Jeroen Blokland
Column

Grafiek van de week: Negatieve yieldcurve? Geen paniek

Zoals mocht worden verwacht is ook de Amerikaanse 10-jaars – 3-maands yieldcurve negatief geworden. Dat betekent dat de twee traditionele yieldcurves met de langste en betrouwbaarste staat van dienst als recessie-voorspeller nu negatief zijn. Maar dat is op zichzelf geen reden om aandelen, of welke beleggingscategorie dan ook, te verkopen.

Focus

Met de inversie van de yieldcurve gaat de discussie oplaaien of we een nieuwe Amerikaanse recessie krijgen en uiteraard ook waarom het dit keer weer anders is. Maar ik denk dat de kans op een nieuwe recessie tussen nu en achttien maanden – de gemiddelde doorlooptijd tussen yieldcurve-inversie en start recessie – groot is.

Echter het belangrijkste wat ik hier wil meegeven is dat een yieldcurve-inversie géén legitieme reden is om aandelen of andere beleggingscategorie af te bouwen. Ik realiseer me dat dit geen headline is waar financiële en sociale media mee uit te voeten kunnen, maar dat is dan maar zo. Het motto van mijn bedrijf is niet voor niets ‘invest based on what you observe, not on what you assume.’
 

Aandelen omhoog

In de grafiek hieronder staan de geannualiseerde rendementen afgebeeld op de S&P 500 Index, gerealiseerd tussen de éérste dag van yieldcurve-inversie en de eerste dag van de recessie voor alle recessies sinds eind jaren ’70.

Gemiddeld realiseerden Amerikaanse aandelen een rendement van omgerekend naar jaarbasis 7,3 procent. Dat is dus bijna net zoveel als het langetermijngemiddelde rendement op Amerikaanse aandelen. Het mediane rendement is met 5,8 procent lager, maar nog altijd meer dan fatsoenlijk. Ook opvallend is dat Amerikaanse aandelen in geen van de zes inversies en recessies een negatief rendement behaalden. Nu zijn recessies, zeker de laatste decennia, nogal schaars, dus van echte statistische significantie kan geen sprake zijn, maar veronderstellen dat aandelen naar beneden moeten omdat de yieldcurve negatief is, is onzin.

Overigens zijn er talloze redenen om wél negatief over aandelen te zijn, maar dat terzijde. 

Multi-Asset omhoog

Tot slot. Ook wanneer ik de dataset uitbreid naar andere beleggingscategorieën, iets wat nog wel eens wordt vergeten, zie ik louter en alleen positieve rendementen tussen yieldcurve-inversie en recessie. Of het nu om aandelen wereldwijd, grondstoffen, goud, staatsobligaties of bedrijfsobligaties gaat, de conclusie is steeds hetzelfde: yieldcurve-inversie is niet het einde van de wereld.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.