week hebben gepubliceerd, blijven de BBP-groei verwachtingen onbegrijpelijk hoog. De Verenigde Staten zitten al in een technische recessie – twee kwartalen achtereen met negatieve BBP-groei – en toch wordt voor 2022 een groei verwacht van 2,4 procent. Dat betekent dat ook al wijzen veel groei-indicatoren de andere kant op, de Amerikaanse economie in het tweede deel van dit jaar flink moet versnellen. 

Surprise 1

De vooruitzichten voor Europa zijn slechter. De energie-crisis gaat zijn tol eisen, en het ergste moet nog komen als we richting winter gaan. Weliswaar is Europa het jaar beter begonnen, met een positieve BBP-groei, maar hoe je die 2,7 procent voor heel 2022 moet halen, is mij een raadsel. De kans op een recessie in de Eurozone is nagenoeg 100 procent en het lijkt evident dat we er tegen het einde van het jaar toch wel aan begonnen zijn.

Verrassing

Er is dus genoeg ruimte voor de Citi Economic Surprise Index om verder onderuit te gaan. Op basis van het verleden mag dat ook geen verrassing zijn. Gedurende de laatste twee recessies daalde de Surprise Index tot ruim onder de -100. We staan momenteel op -40.

Surprise 2

Aandelenrisico

Als we die -100 of erger gaan halen – ik houd er sterk rekening mee – dan is er vanuit het verrassingsperspectief nog meer ‘downside’ voor aandelen. In de figuur hieronder is the Citi Economic Surprise Index voor de G10-landen afgezet tegen aandelen wereldwijd. En hoewel aandelen al meer negatieve verrassingen inprijzen, wijst de koersontwikkeling van de voorbije drie maanden niet meteen op een indexstand van -100. Daar komt bij, dat de koersontwikkeling van aandelen de neiging heeft flink door te schieten in de aanloop naar een recessie. Even geduld nog dus.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn “grafiek van de week” verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.