Anne Gram
Column
Opinie

Er is ook goed nieuws

Als mijn zoons dreigen af te haken omdat het nieuws altijd slecht is, kan ik ze moeilijk ongelijk geven. Geopolitieke spanningen en oorlogen, klimaatontwrichting en verwoesting van de natuur. Snik.

Het laatste klimaatnieuws is weer om te huilen: een zomer met temperaturen boven de 50 graden in India. Extreme bosbranden in Canada en regenoverlast in onder andere Duitsland en Nederland… net zoals vorig jaar overigens. Enzovoorts. De nieuwsvoorziening heeft altijd een prikkel om ellende nog verder uit te vergroten. Dan zeg ik, om de bias in het nieuws naar het negatieve te illustreren, dat het niet “interessant” is dat vandaag bijvoorbeeld 4 miljoen mensen weer veilig van hun werk naar huis zijn gekomen.

Want tegelijkertijd zijn er toch ook bemoedigende ontwikkelingen. Dat geeft de burger weer moed! Het internationaal energieagentschap IEA meldde onlangs in het World Energy Investment Report dat de investeringen in duurzame energie twee keer zo hoog zijn als die in fossiele brandstoffen.

De wereldwijde uitgaven aan “clean energy”-technologieën en -infrastructuur, zoals zonnepanelen, windmolens en batterijen, groeien dit jaar naar een recordniveau van 2000 miljard Amerikaanse dollar. De prijsdaling en capaciteitstoename van zonne-energieopwekking overstijgen alle verwachtingen. In 2024 zullen de investeringen in zonne-energie naar verwachting groeien tot 500 miljard Amerikaanse dollar. En sinds 2019 zijn de investeringen in batterijen elke jaar verdubbeld!

Wind en zon zijn dus nu goedkopere energiebronnen dan fossiel en dat is waanzinnig positief, want dat zal verdere adaptatie en investeringen doen toenemen. Met andere woorden: de business case voor hernieuwbare energie, ook voor bedrijven en verbruikers van energie, is nu beter dan voor fossiel. Het gaat niet puur om reductie van uitlaatgassen, maar ook van kosten.

China leidt deze groene revolutie. Gedurende het laatste jaar is de productie van stroom van zonnepanelen al met 78 procent gestegen. Tijdens een voorjaarsmaand leverde de Chinese zonne-energie 94 miljard kWh. Dat is omgerekend ongeveer het jaarverbruik van 26 miljoen Nederlandse huishoudens.

Maar liefst 44 procent van de Chinese elektriciteitsbehoefte kwam uit hernieuwbare energie. Het lijkt erop dat de kolenconsumptie reeds vorig jaar is gepiekt, mogelijk ook de CO2-uitstoot. Dit moet na dit jaar blijken, maar zou dus veel en veel eerder zijn dan verwacht. Dat is heel goed nieuws dus.

Ook in Europa gebeurt het nodige. Duitsland is druk bezig met het realiseren van meer wind op land. Groot-Brittannië zal ook de capaciteit op zee opvoeren en de nieuwe regering maakt ook weer meer zee op land mogelijk. Het deel van groene elektriciteit is voor het eerst groter dan fossiel.

Volgens het IEA is de CO2-uitstoot van de energiesector in de veertig rijkste landen terug naar het niveau van 1972. Dat ondanks de stevige economische ontwikkeling in de laatste vijftig jaar.

Bedrijven zijn – bijna – allemaal bezig met hun pad naar “net-zero”. Het gaat ook om overleving, doorgaan op de oude leest is niet onbeperkt mogelijk in de toekomst, dus bedrijven zijn zich aan het heruitvinden. Gelukkig merk je ook dat het verlies, en het herstel, van biodiversiteit veel meer aandacht krijgt van bedrijven. Er gebeurt bijvoorbeeld in de bouw ontzettend veel met natuur-inclusief bouwen.

Al met al iets om blij of in ieder geval iets minder somber van te worden. Uiteraard moet er nog veel meer gebeuren. Er zijn nog te veel obstakels, zoals lange vergunningstrajecten en zwabberend beleid. Het IEA noemt ook dat er te weinig wordt geïnvesteerd in duurzame energie in opkomende economieën. Wij hebben ongelofelijke haast.

Vorig jaar werd tijdens de COP28 besloten om de hoeveelheid hernieuwbare energie te verdriedubbelen voor 2030. Hier is een enorme inspanning voor nodig. Maar zoals de voorbeelden laten zien is er ook veel mogelijk en is er al een grote draai gaande van fossiele naar hernieuwbare energie. De veerkracht en vindingrijkheid van de mensen maken veel mogelijk. Laten wij dat voor het goede inzetten. En snel!

Anne Gram is onafhankelijke deskundige en lid/adviseur van pensioenfondsbesturen, beleggingscommissies en raden van toezicht.