Jeroen Blokland
Column

Grafiek van de week: waarom makkelijk? Moeilijk kan ook!

Nee, dit is geen column over de prestaties van Nederland op het WK voetbal. Hoewel de titel hier natuurlijk wel naadloos op aansluit. Deze column gaat over China en zijn Covid-issues.

De Chinese autoriteiten hebben de boosheid van hun volk danig onderschat. Zoveel mag duidelijk zijn. Hoewel, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, demonstraties in China zo nu en dan voorkomen, is dat zelden op zo’n grote schaal. De reden is simpel. Je kunt mensen maar zolang ‘opsluiten’ alvorens ze in opstand komen. En na de nieuwe lockdowns als gevolg van de grootste Covid-uitbraak tot dusver – althans volgens de statistieken – terwijl de Chinese overheid eerder met een 20-puntenplan op de proppen kwam dat moest leiden tot enige versoepeling, is de maat vol.

Grafiek 1

En dus?

De Chinese economie blijft vooralsnog hangen in de ‘aan-uit’ modus waar deze al bijna twee jaar in zit. De Manufacturing PMI voor november zakte naar 48, nogmaals een bevestiging dat China’s productiemotor hapert. Verwacht op korte termijn geen verlichting vanuit China, als de wereldeconomie op een recessie afstevent. 

Grafiek 2

Licht aan het einde van de tunnel?

Het mag bekend zijn dat je de meeste gedachtes op social media met een flinke korrel zout moet nemen. Maar het aantal ‘kenners’ dat veronderstelt dat China een interventie richting - of zelfs inval op - Taiwan voorbereidt om zo de aandacht van het Covid-beleid af te leiden, is redelijk stuitend.

Ik denk eerder het omgekeerde. Het is onmogelijk om verspreiding van Omicron (en waarschijnlijk nieuwere varianten) volledig tegen te gaan. Het lijkt me evident dat ook de Chinese autoriteiten zich hiervan bewust zijn. Om de protesten op een ‘vreedzame’ manier de kop in te drukken ligt een versoepeling van het Covid-beleid onder het mom van ‘luisteren naar de bevolking’  en ‘democratie’ voor de hand. Dit biedt president Xi Jinping tevens een uitweg om de discussie over wat nu de beste strategie is – Xi hield tijdens alle recente toespreken steevast vol dat het Chinese Covid-beleid superieur is – te vermijden. De ‘democratische’ overheid geeft het volk immers wat het wil, meer vrijheid.

Markten

In de voorbij dagen wordt het hernieuwe perspectief op minder stringente Chinese maatregelen gretig omarmd. De olieprijs, die bijna 10 procent daalde toen beelden uit onder meer ‘iPhone City’ viraal gingen, heeft alle verliezen weggepoetst. Uiteraard heeft het veronderstelde voornemen van OPEC+ om de productie verder terug te schroeven hier ook iets mee te maken. Maar ook de Chinese beurzen zijn flink hersteld in de afgelopen dagen. Een heuse ‘reopening’ zou zomaar eens de verrassing van 2023 kunnen worden.

Voor nu is het voor de beurzen weer terug naar inflatie versus de Federal Reserve. Na een aantal weken waarin inflatie aan de winnende hand was, lijken de rollen in de laatste dagen omgedraaid.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.