Justin de Ridder, Nectar
Column

Naaktzwemmen

De ontwikkelingen in de reële economie en op de financiële markten zijn interessant voor academici, vervelend voor politici en ronduit rampzalig voor vermogensbeheerders. In minder dan drie maanden tijd is het kader waarbinnen vermogensbeheerders acteren veranderd van een festivalterrein in een modderpoel.

Hoe conserveer je reëel vermogen wanneer de delta tussen de depositorente en de inflatie rond de 10 procent ligt en beleidsmakers openlijk voorsorteren op een progressievere vermogensheffing in Box 3? Was het tot voor kort inkomen dat achterbleef bij de vermogensaanwas (Piketty), vandaag kunnen in de krappe arbeidsmarkt werkenden rekenen op geruime loonindexatie. Centrale banken (in het bijzonder de ECB) staan met hun rug tegen de muur: aanhoudende inflatiecijfers vragen om fors ingrijpen, maar de afkoelende economie en opgebouwde schulden geven weinig bewegingsruimte zonder een diepe recessie te riskeren.

De economische schade van de COVID-19 pandemie is afkocht en uitgesteld met ruimhartig overheidsingrijpen. Daar waar beleggersbarometers massaal naar links doorslaan, is het aantal uitgesproken faillissementen in Nederland -voor zover de statistieken van het CBS teruggaan- met 2.129 in 2021, nog nooit zo laag geweest. Een schizofrene werkelijkheid die suggereert dat het ergste nog moet komen.

Creatieve destructie

Wat te doen? ‘Joost, of beter, Joseph mag het weten’. Het concept ‘Creatieve Destructie’, van de in 1950 overleden Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter, beschrijft hoe door productiviteitsverhogende nieuwe technieken en methoden (lees bedrijven) achterhaalde economische activiteiten worden vernietigd door een afsluiting van de beschikbare productiefactoren.

Met de lage rentevoet van de afgelopen jaren en hoge consumentenbestedingen was het moeilijk failliet gaan en bleven ook zogenoemde zombie bedrijven ‘in business’. Nu echter, zal zowel schaarser kapitaal als arbeid de kant op gaan vloeien van gezonde en productiviteitsverhogende bedrijven. Hiermee zal het aantal faillissementen ontegenzeggelijk fors toenemen de komende jaren: “only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked - Warren Buffet”.

Onomkeerbaar

Voor vermogensbeheerders betekent dit dat de behoefte aan visie nog nooit zo groot is geweest. Ga met je klant in gesprek over hoe jullie samen denken dat de wereld er over tien jaar uitziet. Verdiep je in de nieuwe wereld, lees veel en bekijk kritisch welke bedrijven/sectoren -los van de cijfers van vandaag- morgen een bestaansrecht hebben.

Een heleboel is onzeker en onduidelijk, maar bepaalde ontwikkelingen zijn onomkeerbaar. Te denken valt aan een verdere verduurzaming van onze energiehuishouding, een verder vergrijzende Westerse samenleving en een dominantere rol van China op het wereldtoneel. Pin je beleggingsbeleid vast op dit soort ontwikkelingen. Gecombineerd met uitmuntende dienstverlening is dit het beste recept om te voorkomen dat je als vermogensbeheerder zelf ten prooi valt aan de creatieve destructie.    

Justin de Ridder is partner bij Nectar, een bedrijf dat actief is op het terrein van private markets cq vastgoed. Hij heeft een achtergrond bij ING. Dit is een gastbijdrage van hem.