Beleggen

‘Er komt geen recessie in Europa’

Consumenten

De meest voorspelde recessie aller tijden komt er helemaal niet. Althans, niet in Europa. Volgens DWS corresponderen de record-negatieve cijfers niet met de daadwerkelijke stand van de economie. ‘Wij verwachten groei, geen krimp.’

In Duitsland liep het verschil tussen het rendement op 2-jarige en 10-jarige staatsobligaties op vrijdag in de vroege handel op tot -27 basispunten en steeg daarna tot -21 bps. Het feit dat de rentecurve van de grootste economie van de Eurozone daarmee de diepste inversie sinds 1992 bereikte, en daarmee volgens de consensus binnen 12 tot 18 maanden in een recessie terecht zal komen, is voor het Duitse DWS geen reden om te panikeren.

Sterker nog, de asset manager met ruim 830 miljard onder beheer is positief is over de economische vooruitzichten van de eurozone en Duitsland in het bijzonder. De omvangrijke steunmaatregelen en de aanhoudend lage werkloosheid maken een lange en diepe recessie op korte termijn zeer onwaarschijnlijk, aldus DWS bij monde van Europa hoofdeconoom Martin Moryson.

‘De situatie in de eurozone lijkt vrij dramatisch als je kijkt naar het producenten- en consumentenvertrouwen. Maar die record-negatieve cijfers corresponderen niet met de daadwerkelijke productie en consumptie’, stelt Moryson. In tegenstelling tot veel vakgenoten verwacht hij geen krimp maar zelfs groei voor de eurozone als geheel. Vooral in Duitsland is de situatie volgens hem veel beter dan de sentimentsindicatoren aantonen.

Bron:Haver Analytics Inc., DWS Investment GmbH as of November 2022

Het sentiment is overdreven negatief in Duitsland

De oorzaken voor het negatieve sentiment onder consumenten zijn volgens DWS te vinden in zowel de vraag- als de aanbodzijde. De onrust komt voornamelijk voort uit de energiecrisis.

Moryson: ‘Maar nu blijkt wel dat we de winter prima doorkomen: de gasvoorraden zijn aangevuld, nieuwe energieleveranciers zijn gevonden en de vraag is gedaald. De Duitse industrie heeft het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld 20 procent minder gas verbruikt dan normaal. De economische bedrijvigheid zakte slechts 2 procent in en ondanks het sombere marktsentiment en de hoge inflatie werd de economische groei afgelopen kwartaal gedreven door de consumptie.’

Groei, geen krimp

Vorige week bleek tevens dat het Duitse ondernemersvertrouwen, in tegenstelling tot het consumentenvertrouwen, sneller hersteld dan verwacht. De Ifo index - een leidende indicator voor economische activiteit in Duitsland - is deze maand gestegen van 84,3 naar 86,3 punten waar analisten rekenden op een herstel naar 85 punten. Daarmee zien Duitse ondernemers de toekomst iets minder somber in.

Uit onderzoek van S&P Global bleek vorige week dat ook het sentiment onder inkoopmanagers in de eurozone als geheel niet verder verslechterde deze maand zoals economen hadden voorspeld, zo blijkt uit de manufacturing CPI’s. De Europese en Duitse composite CPI liggen desalniettemin nog beneden de drempel van 50 punten die expansie van krimp scheidt.

Bron: Trading Economics

Toch is DWS positiever gestemd dan de algemene consensus. De Europese Commissie verlaagde haar groeiverwachting voor 2023 van 1,4 procent naar 0,3 procent. De markt verwacht een krimp van 0,1 procent voor Europa volgend jaar. Moryson verwacht daarentegen een groei van 0,5 procent voor Europa. Voor Duitsland ziet de econoom een stagnatie en niet de -0,7 procent die de markt verwacht.

ECB

Of, en hoe snel, de eurozone in een recessie terecht zal komen is sterk afhankelijk van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, die op dit moment de inflatie het hoofd probeert te bieden met renteverhogingen die de reële economie kunnen vertragen.

Beleggers rekenen op een renteverhogingen van 50 basispunten in december. Dat is minder dan de 75 basispunten van de afgelopen twee beleidsvergaderingen, omdat de markt verwacht dat de inflatie in de eurozone snel zal pieken. De piek in inflatie zou veroorzaakt worden door een vertragende economie, lees; een aankomende recessie.  

Vorige week lieten ECB vice-president Luis de Guindos en het Duitse bestuurslid Isabel Schnabel al doorschemeren dat de een vertraging in het genomen rentepad onwaarschijnlijk is. De inflatie zal teruggebracht worden naar de middellangetermijndoelstelling van 2 procent, ondanks de grote kans op een recessie in de eurozone, aldus de Guindos.

Over de omvang van de renteverhoging in december ging hij niet in. Dat hangt volgens de Guindos af van de komende ECB-prognoses en de inflatiecijfers in november.

Schnabel, bestuurslid en voormalig hoogleraar economie, zei: ‘De tot dusver binnenkomende gegevens wijzen erop dat de ruimte om het tempo van de renteaanpassingen te vertragen beperkt blijft, ook al naderen we de ramingen van het neutrale tarief.’

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: